Меморандум - позив међународној заједници

Отпор фашизму је била заједничка борба која је ујединила оне који су се борили за живот заснован на слободи, миру и пријатељству међу народима. У свим европским земљама ова борба се одржавала и развијала захваљујући херојству и несебичности бораца, храбрости и духу самопожртвовања народа који су помагали партизанским снагама на сваки начин да се одупру деструктивној нацистичкој бруталности која је запалила ватру у градовима и земљама, уништивши ненаоружане грађане, мушкарце, жене, старце и децу.

Најзначајније губитке у Другом светском рату - око 27 милиона људи - претрпeо је СССР, чија је историјска улога у овим догађајима у томе што је она постала главна војно-политичка сила која је одредила победнички ток рата, његове резултате, односно заштиту народа света од поробљавањa фашизмом. Масакре су починили фашисти у Италији и широм Европе окупиране од стране немачке војске.

Заједништво антифашистичких осећања и намера навело је око пет хиљада совјетских грађана да учествују у италијанском отпору. Једна десетина њих умрла је у борбама или нацистичким логорима заједно са милионима њихових других сународника. И данас су у току претраге како би се открио идентитет тих совјетских бораца за слободу и независност Италије, после којих су остале само фотографије са италијанским друговима. Захваљујући херојској борби партизанског покрета у Италији и СССР-у, коначно је дошао дуго очекивани, славни дан ослобођења.

На годишњицу почетка Другог светског рата, желео бих да вас подсетим да је задатак наших и будућих генерација да се спречи понављање ужасне трагедије Другог светског рата, због чега читава међународна заједница мора да се одупре оживљавању фашизма, уз очување сећања на догађаје тог времена и улогу наших народа у поразу нацизма. Не смемо да дозволимо да историја Другог светског рата буде искренута или фалсификована.

С тим у вези, неприхватљиве су спекулације о доприносу СССР-а ослобођењу Европе од фашизма. На пример, совјетска војска изгубила је више од 600.000 људи током ослобађања Пољске, због чега су жалосне ревизионистичке акције Варшаве и других европских земаља.

Противимо се умањењу статуса делегација на прослави годишњице савезничког искрцавања у Нормандији, као и одбијању да се пост-совјетске земље, укључујући и Русију, позову на меморијалне догађаје у Пољској посвећене 80. годишњици почетка Другог светског рата.

Подсећамо вас да је током ослобођења Мађарске губитак СССР-а износио 140.000 људи, готово исто - у Чехословачкој, у Румунији - око 69.000, у Југославији - 8.000, у Аустрији - 26.000, у Норвешкој - више од 1.000 људи, у Финској око 2.000 људи.

Неопходно је да се ослободиоци памте и да се одржавају акције памћења у градовима Европе. То одражава јединство народа у разумевању важности победе над фашизмом и доприноса сваког од њих, упркос политичким разликама.

Онима који су били жртве окрутности фашизма, онима који су рањени или страдали са оружјем у рукама или без њега у борби против освајача, онима који су својим животима бранили принципе слободе, правде и мира - вечно сећање и наша дубока захвалност.

Позивамо прогресивну јавност и међународне организације да подрже овај меморандум!

Национална асоцијација партизана Италије http://www.anpi.it/

16. август 2019.

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal