Форум „Пријатељи Крима – пријатељи Русије“ одржан је у уторак, 15. новембра у медија центру Министарства за спољне послове Руске Федерације у Москви. Руским политичарима, државним званичницима, јавним личностима придружили су се гости из иностранства – активисти Међународног удружења пријатеља Крима. У Москву је дошло педесетак људи који су представљали четрдесетак земаља, укључујући и државе Европе, Африке, Блиског истока.

Делегати су разговарали о актуелним питањима међународне агенде, која је компликована ескалацијом тензија услед развоја сукоба између Запада и Русије. Важна тема била је и развој јавне дипломатије у садашњој ситуацији.

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров је у свом поздраву високо оценио грађанску храброст учесника форума. Према његовим речима, Русија жели да чује тачку гледишта оног дела друштва у иностранству, који покушава да разуме процесе повезане са формирањем праведнијег мултиполарног светског поретка.

Како је пренео Русски мир, чланови Међународног удружења пријатеља Крима су се након почетка руске специјалне операције у Украјини нашли под притиском специјалних служби и административних органа у својим земљама.

Заменик премијера Крима Георгиј Мурадов приметио је да их називају „проруским издајницима“. Он је објаснио да су неки од чланова удружења уверени да ситуација угрожава безбедност њихових породица и изјављују да желе да се привремено склоне у Русију. Заменик премијера Крима је истакао да, упркос претњама и нападима, пријатељи Крима остају уверени у праведност руске политике и настављају да отворено изражавају свој став на различитим платформама.

Удружење је основано пре пет година. Окупља представнике Европе, Африке, Азије и Америке. У својим земљама њени учесници промовишу интересе полуострва, говоре о референдуму 2014. и животу Кримљана.

20.новембар 2022. 

russkiymir.ru

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal