Преносимо са News Front

 

Разговарали смо са др Дејаном Мировићем, професором Правног факултета у Косовској Митровици о новом Закону о слободи вероисповести који је донет у Црној гори.

 

Због чега је нови Закон о слободи вероисповести у ЦГ изазвао такве реакције? 

Закон је нарушио право на слободу вероисповести највећој верској заједници у Црној Гори. Рекација већинског православног народа је зато била очекивана за сваког разумног и добронамерног човека. Очигледно власти у Подгорици не спадају у те категорије.

Какво је ваше мишљење као професора права о новом закону? Да ли он одговара пракси демократских земаља?

Закон је средњовековног карактера јер нарушава стечено право својине чак и савесне државине. Подсећа ме и на Нинрбершке законе али и на став Уставног суда Социјалистичке Републике Црне Горе да Његошеву капелу на Ловћену треба срушити. Не одговара, то чак ни прозападно усмерена Венецијанска комисија се није усудила да каже, иако је очигледно била на страни Ђукановића и његових екстремиста.

Црногорска власт сада позива на дијалог када је закон већ усвојен. Зашто овај позив није упућен пре доношења закона?

Ретроактивни позив на дијалог јасно говори да Ђукановићеве власти нису имале добру намеру када су доносиле Закон. Јавна расправао о законским актима се води пре њиховог доношења, не после у цивилизованом свету.

Да ли ће по вашем мишљењу масовни протести грађана утицати на то да црногорске власти пониште спорни закон? Да ли ће доћи до неког компромисног решења или ће закон бити спроведен?

Мислим да ће власт глумити да је спремна на компромис у изборној години. Ја њима ништа не верујем јер нормална власт никада не би усвојила овакав закон.

 

Разговор водила: Драгана Трифковић

22. Јануар 2019.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal