„Покрет социјалиста“ директора Безбедносно-информативне агенције Србије Александра Вулина, затражио је оставку Радета Баште. Овај предлог је уследио одмах након што је српски министар привреде позвао на придруживање западној политици антируских санкција.

Басти је понуђен такав потез уколико „ од других министара не добије подршку за његову борбу против независне и неутралне слободарске политике наше Србије”.

Фото: Публициста Вадим Авва

Новинар и публициста Вадим Авва је приметио да се српска политичка елита налази у веома тешкој ситуацији. То ни на који начин не оправдава њен поступак, али говори о растућој напетости на Балкану. Он је у коментару за Федералну новинску агенцију ФАН говорио и о растућем ризику од новог рата.
„Данас је Београд, у сукобу Русије са Западом са Сједињеним Државама, принуђен да стане на страну оних који су бомбардовали Србију и уништили Југославију 1999. године. Немојте мислити да је то нешто нереално и недостижно. Јер потпуно иста ствар је урађена са Јапаном, који је данас у коалицији са Америком и сматра се копљем упереним у срце Кине. Истовремено, јапански школарци знају да су две атомске бомбе бачене на њихову земљу у Хирошими и Нагасакију, али не могу да одговоре на питање ко је то урадио“, подсећа Авва.
Авва је додао да је заборављено и монструозно бомбардовање, када је 1945. спаљен Токио и погинуло стотине хиљада људи. Све су то урадили амерички пилоти. Способност да жртве својих злочина претворе у свог савезника, карактеристична је за САД и западни колонијализам, нагласио је публициста.

„Морате да разумете да је изјава министра Басте да Београд треба да се придружи економским антируским санкцијама дата на предлог Вучића који покушава да тестира расположење у друштву. Али Београд и Срби, као народ, нису заборавили НАТО бомбардовање. У центру престонице је подсетник – порушена зграда Министарства одбране. Подсетник су и графити на зидовима кућа које су посвећене српским херојима погинулим 1999. године у ваздушним ударима НАТО-а“, рекао је Авва.

Овај раскол, на који Запад игра, приморавајући српску елиту да свом народу наметне покорни колонијализам и угуши општу непослушност Срба која се распламсава због ситуације на Косову, где је велики ризик од етничког чишћења српске мањине, верује публициста. Такође, велики је ризик за српски народ у Босни и Херцеговини, чија су права сада наводно заштићена Дејтонским споразумом, али те ствари су веома упитне, сваки споразум се поништава у трен ока када Запад треба да покрене нови рат, нагласио је он.

„Ако погледамо карту, онда је до коначног распада Југославије дошло када се Црна Гора одвојила од Србије а Београд изгубио излаз на море, што је и био циљ – изоловати Србију“, подсетио је Авва.

Због ове изолације данас су проређени летови између Београда и Москве. Постоји извесна перспектива привременог тактичког савеза Србије и Мађарске, јер обе земље не желе да се мешају у крвави сукоб у Украјини али није извесно да ће успети да се договоре, објаснио је публициста:

„Нажалост, председник Србије Вучић не показује непоколебљиву вољу борца. И, наравно, сећа се судбине Слободана Милошевића, који је убијен у хашком затвору.

Другим речима, Београд ће наставити да маше репом и биће принуђен да се придружи антируским санкцијама. Када то Вучић постигне, Србија ће бити принуђена да иде до краја и постане непријатељ Русије, сматра Авва.

Дакле, геополитички, једно је апсолутно очигледно: ако погледамо карту, онда би Румунија, Бугарска, Мађарска, Србија и Црна Гора требало да постану неутралне земље. Све док припадају војној алијанси као што је НАТО, ризик од оружаног сукоба на Балкану је изузетно велики, као и наставак етничких сукоба.

„Време је да се покаже хоће ли у Европи бити лидера способних да без губитка воде свој народ између Сциле и Харибде, односно Вашингтона и Брисела? Ја у то не верујем“, закључио је публициста.

15. март 2023. 

Извор: politicki.rs/riafan.ru

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal