Глобални скуп подршке опцији отпора: На путу победе и ослобођења, oдржан je у Бејруту – Дамаску од 25-30 маја 2023. године. 

На конференције је учествовало преко 40 делегата, гостију из држава Блиског Истока, Европе, Африке, Латинске Америке, Азије и др. 

Ово је друга конференција глобалног скупа за подршку опцији отпора, након што је постала широко распрострањена, и једанаеста је од оснивања као националног скупа, а потом и као арапског и исламског скупа.

Делегати конференције су током прва два дана заседања у Бејруту изнели своје ставове о актуелним проблемима, након чега је организована дискусија. 

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије и именовани координатор за Србију од стране организатора скупа, обратила се другог дана заседања следећим речима: 

Фото: Други дан заседања у Либану

"Изузетна ми је част да присуствујем овом скупу и да сам се прикључила иницијативи отпора као делгат из Србије.

Уједињавање људи из различитих држава света, против диктата које Амерички сектор намеће државама које се боре за своју политичку и економску независност и очување историје, културе и системa вредности је од кључне важности за стварање мултиполарног света.

Свет је последњих деценија ушао у мрачну фазу свог постојања, која није усмерена ка развоју већ ка деградацији и уништавању кроз креиране сукобе и ратове. Америчка доктрина сукоба цивилизација, која је објављена деведесетих година под истоименим називом књиге, постала је главна спољна политика ове државе и њених савезника.

Бивша Југославија, била је експериментално поље за примену те доктрине, где је Амерички сектор применио све своје методе од обојених револуција, економских санкција, стварања кризе и крвавог сукоба до незаконитог бомбардовања Србије коју је 1999. године извршио НАТО.

Кључ те доктрине је продубљивање етничких и верских различитости, а затим стварање конфликата на таквим основама.  Након пада Берлинског зида, САД су одбациле међународно право и увеле право силе, а затим кренуле у поход од Балкана до Блиског истока, остављајући иза себе разорене државе и унесрећене људе. Једино уједињени можемо да станемо на пут таквом злу које прети да уништи читаву цивилизацију."

Фото: Драгана Трифковић даје изјаву за либанске медије на граници Либана и Палестине

Трећег дана конференције, организовано је путовање у јужни Либан и посета Музеју отпора (Хезболаха) у Млеети.

Конференција је завршила свој рад на сесији евалуације рада конференције и одобравању завршне речи и усвајању завршне изјаве. Након тога, учесници су отишли у Маузолеј мученика отпора у јужном предграђу Бејрута, где је генерални секретар скупа, др Јахја Гадар, одржао говор у част мученика исламског отпора Хезболаха.

Рад конференције резултирао је следећим одлукама и препорукама:

1. Конференција честита Палестини на њеним мученицима и фракцијама отпора на њиховим победама и ономе што су постигли у рундама.

Скуп благосиља Сиријску Арапску Републику за повратак Арапа у своје окриље, а Исламску Републику Иран за њену снагу, присуство и славу и помирење са Краљевином Саудијском Арабијом.

2. Такође благосиља осовину отпора и њене фракције за оно што су постигли и њихову трансформацију у кључну снагу у обликовању догађаја и развоја на различитим нивоима.

3. Скуп и његови огранци распрострањени у 73 земље ићи ће у корак са победама осовине отпора, проглашавајући је и уводећи је свим средствима и кроз креативну интеракцију са слободним народима и нацијама и њиховим друштвеним, медијским и политичким активностима.

4. Скуп је посвећен свим средствима и могућностима подршке палестинском народном устанку на Западној обали и на палестинским окупираним територијама 1948. Бавећи се текућим рундама рата између Газе и привременог ентитета након битке код Саифа ал- Кудс, јединство арена, јединство фронтова и oсвета слободних, као стални рат за ослобађање Палестине од мора до реке и дефинисање шта осовина отпора и њене фракције имају постигнуто у смислу завршетка приправности и припрема и преласка у еру свеобухватних припреми за велики рат, а то је рат за ослобађање Палестине од мора до реке.

5. Конференција је разматрала арапска помирења и помирење између Исламске Републике Иран и Краљевине Саудијске Арабије, присуство Сирије на Арапском самиту, говор председника др Башара Ал-Асада и оно што ти догађаји представљају, који успостављају квалитативну арапску и исламску еру и обећавају будућност за Арапе и муслимане.

6. Конференција је солидарна са Русијом у њеној специјалној операцији у Украјини и сматра је веома важним догађајем који подстиче трансформацију отпора у глобалну опцију и интегрише се са осовином отпора, њеним земљама и оним што је достигла. Специјална операција представља квалитативни корак за сахрањивање агресивног и неправедног англосаксонског света који је изазвао катастрофе, пандемије, ратове и пљачку народног богатства.

7. Конференција сматра улогу Кине у региону и свету важном и историјском трансформацијом која подстиче успон Евроазије и доприноси успону и ослобођењу нација за успостављање праведног и хуманог светског поретка који окончава векове атлантске тираније.

8. Скуп даје подршку народима Латинске Америке, Кариба и афричких држава који се дижу да протерају окупаторе и ослободе се од Сједињених Држава и евроатлантске хегемоније која је угњетавала и пљачкала богатства народа и континената.

9. Скуп осуђује напоре и покушаје Сједињених Држава да запале ратове и пожаре у Азији и циљају Кину, Северну Кореју и људе који траже ослобођење од хегемоније и доминације.

10. Осуђујуемо покушаје Сједињених Америчких Држава да створе агресивне савезе у Источној Азији, Пацифику и Источној Европи како би запалили ратове и тензије.

11. Осуђујемо потчињавање доминантних европских елита, које примењују америчке диктате да осиромаше, пљачкају и терају народе Европе у осиромашење и агресивне тензије које подстичу америчку хегемонију и осиромашују европске народе.

12. Једанаеста конференција Глобалног окупљања за подршку избору отпора одлучила је да повећа нивое умрежавања и да ступи у интеракцију са народима и ослободилачким покретима у свету и ради на проширењу улоге скупа и успостављању координатора у већини земаља света и интеракцију са политичким, ослободилачким и друштвеним снагама, покретима и групама.

13. Сматрамо чин отпора, како год и где год да се деси, револуционарним, друштвеним, хуманим, ослобађајућим чином, уз посвећеност учењу и књигама небеским да би се остварила воља Свемогућег Бога. Задатак окупљања, где год се нађе и где је то могуће, јесте да се ангажује са отпором, подржи његов избор, те настоји да од њега направи јединствену глобалну силу у суочавању са неправдом, агресијом, окупацијом и пљачкашким операцијама. којима су нације и народи потчињени.

14. Пружање свих облика подршке и подршке покрету заробљеника у Палестини и мобилисање снага за ослобађање својих заробљеника, те рад у свим институцијама и органима надлежним за разоткривање ционистичке агресије и разоткривање осуђених, нељудских и незаконитих злочина и пракси.

Упутнице:

http://tajammo3.org/khayaralmoukawama/2023/05/the-closing-statement-of-the-eleventh-conference-of-the-global-gathering-in-support-of-the-choice-of-resistance/

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal