Напомена: 22. марта је у Москви одржана конференција за штампу поводом 25. годишњице од почетка НАТО бомбародвања Југославије https://pressria.ru/20240322/956356056.html

У светлу двадесет пете годишњице агресије НАТО на Србију, који је за 78 дана лансирао преко 420 хиљада пројектила на Србију, укључујући и касетну муницију и муницију са осиромашеним уранијмом, сећања на тај тероризам су још увек све присутна.

У геополитичким ломовима који су започети након распада Совјетског Савеза, Србија је међу првима жртвована за нови монополарни светски поредак на челу са Сједињеним Америчким Државама. НАТО је нанео велику штету Србији која се огледа како у људским животима међу којима су и животи убијене деце, али и економску од преко сто милијарди долара, уништавајући наше путеве, фабрике, болнице, здање националне телевизије, школе, железничке пруге, наменску индустрију и тако даље. Поред тога анти-српска медијска кампања која се водила против Србије деведесетих година и дан данас ствара погрешну слику о Србима. Након бомбардовања западни центри моћи су наставили своју агресију у другом облику, вршећи утицај на све сегменте државе и друштва, што је водило ка даљем уништавању домаће привреде, државних институција, дезинтегрисању друштва, уништавању традиције, културе, духовности и свих моралних вредности. Свеукупне негативне последице су несагледиве, а негативни трендови и даље трају.

НАТО као оружје у рукама глобалних центара моћи искоришћен је и за изазивање хаоса у многим другим деловима света приближавајући се све више руским границама. Коначно, почетак руске специјалне војне операције је откривање нове странице историје која из корена мења геополитичке односе и будуће перспективе. Већина грађана Србије рат у Украјини види као рат НАТО против Русије који се води на територији ове државе која је и сама упала у замку тога да постане оружје. Грађани Србије дају огромну подршку специјалној војној операцији Русије не само због потребе за задовољавањем правде, већ и због тога што у њој виде могућност за повратак одузетог достојанства. Јачање Русије на геополитичком плану као и реинтеграција руских територија дају наду Србима да ће успети да заштите своје државне и националне интересе и поврате Косово и Метохију у пуноправни састав Србије.

И ове године Србија ће званично обележити годишњицу почетка НАТО агресије, али речи и манифестације нису довољне. Потребно је предузети конкретне активности у циљу тога да виновници агресије који су нарушили међународно право сносе за то одговорност, као и да Србија добије обештећење за материјалну и нематеријалну штету која јој је нанета. Дакле неопходно је да Србија предузме конкретне кораке на међународном нивоу и затражи задовољавање правде пред судом, да предузме дипломатске кораке како би ову тему довела до међународних институција и до свих оних који су остали ускраћени за то да сазнају праву истину о разлозима бомбардовања Србије.

На крају желела бих као представник народне дипломатије да изразим огромну захвалност Руској Федерацији на активностима које она по том питању предузима у вези са заштитом међународног права, одбрани Резолуције 1244 као и сазивању седнице у Савезу безбедности УН поводом 25. годишњице од агресије НАТО на Савезну Републику Југославију.

27. март 2024. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal