Пише: Драгана Трифковић

 

Амбасадор САД Кајл Скот је изјавио како је Америка инвестирала четири милијарде долара у Србију и како америчке компаније упошљавају преко 17. 000 радника, уз опаску да се економска сарадња две земље убрзано развија. Уколико узмемо у обзир реалну економску ситуацију у Србији, посебно незапосленост и степен сиромаштва, схватићемо да нема много простора да се говори о било каквим успесима Србије на економском плану, а самим тим и српско-америчке економске сарадње.

Наиме, према тврдњама америчког Института Кејто са седиштем у Вашингтону, Србија се налази на високом трећем месту по индексу сиромашта међу 90 држава. Индекс сиромаштва израчунан је на основу инфлације, каматних стопа, стопе незапослености и БДП-а. На листи сиромашних земаља, налазе се и друге земље бивше Југославије. Лоше економско стање земље нема изгледа за скорији опоравак, пре свега због погрешне економске политике која подразумева фаворизовање страних инвеститора који на српском тржишту траже јефтину радну снагу и већу зараду. Држава из буџета грађана Србије издваја средства за стране компаније и нуди друге олкшице (умањење пореза, цене комуналних услуга и сл.) у циљу привлачења страних инвеститора. Стране компаније у већини случајева запошљавају раднике по крајње неповољним условима, што је пре свега узроковано незаинтересованошћи државе да заштити права радника.

 

Лоша економска ситуација у Србији траје већ годинама, од почетка увођења санкција Србији и кажњавања њених грађана, преко спроведене транзиције и приватизације која је изградила касту тајкуна. И за економске санкције и за приватизацију су највише одговорне управо САД, које су тим потезима уништиле српску економију. Свакако највећа деструкција узрокована је противправним бомбардовањем Србије, које је нанело Србији штету од 100 милијарди долара, ако говоримо само о материјалној штети. С тим у вези, уколико су САД уложиле 4 милијарди, то је тек мали проценат свеукупног износа штете, коју би требале да плате. Том износу бу требало додати и нематеријану штету, посебно изазивање еколошке катастрофе проузроковане уранијумским бомбама. Као „успех“ САД може се оценити и отуђивање огромних ресурса Србије на Косову и Метохији, које сада експлоатишу америчке компаније.

 

Ми већ годинама слушамо од западних званичника приче о побојшању пословне климе, владавине права и рада демократских институција, а у пракси САД и ЕУ подржавају политику коју карактерише све супротно од онога за шта се декларативно залажу. Србија је земља која је богата природним ресурсима, али због економске зависности од ММФ, Светске банке, ЕУ и осталих западних институација, грађани Србије живе по правилима која их доводе на ивицу егзистенције. Србија мора да се окрене домаћој економији, односно да се ослони на сопствене ресурсе и да развија домаћу привреду. Докле год будемо зависили од таквих „добротвора“ који нас бомбардују, отуђују делове територије и стављају у економско ропство, мали су изгледи да ћемо моћи да се померимо макар на 4. место по индексу сиромаштва.

 

30. новембар 2017. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal