Центар за геостратешке студије организовао је од 6-8 децембра Међународну онлајн конференцију: Оживљавање фашизма у 21. веку у Европи и могућност његовог спречавња

Међу еминентим говорницима нашао се и амерички професор др Пол Крејг Робертс чије обраћање преносимо у целости.

Захваљујем онима који су били предусретљиви да организују ову конференцију.

Ограничавам своје примедбе на јасноћу дефиниције. Под "фашизмом" претпостављам да не мислимо само на економску корпорацију између владе и приватног бизниса, већ на превладавање вредности и мишљења грађана од стране моћних група које контролишу управљање. Под фашизмом подразумевамо игнорисање и потискивање јавног мњења.

Штавише, мислимо на употребу медија као пропаганде у циљу усађивања неистина у умове становништва које их чине лакшим за управљање и контролу. У режиму фашизма, конструишу се званични наративи, а свако неслагање, без обзира колико је чињенично, одбацује се као „дезинформацијa“.

У ових неколико речи описао сам наше тренутно постојање у западном свету.

Веровања која су нас ослободила ограничавањем власти и позивањем на одговорност су свуда на удару.

Фашизам нас дехуманизује, чиме се лакше располаже са нама. На пример, либерална градска власт Сан Франциска је 29. новембра 2022. године са 8 за 3 гласа дала роботима право да убијају људе. Сан Франциско ће сада запослити роботе убице као припаднике својих полицијских снага.

У Сједињеним Државама данас се каже да слобода говора представља претњу демократији ако се не слаже са званичним објашњењима. Говори се о криминализовању „дезинформација“.

Знамо колико смо близу тога да нам се зачепи брњица када је слобода говора у Сједињеним Државама, заштићена Првим амандманом на Устав САД, нападнута као „претња демократији“.

Постоји друго неопходно дефиниционо појашњење. Не смемо бркати фашизам са национализмом. Претње су глобализам америчке хегемоније и глобализам „великог ресетовања” Светског економског форума који укида самоуправу, а не национализам. Народи света бивају претворени у вавилонске куле где их унутрашње нејединство чини неспособним да се одупру тиранији. Једном када политика идентитета подели популацију, не постоји јединство неопходно за ограничавање владе. Само народ уједињен са заједничким вредностима у нацију може да се одупре глобалним силама које граде тиранију. Ако се национализам повезује са нацизмом и расизмом, на којој политичкој основи се може одупрети глобализму? Глобализам је крајња вавилонска кула. Подела коју је створила "политика идентитета" елиминише јединство неопходно за супротстављање тиранији.

Систем веровања који подржава слободу озбиљно је ослабљен деценијама напада. У западном свету сада су очигледни трошкови који се системима веровања намећу самоотказивањем и сигнализирањем врлина*. Да би се људима вратила слобода, потребно је васкрсење скоро мртве цивилизације. Надам се да ће јасноћа дефиниције фашизма допринети овом важном напору.

Хвала вам на прилици да се обратим овој важној конференцији.

*појашњење: врлина сигнализација - напор да се покаже висок морални став изражавањем мишљења о политичким и социјалним питањима која ће вероватно бити прихватљива другима, често са мало или нимало намере да се поступа по наведеним мишљењима

11. децембар 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal