Стање и изгледе руско-турских односа за Федерални информативно-политички часопис "Личност државе" прокоментарисала је Севил Нуријева, експерт за Турску

Са Севил Нуријевом смо разговарали 25. новембра у Санкт Петербургу на маргинама IV Међународног форума земаља BRICS+

Севил Нуријева, новинар, политички коментатор листа STAR (Туркмедиа Холдинг)

Личност државе: Већина стручњака у Русији Турску не сматра поузданим партнером. Све док је Реџеп Тајип Ердоган председник Турске, руско-турски односи могу остати стабилни. Да ли мислите да савез Турске и Русије има будућност, или ову унију треба да доживљавамо као чисто опортунистичку?

Севил Нуријева: Систем старог света се руши. Парадигме се мењају. Будућност новог света који ће се успоставити, не може се анализирати у смислу старог система.

Стога се морамо боље упознати тако што ћемо одбацити старе парадигме и успоставити боље канале комуникације.

Русија и Турска имају много заједничких интереса, чија је реализација могућа у новом свету. Културолошки, такође имамо заједничке вредности које можемо и треба да истичемо. Једна од најважнијих тема је заштита породичних традиционалних вредности, које треба да буду на првом месту.

Теза да је „географија судбина“ основа је турске политике. Географија нам показује праве кораке. Русија и Турска су две цивилизације у овој заједничкој географији. Наше културно заједништво омогућава нашим земљама да постигну дугорочни споразум.

Наравно, не може се порећи улога личности у историји. Ако можемо да искористимо фактор Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана и врата која су они отворили за постизање међусобних договора, онда ће нестати питање које многи постављају: морамо научити да верујемо једни другима.

Турци имају изреку: „Комшији је потребан и пепео комшије“ (Komşu komşunun külüne muhtaçtır – „Личност државе“). Ако престанемо да се гледамо на основу наших старих сећања, можемо видети да имамо много више заједничког него што смо раније мислили.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal