Ми, учесници Међународног форума „Пријатељи Крима – пријатељи Русије: за једнакост и дијалог – основни принципи мултиполарног света“ и чланови Међународног удружења пријатеља Крима, које обједињује представнике више од 40 земаља из Европе, Азије, Африке, Латинске Америке


- разговарајући у Москви 15. новембра 2022. године о актуелним питањима активности Удружења и његове интеракције са другим институцијама јавне дипломатије у контексту радикално променљивог светског поретка и нових изазова и претњи које су с њим повезане за Русију, Крим, међународни мир и безбедност;
- руководећи се принципима равноправности, сарадње, поштовања међународног права,
- наглашавајући потребу да се промовише консолидација, окупљање и развој друштвених снага које подржавају ове принципе;
- истичући значај остваривања права народа на самоопредељење загарантованог Повељом УН, посебно у случајевима масовног и грубог кршења основних људских права у односу на ове народе и њихове националне мањине.
- најоштрије осуђујући тероризам у свим његовим облицима и манифестацијама као једну од најозбиљнијих претњи међународном миру и безбедности, и такође наглашавајући да терористичке методе које одобравају власти у Кијеву постају системске,
Поздрављамо и у потпуности подржавамо резултате референдума одржаних на територијама ослобођеним од кијевске хунте у корист присаједињења Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Херсонске и Запорошке области, Руској Федерацији.
Захтевамо да се заустави текућа агресија НАТО земаља на Русију у свим сферама јавног живота, пре свега, континуирано снабдевање злочиначког кијевског режима оружјем за масовно уништење које се потом користи у терористичке сврхе против цивилног становништва историјске Русије.
Констатујемо непоколебљиву подршку чланова Међународног удружења пријатеља Крима, који су пријатељи Русије, курсу Руске Федерације да се супротстави неоимперијалистичкој и неоколонијалној политици коалиције земаља НАТО-а, саопштила је конференција. Учесници су се сложили око следећег:
1. Наставити са стварањем националних клубова Пријатеља Крима у Африци, Азији, Латинској Америци и Европи.
2. Сматрати Међународно удружење пријатеља Крима важном пасионарном компонентом Међународног покрета пријатеља Русије.
3. Иницирати и омогућити одржавање невладиних јавних форума Нови свет:
- За мир, сигурност и једнакост;
- За ослобођење света од нацизма, расизма, нових облика колонијализма и глобалне империјалистичке доминације западне коалиције држава на челу са Сједињеним Државама;
- За очување традиционалних вредности и историјског памћења.
- За свет ослобођен нелегитимних економских санкција и насилног разарања слободне трговине, економских и друштвених односа између земаља и народа;
- За престанак информационог рата и психолошког поробљавања народа усадивањем непријатељства међу народима, лажима и клеветама, фалсификовањем историје у информационе ресурсе.
4. Подржати стварање "Међународног антинацистичког покрета" као и одржавање Међународног антинацистичког форума на сталној основи.
Учесници Међународног форума „Пријатељи Крима – пријатељи Русије“ сагласили су се да ову Резолуцију у име Међународног удружења пријатеља Крима пошаљу главним међународним организацијама, министарствима спољних послова и парламентима земаља које се залажу за нови равноправни мултиполарни свет. 

Москва, 15. новембар 2022.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal