Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Донбас 8. септембра обележава 76. годишњицу ослобођења од нацистичке војске Немачке. Тога дана 1943. године, ослобођен је центар града Сталино, касније названог Доњецк, што је представљало почетну фазу ослобођења целе Украјине. Овај празник има велику важност за становнике Донбаса и културу сећања на страдање у Другом светском рату.

Ослобађању Донбаса, најзначајнијег индустријског региона, претходило је 700 дана окупације испуњених болом страхом и масовним стрељањем цивила. Само у руднику Калиновка од новембра 1941. до септембра 1943. године стрељано је и бачено у рудничку јаму око 75 хиљада људи.

Фото: Драгана Трифковић у Донбасу, мај 2015. (лична архива)

На почетку Другог светског рата у Доњецку је живело око 507 хиљада становника а приликом ослобођења у руинираном граду је остало 175 хиљада становника. Током периода окупације на територији региона је мучено и убијено преко 174 хиљада мирних грађана и око 149 хиљада ратних заробљеника.

Дан ослобођења Донбаса симболизује победу не само над нацизмом већ и над украјинским национализмом.

Нажалост сведоци смо тога да је украјински национализам и идеологија Степана Бандере уз подршку неких спољних сила, произвео нови сукоб у овом региону где свакодневно гину цивили.

Оно у шта сам могла да се уверим приликом сваке посете Донбасу током ратних сукоба је то да су болнице, школе, цркве и стамбени објекти на мети украјинских снага. Од почетка ратног сукоба 2014. у Донбасу је погинуло и рањено више стотина деце.

Фото: Драгана Трифковић у Донбасу, новембар 2014. (лична архива)

Пораст неонацизма и екстремизма у Украјини је крајње забрињавајући, као и свеопшти тренд нетрпељивости из које произилазе многобројни сукоби. Међународна заједница мора да учини све напоре да такве тенденције спречи и да помогне у проналажењу начина за мирно решавање конфликата и неспоразума.

Становницима Донбаса честитам Дан ослобођења уз жеље да се ратни сукоб што пре прекине и да овај регион буде у могућности да поново користи све своје потенцијале за добробит људи који у њему живе.

 

8. Септембар 2019.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal