100 дана од пријављивања првог случаја KОВИД-19 обележиле су значајну трансформацију коју је свет доживео. Непланиране и још увек непредвидиве промене дотакле су сваки поједини аспект глобалне економске, политичке и друштвене стварности. Током недељног Међународног дигиталног самита (од 15. до 19. јуна) стручњаци за пословање, образовање, здравство и међународне односе који представљају 20 земаља Европе, Азије, Африке, Северне и Јужне Америке разговарали су о лекцијама наученим у ових 100 дана пандемије и давали препоруке за обликовање нових норми.

Више о скупу погледајте на https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/717-k-19

Из Србије, скупу су се обратили Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије, професор Зоран Виторовић, уредник научног часописа "Global Process" и Марија Јањушевић, народни посланик. 

Марија Јањушевић je изразила жаљење у име грађана Србије због свих жртава епидемије COVID-19. Рекла је да верује да је Србија једина држава на свету у којој је противуставно уведено ванредно стање због епидемије. Говорила је о улози комуникације интернетом током ванредног стања, где је било и позитивних и негативнх примера. Навела је добро организоване иницијативе хуманитарне помоћи путем интернета, како у намирницама и роби, тако и у психолошком смислу. Са друге стране, навела је и примере претераног застрашивања становништва СМС порукама из кризног штаба, које су имале веома лоше дејство нарочито на старије становнике. Навела је да се нада да ће бити детаљно и транспарентно испитано како је вирус COVID-19 настао и уколико се утврди да је створен вештачким путем, ко је за то крив. Поздравила је одлуку да се термин «социјална дистанца» замени термином « физичка дистанца» у превенцији ширења заразе, јер је по њеном мишљењу веома важно да се људи не удаље једни од других у психолошком смислу. Емпатија и разумевање, међусобни контакти су веома важни за заједничко превазилажење ове кризе. Изразила је сумњу у манипулацију вакцинама против короне и навела пример бурне реакције јавности на изјаву најпознатијег српског спортисте Новака Ђоковића, да се неће вакцинисати. На крају је закључила да је у сузбијању короне, поред емпатије и сарадње међу свим грађанима света, важно усмерити све снаге и сво знање у јачање имунитета људи, јер је то најефикаснији начин за заштиту од ове и свих других болести.

Професор Зоран Р. Виторовић, уредник научног журнала "Global Process" (САД), говорио је о научној дипломатији као "кључу" за разумевање пост COVID -19 нове нормалности. Он је нагласио да се "цивилизација налази на прекретници и да се стабилност може осигурати само отвореним и искреним дијалогом свих учесника друштвених процеса, дијалогом заснованим на принципима научне дипломатије".

Као пример навео је погрешну употребу наратива 'социјална дистанца'. Овај наратив, каже проф. Виторовић, изазива подсвесно код људи осећај страха, отуђености од других, фрустрације и панике. Исправнији термин био би " физичка дистанца".

Будућност која је већ почела биће комбинација, хибрид-класичних облика људске делатности допуњена дигиталаним моделима као што су рад од куће, дистанционо школовање итд.

"Фино подешавање успешних модела боље је него било какви ”нагли резови јер све што је нагло може нас одвести у неповратни амбис" - рекао је проф Виторовић.

А термин "фино подешавање" остали учесници скупа прихватили су као мото за дефинисање нове пост COVID-19 нормалности.

 

Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије се захвалила свим учесницима на њиховим изузетним говорима.

"Очигледно је да је епидемија COVID-19 захватила цео свет, као и да се ствари у свету нагло мењају.

Сигурна сам да су разговори протеклих дана допринели бољем разумевању ситуације и да ћемо моћи на основу стручних презентација које смо чули много тога да разјаснимо и у данима након самита. Циљ треба да буде стварање нових идеја и проналажење решења која би могла да помогну напретку у свим сферама друштва. Пре свега, ове идеје и решења треба да имају хумани приступ и требало би се фокусирати на слободу друштва, људско достојанство и очување истинских вриједности"- истакла је Драгана Трифковић.

"Сведоци смо чињенице да се често не баш добре намере могу сакрити иза добрих речи. То значи да морамо да будемо опрезни и мудри да бисмо избегли такве замке. Људска цивилизација је на прекретници и морамо уложити напоре да кренемо у правом смеру. Подсетићу вас на великог светског научника српског порекла, Николу Теслу, који је био човек изван свог времена. Оставио је преко 700 изума, који су у потпуности променили свет. Све што је радио, учинио је за добробит човечанства и веровао је да на земљи има довољно ресурса и енергије.

Данас се свет бави вештачком интелигенцијом, генетским модификацијама, променама у људској природи, а само је једна пандемија коронарног вируса показала да је природа јача од свега. У многим случајевима се показало да ми као друштво нисмо чак ни спремни да људима обезбедимо основне здравствене услове. Мислим да је то знак да морамо много више пажње да посветимо основним стварима, људима, природи, човечанству, заштити и да искористимо технолошки напредак да побољшамо своје животе. Технологија треба да служи људима, а не обрнуто. То значи да би требало да наставимо да радимо заједно на добрим основама и усвајамо добре идеје. И највише од свега да верујемо у оно што радимо", подвукла је Драгана Трифковић.

6. Јуни 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal