Делегација Центра за геостратешке студије коју су чинили Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије из Србије, Ден Ковалик, професор хуманитарног права из САД и Арно Девалеј, правник из Француске, посетила је болницу у којој се опорављају рањени руски војници, који су учествовали у војним дејствима у Донбасу.

Циљ ове посете је био да из разговора са војницима сазнамо о њиховим искуствима на фронту и мотивима због којих су решели да учествују у специјалној војној операцији (СВО).

 

Војници су говорили о томе да су сами имали потребу да се укључе у СВО, како би заштитили своје домове, породице и будућност своје деце. Олег и Сергеј сматрају да би рат дошао на њихова врата, да они сами нису пошли да га спрече. Олег је са Крима и отац је четворо деце од којих најмлађе има само десет месеци, а Сергеј је из западне руске области која се граничи са Украјином и отац је четрнаесторо деце. Олег говори о томе да је Кијев припремао напад на Крим и да су имали унапред припремљена одликовања за повратак Крима, а да је лично видео фотографије тих медаља. 

Дана Ковалика је интересовало да ли је Олег гласао на референдуму за повратак у састав Руске Федерације и да ли сматра да је референдум био демократски и да је репрезентовао вољу већине грађана Крима. Олег је потврдио да је гласао на референдуму због тога што је Рус и што су сви његови преци били Руси, као и да је апсолутна већина грађана Крима гласала за повратак у састав Русије. 

О интеракцији са украјинским насељењем у зонама у којим се спроводи СВО, говоре да имају различита искуства. Неки су позитивно реаговали на њих и њихово присуство, док су други преносили Кијеву информације о учесницима СВО. Они сами немају негативан однос према Украјинцима, и жао им је што трпе ратна страдања, посебно им је жао деце која кроз њих пролазе. Сматрају да је рат сам по себи страшан, али да они ратују против политике Кијева и нацизма, а не против грађана Украјине. 

Говорили су да су се на фронту уверили у то, јер су видели војнике са тетовираним свастикама, као и са заставама и нацистичком симболиком СС дивизија из Другог светског рата. Такође, утврдили су да на украјинској страни ратују разни странци, Пољаци, Американци, Афро-американци, Арапи. 

Сергеј говори о томе да је решио да се добровољно прикључи СВО, када је видео Алеју анђела у Донбасу, у којој су сахрањена деца убијена од стране Оружаних сила Украјине. 

Војници говоре о томе да у болници имају добар третман, да имају подршку и помоћ и да је рат успео да уједини целу Русију. Као најтежа искуства из рата памте погибију својих сабораца. 

Обојица војника су рекли да ће завршити рехабилитацију у болници, очекују да че ускоро добити протезе, а затим ће се вратити на фронт. 

Дан Ковалик говори о томе да су неонацисти из Америке одлазили у Украјину на обуке и да то сматра великом опасношћу за саму Америку. Такође, сматра да Америка није дала допринос томе да се проблем нацизма реши до краја и да је након Другог светског рата подржавала неонацизам, као и сада у Украјини, што је за њега лично неприхватљиво. 

Ден Ковалик већ годинама прати ситуацију у Донбасу и пише о њој, при чему је одавно дошао до закључка да ће Русија бити приморана да реагује како би заштитила себе, јер дејства Украјине представљају опасност за националну безбедност Русије. 

Протеклих месец дана Центар за геостратешке студије са својим сарадницима, организовао је низ истраживања која су обављена у зони војних дејстава, како би били изучени сви аспекти украјинског конфликта. 

11. децембар 2022. 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal