У Санкт Петербургу је од 24-26 новембра одржан IV Међунарoдни општински форум BRICS+, на којем су учествовали владини званичници, привредници, јавне личности и представници различитих организација из 64 државе.  Дискусија на бројним панелима и састанцима била је усредсређена на тему овогодишњег Форума: „Човечанство и свет: развој трендова и прилагођавање новом“.

Међу око 900 говорника била је и директор Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић која је говорила на панелу: Време промена: нове дефиниције суверенитета у глобалним и локалним димензијама. Она је истакла да је суверенитет држава веома важан за самостално одлучивање у свим областима, а нарочито у економији: „Питање суверенитета многих европских држава данас је нераскидиво повезано са утицајем водећих западних земаља на њихову политику“.

Драгана Трифковић је питање државног суверенитета Србије анализирала кроз призму трговинских односа које званични Београд гради са другим државама, укључујући и споразуме о слободној трговини: „Шта значи слободна трговина? То значи да држава сама бира са ким ће развијати економску сарадњу и трговину. Као што знате, Србија је већ дуги низ година у процесу европских интеграција, а Европска унија је њен главни партнер у економској сфери. Али да ли ова сарадња користи грађанима земље? Ја сам лично скептична по овом питању, јер је домаћа привреда много трпи због процеса европских интеграција“.

Она је подсетила да је пре пандемије корона вируса 40 одсто буџета ЕУ било усмерено на помоћ предузетницима у земљама чланицама. Тада је из буџета Србије издвојено 2% за подршку домаћим произвођачима, тако да нису могли да конкуришу европским произвођачима.

„Србија је потписала споразум о слободној трговини са ЕУ, која својим производима испоручује српско тржиште. С друге стране, српски произвођачи, који су изгубили подршку државе, не могу да одрже своје место на тржишту. Можемо рећи да је наша домаћа производња систематски уништавана дуги низ година“, рекала је Трифковић.

Она је додала да Србија има потписане споразуме о слободној трговини са Русијом и са Евроазијском економском унијом, али Београд не користи могућности ових споразума. За то постоје два разлога. Први је недостатак домаће производње, други је недостатак суверенитета, сматра она.

Фото: Драгана Трифковић на BRICS+ форуму

IMBRICS+, како сами себе називају, предложена је од стране делегације из Санкт Петербурга на конференцији БРИКС у Јужној Африци 2018. године, што је прихваћено. Форум је замишљен као „платформа за сарадњу регионалних и општинских званичника и пословних заједница“, и промовише  „развој друштвеног и економског благостања општина, увођење информационих, дигиталних и иновативних технологија у свакодневне активности великих градова“ у земљама у развоју, изградњу пословних комуникација и привлачење инвестиција у регионе и општине градова земаља БРИКС-а и партнерских држава.”

Ове године, са највећим присуством „плус“ земаља (изван пет чланица БРИКС-а), фокус је био на азијским, латино-америчким, афричким и арапским земљама.

Порука руског министра спољних послова Сергеја Лаврова на отварању Форума говорила је о основном концепту који лежи у основи процеса БРИКС-а, о подстицању сарадње између различитих цивилизација и нација на унапређењу њиховог заједничког интереса, интереса развоја:

„Лепо је видети да на форуму учествују не само делегације БРИКС-а, већ и представници наших партнера у Азији, Африци, Централној и Јужној Америци. Поздрављамо њихов истински интерес за развој вишедимензионалне сарадње са нашом групом. И није изненађујуће. На крају крајева, форум је заснован на принципима једнакости, међусобног поштовања и фер третмана. БРИКС обухвата синергију култура и цивилизација које представљају различите регионе планете. Овај међународни оквир је пример мултилатералне дипломатије која одговара реалности 21. века.

„Очигледно је да се решења за бројне проблеме савременог доба, било да су у питању безбедност или економија, могу наћи само колективним напорима, ослањајући се на равнотежу интереса и општепризнате међународне правне норме. Уверен сам да ће данашњи догађај ићи истим конструктивним током као и сарадња унутар БРИКС-а уопште“- додао је Сергеј Лавров.

3. децембар 2022. 

Упутнице:

https://infobrics.org/news/brics-plus/

https://geostrategy.rs/ru/ekonomika/1169-p-d-pr-dl-g-sv-b-dn-i-rg-vli-vr-s-z-unic-z-s-rbs-u-e-n-i-u

https://geostrategy.rs/en/geopolitics/1170-time-of-changes-new-definitions-of-sovereignty-in-global-and-local-dimensions

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal