Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије за NEWS FRONT

 

 

Техеран је затражио од суда у Хагу да САД повуку сакнције, а позива се на договор о пријатељству из 1955. Да ли верујте у успех оваког потеза, да ли Техеран пре свега заиста рачуна на укидање санкција или смо сведоци једне медијско-политичке кампање и покушаја да се привуче пажња проблематици односа између тих држава?

Хашки суд је почео разматрање тужбе Техерана у вези са поступањем САД према Ирану. Одлука о овом случају би, према најави, требало да буде донета за месец дана. Од доласка Доналда Трампа на чело САД, дошло је до поновног заоштравања односа између САД и Ирана, иако су они били релаксирани постизањем нуклеарног споразума са Ираном за време Барака Обаме.

Тај споразум је постигнут након што је Међународна агенција за атомску енергију потврдила да је Иран ограничио своје нуклеарне активности, и осим САД потврдиле су га Русија, Кина, Немачка, Велика Британија и Француска. Он је довео до укидања међународних санкција, које су годинама изоловале и ограничавале Иран и представљао је позитиван искорак на плану међународних односа. Доналд Трамп је без икаквог разлога одлучио да изађе из нуклеарног споразума са Ираном и да поново уведе оштре санкције овој земљи. Поред тога САД врше притисак и на европске земље, желећи да спрече њихову сарадњу са Ираном.  Оваквим потезима САД доприносе јачању међународних тензија. Иран је један од најважнијих фактора стабилности на Блиском Истоку и земља која је понела велику улогу у борби против тероризма. Што се тиче позивања Техерена на договор о пријатељству из 1955. он је потписан пре Иранске револуције, у време када су Иран и САД заиста развијале добре односе. Међутим 1979. године су се односи Ирана и САД потпуно променили, посебно после талачке кризе која је довела до прекида односа две државе. Од тада до данас се ствари нису значајно промениле, али уговор из 1955. је правно и даље важећи. Мислим да Иран тужбом пред Међунардоним судом правде, жели да скрене пажњу на чињеницу да САД не поштују никакве договоре.  Непријатељство САД према Ирану произилази из чињенице да не могу да контролишу ову земљу након Исламске револуције. САД се заправо боре против иранског суверенитета. Мислим да се САД неће обазирати на закључак МСП, какав год он био.

 

Како америчке санкције утичу на економску ситуацију у Ирану?

Иран се налазио преко три деценије под америчким санкцијама до 2015. године. Томе треба додати и санкције УН и ЕУ. Санкције су подразумевале замрзавање државне имовине Ирана у САД као и замрзавање имовине иранских компанија и појединаца, забрану продаје иранске нафте и оружја, забрану пословања иранских банака, све до потпуне забране извоза и увоза у Иран. Несумњиво је да је дугогодишњим санкцијама Иран веома оштећен, а да сада њиховим поновним увођењем САД имају намеру да наставе ту праксу. Међутим, Иран је природно богата земља која може да се избори са таквим проблемима. Имала сам прилику прошле године да посетим Иран и стекла сам веома позитивно мишљење о тој земље. Иран је врло озбиљна и уређена држава, која држи до свог суверенитета. Људи су љубазни, отворени за разговор и веома образовани. Мислим да САД воде срамну пропаганду против Ирана. Такво понашање САД утицаће на стратешко преусмеравање Ирана на развој односа са Русијом и Кином, а на Блиском Истоку Иран веома добро сарађује са Сиријом, Ираком и Либаном. Иран има могућност да развија партнерство са другим земљама кроз ШОС. Кина је већ сада један од највећих трговинских партнера Ирана, са којим развија стратешке пројекте у области енергетике, индустрије и транспорта. На недавном самиту ШОС, Иран и Кина су договориле интензивирање трговине у националним валутама и избацивање америчког долара као валуте у међусобној трговини.  Искрено се надам да ће Иран успети да одговори на све економске изазове, да ће успети да сачува свој суверенитет и да ће стратешки превазићи проблем у вези са америчким санкцијама.  

 

Званичан коментар на тужбу са стране Ирана из Вашингтона је био да се "Техеран меша у суверено право САД да предузима санкције" и да се ради о злоупотреби Хашког суда. Како коментаришеш такву изјаву?

То је већ уобичајна америчка замена теза где вешто умеју да оптуже жртву. САД се од Другог светског рата мешају у унутрашња питања других држава, где год и кад год  је то могуће. За време када су кроз режим Резе Пахлавија САД имале велики утицај у Ирану, имале су потпуно другачије критеријуме према тој земљи. Када су након Иранске револуције изгубиле могућност да експлоатишу природне ресурсе Ирана, почеле су да је оптужују за кршење људских права. Последњих деценија, од пада Берлинског зида, САД су злоупотребљавале питање заштите људских права, како би омогућиле себи приступ природним богатствима других држава. За њих су милиони људских живота широм света, само колатерална штета. Њихова потреба за материјалним богатством других држава је потпуно поништила људскост као фактор. Да не говоримо о поништавању Међународног права и увођењу права силе. Уз такве референце, тешко је оптуживати било кога за злоупотребу, а посебно је бесмислено оптуживати Иран. САД немају право да злоупотребљавају економски систем како би гушиле оне државе које не могу да експлоатишу и израбљују. Због тога је важно постојање и јачање алтернативних економских структура кроз које независне земље као што су Русија, Кина, Иран и др. могу да сарађују.

 

29. Август 2018. 

news-front.info

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal