Форум „Пријатељи Крима – пријатељи Русије“ одржан је у уторак, 15. новембра у медија центру Министарства за спољне послове Руске Федерације у Москви. Руским политичарима, државним званичницима, јавним личностима придружили су се гости из иностранства – активисти Међународног удружења пријатеља Крима. У Москву је дошло педесетак људи који су представљали четрдесетак земаља, укључујући и државе Европе, Африке, Латинске Америке и Блиског истока.

Делегати су разговарали о актуелним питањима међународне агенде, која је компликована ескалацијом тензија услед развоја сукоба између Запада и Русије. Важна тема била је и развој јавне дипломатије у садашњој ситуацији.

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров је у свом поздраву високо оценио грађанску храброст учесника форума. Према његовим речима, Русија жели да чује тачку гледишта оног дела друштва у иностранству, који покушава да разуме процесе повезане са формирањем праведнијег мултиполарног светског поретка.

Фото: Форум „Пријатељи Крима – пријатељи Русије“, МИП Русије

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије из Србије, водила је другу сесију Форума заједно са Михаилом Соломенцевим, замеником представника Републике Крим при председнику Руске Федерације, посвећену питању: "Стварању пространства глобалног дијалога у име мира".

У свом обраћању скупу Драгана Трифковић је навела да народна дипломатија у данашњим условима има огроман значај и способност да преузме иницијативу за превазилажење глобалне кризе: "Сматрам да постоје две врсте невладиних организација, оне које су основане на финансијској основи ради реализације одређених политичких платформи и оне које су основане на идеолошкој основи у циљу заштите општих људских вредности као што су слобода, демократија, култура, историја, традиција. Западне силе, пре свега САД и Велика Британија, невладин сектор су осмислиле као механизам утицаја на институције и друштва других држава, ради остваривања сопствених политичких, економских и војних циљева. Иако се зову "невладине" организације, ове организације су финасиране од стране влада или чак безбедносних служби, преко познатих IRI, NDI, USAID, Open Society, Black Rock и сличних фондација.

Фото: Драгана Трифковић на Форуму

Овакве организације најчешће злоупотребљавају теме као што су демократија, слобода и заштита људских права и коруптивним путем имплементирају интересе одређених центара моћи. С друге стране организације које су самоиницијативно настале ради спровођења сопствених идеја као што је и Центар за геостратешке студије, делују независно и путем самофинасирања сроводе своју политику. Већина оваквих организација се бави идеолошким темама које су суштински важне за развој друштва и заштиту слобода. Многе од њих су пронашле у Русији природне савезнике, а посебно на Криму који се демократским путем изборио за своја права, али се сусреће са оспоравањем тзв. демократског света на остваривање својих права". 

Драгана Трифковић је учесницима Форума представила и своју нову књигу: "Крим и Донбас су Русија, све је Русија осим Косова, Косово је Србија", која је у објављена у јуну текуће године на руском језику у издању "Центра стратешких коњуктура" и награђена је медаљом "за победу" од стране московског одељења "Удружења писаца Русије". Читаву књигу можете да преузмете на следећем линку

Фото: Г. Георгиј Мурадов, стални представник Републике Крим при председнику РФ и Драгана Трифковић

У завршном делу Форума, учесници су усвојили Резолуцију у којој Захтевају да се заустави текућа агресија НАТО земаља на Русију у свим сферама јавног живота, пре свега, континуирано снабдевање злочиначког кијевског режима оружјем за масовно уништење које се потом користи у терористичке сврхе против цивилног становништва историјске Русије.
Учесници Форума су констатовали непоколебљиву подршку чланова Међународног удружења пријатеља Крима, који су пријатељи Русије, курсу Руске Федерације да се супротстави неоимперијалистичкој и неоколонијалној политици коалиције земаља НАТО-а, саопштила је конференција. 

20. новембар 2022. 

Упутнице:

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/1158-f-ru-pri-lji-ri-pri-lji-rusi-cl-n-vi-udruz-nj-p-d-pri-is-vl-s-i-u-n-gi-drz-v

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/1160-r-z-luci-r-zul-i-djun-r-dn-g-f-ru-pri-lji-ri-pri-lji-rusi

https://www.politnavigator.net/na-zapade-nachali-ugrozhat-repressiyami-chlenam-associacii-druzya-kryma.html

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal