Државни секретар Бајденовог режима, Блинкен, блокирао је преговоре између Русије и Украјине изјављујући да је циљ америчке политике да се Русија истера са враћених територија, укључујући Крим.

Бајденова изјава да ће САД користити нуклеарно оружје против ненуклеарних претњи, као и сазнање да је америчко нуклеарно оружје распоређено у близини Русије, приморавају Путина да одустане од обећања да неће први употребити нуклеарно оружје.

Другим речима, за разлику од Хладног рата у 20. веку, данас постоји окидач за нуклеарни рат. Људи који кажу да је нуклеарни рат немогућ јер не би било победника, не знају о чему причају. Ратови су производ људи, а људи су емотивни и глупи. Превише греше. Тако људи функционишу.

Током Хладног рата, амерички председници су уверавали Кремљ да САД немају намеру да започну рат. Данас овакво уверење више не постоји.

Један руски званичник је оптужио ЦИА и НСА да су биле умешане у напад дроновима дубоко на територији Русије. Дакле, овде видимо потпуну исправност мојих упозорења да Путиново превише добронамерно понашање изазива све више и више непромишљених провокација. Ради се о неспособности Путина да схвати да је Русија у рату са Украјином и САД/НАТО и да његова „ограничена војна операција“ није ништа друго до његова сопствена заблуда која води нуклеарном рату.

Влада Сједињених Држава је до сада два пута напала Русију, не рачунајући нападе на бившу руску територију коју је Русија повратила, као на пример https://www.rt.com/russia/568031-melitopol-hotel-ukraine-himars/. Напад на гасовод Северни ток и сада напади беспилотних летелица дубоко на територији Русије су немогући за Украјину осим ако им неко није помогао. Вашингтону не сметају ови непромишљени поступци, јер је Вашингтон одбацио Путинове изречене, али никада брањене „црвене линије“, као бесмислене: https://www.rt.com/russia/567993-us-ukraine-attacks-deep-russia/ .

То је да се човек запита шта није у реду са Путином и уопште са Кремљом јер се Русија непрестано жали, али никада не делује. Кремљу би требало да буде очигледно да што сукоб и антируска пропаганда дуже трају, то ће бити теже да се Запад повуче. Његови престиж и предсказања су у опасности. Мрежа односа се развија. Моћне интересне групе као што су корпорације које се баве наоружањем добијају удео у сукобу. Пошто ће Украјина морати да се суочи са поразом, биће захтева што се тиче ангажовања америчких и европских војника. У почетку ће тврдити да је потребна само једна дивизија за подршку Украјини у овом или оном тренутку. Онда ће за спас те дивизије бити потребна друга. Све смо то већ видели у Вијетнаму.

Хоће ли Путин коначно схватити да је Русија у рату тек када буду дигли Москву у ваздух?

То би било прекасно. Путин сада признаје да је превише дуго чекао за интервенцију у Украјини, дајући тако Вашингтону времена да формира украјинске војне снаге. Па зашто онда опет чека? Може ли Путин да учи из својих грешака? Бојим се да је Путин нереалан и да не схвата могуће последице свог понашања. Путиново уздржано понашање даје зелено светло за веће провокације из Вашингтона. Ове провокације се убрзавају. Русија треба да употреби неопходну силу како би брзо окончала рат пре него што он измакне свакој контроли.

Пре неколико година сам писао о томе да се Русија налази у неповољном положају, јер су Путин и руски либерали преценили хуманост Запада. Сада Путин каже да смо „можда прекасно схватили“ да је Русија преварена. Ипак, он је и даље вољан да преговара и да га поново преваре. Руски либерали, отуђени од совјетске власти, били су лаке жртве америчке пропаганде које су САД представљале као светлост на крају тунела. То је било убитачно за способност Русије да схвати Запад. https://www.rt.com/russia/567979-putin-biskhek-press-takeaways/

Кремљ се непрестано жали, али никада не реагује. Русија се жали Савету безбедности УН да се оружје које испоручује Запад користи за гађање руских школа и домова. Зашто Русија мисли да је Савету безбедности стало или да ће учинити било шта поводом тога? Право питање је зашто Путин повлачењем руских снага даје Украјини слободу да користи оружје „испоручено из иностранства“? Руси се превише дипломатски понашају да би рекли да их је „Запад снабдео“. Русија каже да ће у будућности бити правних последица за ратне злочине. Зашто не војне последице и то одмах? Док се Путин не уозбиљи што се рата тиче, провокације ће наставити да ескалирају ситуацију. https://www.rt.com/russia/567994-ukraine-warning-western-arms/ 

Још једна грешка коју Путин чини је што нема велику професионалну војску. Обратите пажњу на то колико је времена било потребно Русији да мобилише 300.000 војника за јачање „ограничене“ операције у Украјини. Ово је требало нечему да научи Кремљ, али не, Путин најављује да више нема потребе за додатном мобилизацијом. Сходно томе, ако се ситуација у Украјини заиста измакне контроли, Путин неће имати више чиме да се бори осим нуклеарног оружја. Можда се Путин плаши домаћег противљења американизоване руске омладине коју је Кремљ дозволио да невладине организације, које финансира Америка, годинама неометано индоктринирају, или можда Кремљ „штеди новац“. Како Путин усклађује своје изјаве да Запад тражи уништење Русије са одсуством велике професионалне руске војске? То му оставља само нуклеарну опцију.

Коментатори су се подсмевали мојим упозорењима да западна интервенција у Украјини изазива нуклеарни рат. Сада Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, каже: „Бојим се да ће рат у Украјини измаћи контроли и постати велики рат између НАТО и Русије. Ако ствари крену наопако, могу поћи ужасно наопако.“ Невероватно колико му је времена требало да то схвати. Са глупацима попут Столтенберга и америчких неоконзервативаца који воде главну реч, како можемо да избегнемо рат?

Да се вратим на своје питање од пре 8 година: Зашто Путин одбија да реагује и брзо оконча сукоб пре него што се одмакне контроли? „Ограничена операција“ ништа није ограничила. Она је проширила рат на саму Русију. Министар спољних послова Лавров признао је да су Вашингтон и НАТО „директно укључени” у рат против Русије. Како Кремљ може да призна тако нешто, а да ништа не уради по том питању? Колико провокаторски ће бити следећи напад? Зашто не добити рат пре него што се догоди следећа провокација? Да, више бих волео да Русија добије рат него да сукоб ескалира у нуклеарни рат. Украјина је донедавно вековима била у саставу Русије. Током 20. века совјетске вође су присајединиле делове Русије својој украјинској провинцији. Ти Руси који су страдали под неонацистичким режимом који је Вашингтон успоставио 2014. године, формирали су независне републике и тражили да буду враћени у Русију. Овај легитимни захтев није основа за нуклеарни рат.

Вашингтон и Европа треба да узму у обзир да ће пре или касније Путин морати да реагује ако САД/НАТО наставе да га гурају у ћошак. Што више буду гурали Путина, то су његове опције ограниченије. Како Столтенберг сада схвата, ситуација може да измакне контроли. Да ли су амерички неоконзервативци способни да то схвате? Да ли Путин схвата да ситуација измиче контроли због његове инерције?

Учествовао сам у Хладном рату у 20. веку. Помогао сам председнику Регану да то оконча. Ситуација никада није била тако опасна као ова сада. У то време је у Вашингтону још било интелигентних људи. Данас их нема. У то време нико није сумњао да би Совјети реаговали. Данас се на Русију гледа као на оне који само разговарају, а не чине ништа. Сходно томе, ситуација постаје све сложенија.

 

Извор: https://www.paulcraigroberts.org/2022/12/11/the-prospect-of-nuclear-war-is-getting-too-close-for-comfort/

 

Превод са енглеског: Светлана Максовић

12. децембар 2022.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal