Руски став поводом Косова остаје непромењен и ослања се на међународно-правне оквире, фиксиране у резолуцији СБ УН 1244. Тако је Одељење за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије 6. новембра одговорило на молбу руске информационе агенције EADaily да прецизира став Русије у односу на идеју разграничења између Срба и косовских Албанаца.

„Решење, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине, треба да буде узајамно прихватљиво, да одговара међународном праву, да добије одобрење СБ УН и да буде реално оствариво. Неопходно је такође обезбедити широку подршку међународне заједнице”, стоји у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Одељење за информисање и штампу сматра деструктивним вештачко форсирање такозване „коначне нормализације” између Београда и Приштине из побуда далеких од истинских интереса достизања стабилног регулисања и њено повезивање са било каквим вештачким роковима. „Треба да буде осигурана потпуна реализација раније постигнутих споразума”, подвлачи се у саопштењу.

Подсећамо да је раније члан Савета Федерације Алексеј Пушков у интервјуу београдском листу „Политика” изјавио да не види разлог да Русија негодује против српског плана за Косово, чак ако се ради и о разграничењу. „Никада нисам чуо да је Москва била против решења која предлаже српска власт”, казао је сенатор.

 

Превод са руског: Татјана Стојановић

eadaily.com

11. Новембар 2018. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal