Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Недавно је из штампе, захваљујући издавачкој кући Korsgaard Publishing, изашла нова књига др Пол Крејг Робертса, председника Института за политичку економију у САД, под називом: Царство лажи.

Већ сам назив књиге говори о томе шта је њен циљ, а то је да читаоцима представи истину или да разобличи царство лажи у којем већ деценијама живимо. Несумњиву важност овој књизи пре свега даје ауторитет и богата биографија аутора књиге који иза себе има велико искуство у различитим областима попут економије, академског образовања, бизниса, новинарства и јавног деловања. Аутор је до сада написао 12 књига које су преведене на немачки, француски, шпански, чешки, турски, руски, кинески, корејски и јапански језик.

Колико је књига значајна говори и издавач, уважени г. Сорен Роест Корсгаард: „Да бисмо деловали на одговарајући начин на сваку кризу – било да је она произведена или органска – најважније је да имамо приступ објективним и поузданим информацијама. Владе и индустрија – које често делују у дослуху једни са другима – често експлоатишу или стварају кризе како би спроводиле своје планове, као што су масовни надзор и обавезна вакцинација. Како би то урадилe, користе корпоративне медије да емитују обману и запошљавају мноштво одабраних „стручњака“ који се слажу са званичном агендом“.

Како функционишу медији и ангажовани „стручњаци“ да креирају лажну слику коју пројектују јавности, разјаснили смо у недавном документарном филму (продукција Центра за геостратешке студије и ТВ Славија инфо), под називом Када лагање постане професија. Проблем је што осим мејн стрим медија, интересне групе сада користе и интернет медије као и друштвене мреже да њима манупулишу јавност. На ту тему г. Корсгаард каже: „Чак и на мрежи, изузетно је тешко пронаћи квалитетне информације. Након што је успешно концентрисао већину интернет активности на само неколико сајтова, као што је Google претраживач који обрађује преко 90% свих упита за претрагу широм света, естаблишмент је у стању да спроводи цензуру у невиђеним размерама помоћу вештачке интелигенције, машинског учења и других напредних технологија. Нажалост, постоје сви разлози да се верујемо да ће цензура великих размера само напредовати“.

У вези са тим, књига г. Пол Крејг Робертса „Царство лажи“ има за циљ да упути читаоце у то којим средствима и методама манипулације се служи естаблишмент, како би им то знање омогућило да декодирају будуће обмане и кризе. Наиме како бисмо препознали у будућности дезинформације које пласира естаблишмент, морамо прво да се суочимо са прошлим обманама.

Књига се састоји из пет тематских делова који садрже текстове објављене у различитим временским периодима. Текстови који су писани и објављивани претходних година, данас делују као остварена пророчанства. Наиме многи наводи од пре десет година, данас су више него очигледни што говори о томе са коликом делековидошћу и прецизношћу су написани. Пол Крејг Робертс је изузетан економски стручњак који је размере данашњег економског колапса Запада описао пре више од десет година. Како и сам каже, улазећи у ризик да буде оптуживан да је теоретичар завере или мрзитељ Америке. У уводном делу своје књиге у првом поглављу које се тиче медија, цензуре, метода манипулације и пропаганде, Крејг Робертс каже: „Стари Грци су ово добро разумели. У грчкој митологији, Касандра је била пророчица у коју нико није веровао упркос њеним 100% доказа да је у праву. Говорити истину Американцима или Европљанима је исто тако скупо као и говорити истину Грцима античке митологије“. Он даље врло упечатљиво описује: „Заиста, у САД је казивање истине криминализовано“. Ако је тако у САД, а верујем аутору књиге да јесте, питање је шта онда ми можемо да очекујемо у Европи или још горе ми на Балкану који је Блиски исток Европе? На многим примерима се показало да Европа слепо следи политику америчког естаблишмента, а често је и изричитаја у њој од САД. Да, наравно и из личног искуства критике режима у Србији, који већ више од десет година спроводи политику туђих интреса, могу да потврдим да је то тако. Више пута је режим покушавао да ме етикетира на различите начине, маргинализује и криминализује. Иако сам увек веома јасно и прецизно дефинисала чињенице, многи у Србији нису желели да их прихвате, јер им је много лакше да прихвате слатке лажи, а вероватно и исплативије. По мени је то учестовање у колективној велеиздаји. Свесно или несвесно, резултат је исти. Али да се вратимо на г. Пола Крејга Робертса и његовe ставове: „Амерички медији су специјализовани за лажне вести. Заиста, од Клинтоновог режима амерички медији нису производили ништа осим лажних вести. Да ли се сећате илегалног америчког бомбардовања и разарања Југославије? Да ли се сећате ―ратног злочинца Слободана Милошевића, српског председника жигосаног као ― балканског кољача кога су поредили са Хитлером док Хилари није ту титулу пренела на председника Русије? Милошевић, а не Бил Клинтон, ухапшен је и суђено му је пред Међународним кривичним судом. Умро је у затвору, неки кажу и убијен, пре него што га је Међународни кривични суд ослободио оптужби“. Заиста је неизоставно потребно у наводима о лажним вестима увек спомињати пример Југославије и креиране пропагандне кампање која је вођена против Срба. Има и других примера наравно, Сирија, Ирак, Либија, Русија, али Срби су били пионири те мрачне кампање која почиње од Клинтона.

„Да ли се сећате америчког пуча у Украјини против демократски изабране владе и њене замене неонацистичким режимом? Да ли се сећате да је злочин Вашингтона против украјинске демократије брзо био сакривен иза лажних оптужби за „руску инвазију“? Можете ли да се сетите било каквог истинитог извештаја у америчким вестима у последње две деценије?“- пита се Крејг Робертс у књизи. Он даље говори о случају Асанжа као кључном примеру који сведочи о томе колико су људске слободе и слобода говора у целини, угрожене. Оно што дефинише као велики проблем, је то да су људи научени да верују влади и медијима. Мислим да је то кључан проблем и у случају „поверења“ које Вучић задобија код старије популације која много времена проводи пред телевизором.

У другом делу књиге можете прочитати врло стручну хронолошку анализу економског урушавања Запада. Још 2012, године Крејг Робертс констатује: „Амерички финансијски систем и, вероватно, финансијски систем Европе, као и полиција, више не служе корисној друштвеној сврси. У САД се полиција показала као већа претња по јавну безбедност од криминалаца из приватног сектора. Управо сам прогуглао ―полицијску бруталност и добио сам 183.000.000 резултата“. Када сам ово прочитала у моменту са имала пред очима слику српских полицајаца под пуном ратном опремом који исказују бруталност над грађанима (којима би требало да служе), јер се грађани противе организовању параде разврата. Наравно можемо да помислимо и на грађане Француске који бивају брутално пребијани на демонстрацијама. Видели смо то и у Грчкој, Немачкој, на многим местима. Све се то веома логично уклапа у концепт у којем је Европа практично амерички сателит. Сви трендови долазе из Вашингтона, па и економска криза. Пол Крејг Робертс анализира степен сиромаштва америчког друштва, висину примања и услове живота, економско раслојавање друштва, концентрисање богатства и закључује: „Сједињене Државе су пропале економски, социјално, политички, правно, уставно и еколошки. Држава која постоји данас није ни шкољка земље у којој сам рођен“. За такво стање он криви политичке елите обе партије без разлике. Осим улоге политичких елита, он у књизи веома детаљно анализира и улогу банкарских елита које су у спрези са политиком и медијима, креирале виртуелну економску стабилност. Још 2012, године аутор књиге предвиђа да ће државе BRICS преузети економску надмоћ: „БРИКС – Бразил, највећа привреда у Јужној Америци, Русија, нуклеарно наоружана и енергетски независна економија од које западна Европа (вашингтонске марионете НАТО-а) зависе у енергетици, Индија, нуклеарно наоружана и један од два азијска гиганта у успону , Кина, наоружана нуклеарним оружјем, највећи кредитор Вашингтона (осим ФЕД-а), добављач америчких произведених и напредних технолошких производа, и ново страшило за следећи профитабилни хладни рат војно-безбедносног комплекса, и Јужна Африка, највећа економија Африке – у процесу су формирања нове банке. Нова банка ће обезбедити пет великих економија да обављају своју трговину без употребе америчког долара“. Као потврду тога, данас можемо да посматрамо последњу фазу дедоларизације. Али без обзира на то што су ствари очигледне, велика већина острашћених поборника Запада, не признаје да се тако нешто дешава. Једноставно они живе у неком свом виртуелном свету где је Америка и даље најбоља у свему. Када им предочите чињенице, почињу да вас оптужују да причате глупости. Због тога је изузетно важно да чињенице чују од америчког стручњака са великим ауторитетом, иако ће опет наставити по старом.

Оно што ми је још било занимљиво да прочитам у књизи је то како естаблишмент вешто смањује незапосленост, користећи административна правила. Исто што и Александар Вучић ради у Србији. Наиме неко ко се налази на списку Националне службе за запошљавање има обавезу да се, као по казни, јавља тој институцији на сваких пар месеци. Такође има обавезу да прихвати послове које му служба нуди. Уколико се не јави (лично у филијали) једном у три месеца, или одбије три предлога за запослење које му служба нуди, аутоматски бива исписан са евиденције незапослених и губи права на одређене погодности (као што је јефтинији јавни превоз и сл.). Е сада замислите да служба једном незапосленом инжењеру нуди посао конобара, кондуктера или курира (лично искуство), па вас онда када не прихватите послове који су далеко испод ваших квалификација избрише из евиденције незапослених. И замислите, држава је тиме успела да смањи број незапослених! Просто фантастично. Интересантно ми је било да прочитам у књизи, да је то заправо амерички модел.

Даље у књизи аутор описује манипулације Централне банке (FED), приватних банака и финансијских елита: „Оно чему сведочимо је да наша централна банка повлачи све мере на интегритету и законитости како би опслужила мали број банака којима је финансијска дерегулација омогућила да постану „превелике да би пропале“ на рачун наше економије и наше валуте. Када FED остане без злата за позајмљивање, рехипотекацију и пљачку из ETF (берзанских трговинских фондова), FED ће морати да напусти QE (квантитативно ублажавање) или ће амерички долар пропасти, а са њим и моћ Вашингтона да врши хегемонију над светом“- цитат аутора из 2014. године.

Дакле не може се рећи да у Америци није било стручњака који су врло јасно и прецизно дефинисали ово што сада гледамо као епилог последње фазе економског колапса Запада. Међутим проблем је да је степен корупције и огрезлости у манипулације толико вискок, да није постојала никаква шанса да се ствари преокрену. То Крејг Робертс објашњава у тексту под називом: „Како су економисти и креатори политике убили нашу економију“.

„Економија је ослабљена удаљавањем послова средње класе у корист корпоративног профита и политиком квантитативног ублажавања Федералних резерви како би се подржало неколико превеликих банака које влада штити од тржишне дисциплине“- наглашава аутор.

У књизи се могу пронаћи још многобројна стручна објашњења узрока потпуног колапса западног економског система, што представља посебну вредност овог дела.

Трећи део књиге посвећен је украјинској кризи где аутор дефинише како су САД помогле организовање државног удара у Кијеву и довођења на власт неонацистичког режима. Четврти и пети део књиге посвећени су разоткривању историјских лажи као и оних из новије историје попут 11. септембра и напада на куле близнакиње. О томе ћу писати у некој од наредних анализа. У сваком случају искрено препоручујем нову књигу Пола Крејга Робертса „Царство лажи“ у којој ћете открити драгоцене истине које су важне да се знају због онога што нас чека. А то је борба за слободу и право да уопште постојимо као људи на овој планети.

10. април 2023. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal