Пише: Миланко Шеклер

Премијер често у својим говорима и јавним наступима, потпуно неоправдано и неаргументовано, пореди значај лика и дела Михајла Обреновића (свакако је непролазни и неупитни његов оновремени допринос модернизацији и развоју Србије) са сопственим ликом и ововременим делом! То није ништа друго до најниже "самовољно самољубље самозасновано на самодовољности самосопствене самопредставе о самом себи"!

Уз то, он стално и обавезно изражава тешко згражавањe над чињеницом да Срби споменик Михајлу Обреновићу, односно место где се налази, у градском жаргону зову "код коња", а не онако како он мисли да би требало "код Михајла"! А ја, насупрот таквом његовом ставу, и даље мислим (и то не из ината, већ принципијелно), да становници Београда и народ Србије треба и даље, да потпуно слободно, свако место у Србији, зову у "жаргону" према сопственом нахођењу, и то не само онако како осећају и желе, већ и зато што им се тако може! У сваком случају, нема потребе да за то траже дозволу ниједног премијера Србије, а понајмање овог "новообраћеног"!

Фото: НСПМ

Уз то сам лично потпуно убеђен да народ то место зове "код коња" не зато што не поштује и не цени свог "кнеза Михајла" (на шта он инсинуира), већ зато што, на неком колективном нивоу несвесног, "народу Србије" је улога коња (и то таквог великог владара!) сигурно била много ближа и разумљивија него улога самог владара, са којим народ Србије нити је могао, нити желео да се пореди, а ни да му име "узалуда помиње"! И то је поштовање, и то велико, зар не!?

Фото: НСПМ

Него, да се ми вратимо на тему и видимо које су то кључне разлике између "просвећеног апсолутизма" Михајла Обреновића некада и непросвећеног апсолутизма" Александра Вучића данас!

Михајло Обреновић је у по доласку на власт, у целој Србији, имао укупно, по својим речима, једва "туце" или 10-12 младих факултетски образованих људи! Обавио је са њима разговор и рекао им да он мисли да је још рано за "парламентарну демократију" у Србији, "јер шта ће Србија добити од тога, што ће њих десетак "добити место на коме ће моћи учено да се изражавају и причају" (мислећи на скупштину)!

Фото: НСПМ

У складу са тим, Михајло је мислио, и тако и урадио, да је много корисније да све њих запосли у "оснивање и изградњу државних институција", које су биле неопходне, како би се створили неопходни предуслови за каснију демократију! У складу са тим, Михајло је масовно давао младим и способним студентима стипендије и слао те младе људе на школовање у иностранство, како би их по повратку у земљу Србију, одмах запослио у новоформиране државне институције! Те "државне институције" су биле министарства, факултети, гимназије, основне школе, болнице, војска, судови, итд.

Фото: НСПМ

Александар Вучић је по доласку на власт кренуо да урушава све државне институције и установе (многе од њих још из врмена Михајла Обреновића)!, кренувши прво од Уставног суда, који се не изјашњава ни о једном захтеву који сам премијер прогласи неприоритетним, а који се изјашњава одмах, и онако како премијер захтева, о оним захтевима које сам премијер јавно прозове!

Данашњи премијер (за разлику од Михајла Обрфеновића!) масовно шаље у иностранство младе људе, али већ школоване у Србији, на државним факултетима, о трошку буџета Србије, а прима и призива избеглице и мигранте из белог света, такође о трошку буџета! Михајло Обреновић је помагао изградњу сопствене привреде и војске, трудећи се да изгради самодовољност и независност Србије и да је довољно ојача како би се могла даље ослобађати и ширити! Садашњи премијер предаје територију Србије и тиме нарушава виталне интересе и устав своје земље! Михајло Обреновић је, за разлику од свог оца Милоша Обреновића, који је као и он владао чврстом руком, наметао владавину закона изнад свакога као врхунско начело правне државе!

Фото: НСПМ

Александар Вучић намеће себе и право да сам доноси одлуке о свему, наметајући себе као врхунско начело које се налази изнад свакога и изнад сваког закона у Србији ("Могу да повећам, ал` нећу"!). Михајло Обреновић се слободно кретао, и то врло често без икаквог личног обезбеђења, и то у времену када је било веома много атентата и завера! То му је на крају и дошло главе! Александар Вучић има огромно обезбеђење, има огромну машинерију, како партијску, тако и полицијску, која се креће свуда где и он! Због потреба партијских и личних свако мало измишља "завере" против њега самог и "државе" Србије!

Фото: НСПМ

Осионост и необразованост данашњих "напредњака", који се налазе са "купљеним" домаћим дипломама на кључним функцијама у држави Србији, никада се неће моћи да пореди са "младим стручњацима из Србије, које је Михајло Обреновић стипендирао и школовао по најбољим државним универзитетима Европе", а потом враћао у земљу и давао "одрешене" руке! Никада то неће бити исто! Никада "просвећени" апсолутизам" наше славне прошлости, се не може изједначити са "непросвећеним апсолутизом" садашњости! На срећи и радост народа српског!   

23. Јануар 2016.

НСПМ

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal