Интервју Драгане Трифковић, директора Центра за геостратешке студије за Media.az

Да ли је Србији потребна помоћ?

Србија је увела ванредно стање и мере које се односе на социјалну изолацију. Нажалост, мере су уведене две недеље од бележења првог случаја оболевања од вируса корона, па је закаснела реакција имала негативне последице по здравље грађана. Лекари и медицинско особље у Србији улажу велике напоре у борби против епидемије, али забележен је висок проценат оболелих од корона вируса међу запосленима у здравству. То је због тога што нису имали адекватну заштиту. Србија је добила велику помоћ од Кине као и од Русије. Обе земље су осим медицинске помоћи послале и своје тимове лекара, а Русија је допремила и технику за дезинфиковање јавних површина. Према тврдњама епидемиолога, епидемија у Србији је већ постигла максимум и сада се очекује пад. Надамо се да ће у наредном периоду доћи до нормализације ситуације.

Како може да вам помогне Азербејџан ?

Азербејџан се брзо и успешно организовао у борби против епидемије. Успешности доприноси и добар здравствени систем ваше земље. У Србији се показало да је здравствени систем у лошем стању и да га је потребно унапредити. Држава би морала да улаже много више у побољшање здравственог система, услова рада лекара и медицинских радника и наравно, у здравствену заштиту грађана. У том смислу можете да нам помогнете добрим саветима из ваше праксе.

Да ли можемо да објединимо снаге у борби против епидемије?

Свакако да можемо. Надам се да ће ова криза помоћи да се успоставе нове међународне везе базиране на узајамном уважавању, хуманости и побољшању животних услова. Постојеће међународне институције су последњих деценија одступиле од постулата на којима су биле основане. Генерално, светска заједница је такође кренула стрампутицом. Могу се наравно пронаћи изузеци, али главни токови које је трасирао Запад нису ишли у добром правцу. Избијање епидемије корона вируса је можда добра опомена човечанству на то да морамо да водимо рачуна о животној средини, људским заједницама, да не треба да креирамо ратове и сукобе, да морамо да се вратимо духовним вредностима и учинимо добре промене за будуће генерације.

Азербејџан је изузетно активан на међународном плану, такође и у иницијативама за сарадњу. Верујем да би Србија и Азербејџан могли да сарађују у већој мери на хуманитарним пројектима.

22. април 2020.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal