Обраћање Међупарламентарне комисије за људска права (МКЉП)

о стању људских права, укључујући хришћане у Сирији

 

Поштовани господине председниче, поштовани парламентарци,

2011. године у Сирији је избио рат. Већ девет година земља се налази у ванредној ситуацији хуманитарног карактера, која се још погоршала због пандемије корона вируса. У овој ситуацији неопходно је предузимање хитних мера у циљу успостављања мира, смањењу миграције локалног становништва, укључујући сиријске хришћане, као и окончању патње целог становништва Сирије у целини.

Ми, чланови Међупарламентарне комисије за људска права, тражимо од вас да размотрите документ који је усвојен на основу закључака Међународног дигиталног форума „Сирија - колевка хришћанства“, који се одржао 27. маја 2020. године.

Уверени смо да је при решавању сукоба у Сирији важно да се размотри заштита људских права, укључујући политичка права свих грађана, међу којима су и хришћани.

С обзиром на значај и поштовање историје асирског народа, као и забрињавајуће ситуације због тога што хришћани у Сирији могу да дођу у опасност и буду подвргнути изгнанству, надамо се да ћете и ви размотрити наш заједнички документ и да ћете узети у обзир препоруке које је дала комисија, приликом одлучивања о сиријском сукобу.

Позивамо владе и парламенте свих укључених страна да покажу вољу за могуће политичке промене.

Молимо владу и парламент Сирије:

а) Да започне конструктиван дијалог са хришћанским становништвом у Сирији, са посебним нагласком на њихово учешће у јавном и политичком животу у земљи.

б) Да појача и заштити људска права у земљи, како за хришћане, тако и за друге групе у Сирији, обезбеђивањем њихових права у уставу. То јест да успостави уставно законске гаранције за хришћанске етничке групе у Сирији, као што су Асирци, од стране државе. То посебно значи: слободу вероисповести, учешће у политичком животу (у свим облицима политичког учешћа), признање матерњег језика Асираца као службеног језика, подршка институција, економско учешће, очување културе и традиције, поштовање уставне једнакости свих грађана.

ц) Да заштити места становања хришћана у њиховој историјској домовини, посебно у „безбедносној зони“.

д) Да пружи становништву Сирије виталне и пре свега, медицинске потрепштине и обезбеди хуманитарне потребе, нарочито током пандемије корона вируса, да одобри увоз и дистрибуцију међународне хуманитарне помоћи широм земље.

е) Да планира програм за олакшавање повратка расељених особа и избеглица у њихову домовину кроз организовање пројеката за развој и обнову Сирије, са посебном пажњом на активно учешће сиријског цивилног друштва и локалних сиријских предузетника у процесу повратка и обнове.

ф) Да децентрализује међународну хуманитарну помоћ и повећа приступ пружању помоћи од међународних организација широм земље, посебно путем локалних организација цивилног друштва.

Молимо владу и парламент САД-а:

а) Да одмах укину америчке економске санкције против Сирије из хуманитарних разлога под следећим условима:

аа) Подршка уставне гаранције за заштиту хришћана и других етничких група у Сирији, као што су Асирци. То нарочито укључује: слободну праксу вероисповести, учешће у политичком животу, признање матерњег језика Асираца као службеног језика, ширење и подршку институција, учешће у економском животу, очување културе и традиције, поштовање уставне једнакости свих грађана.

аб) Децентрализација међународне помоћи и проширење приступа за пружање помоћи од међународних организација, укључујући читаву територију земље.

ац) Започињање конструктивног дијалога са свим етничким групама, укључујући хришћанско становништво у Сирији, узимајући у обзир њихово учешће у јавности и политичком животу.

б) Да обрате посебну пажњу на заштиту хришћанских мањина у спољнополитичким одлукама. Да допринесу томе да све етничке групе буду позване за преговарачки сто како би пронашле политичко решење у Сирији.

ц) Да становништву Сирије пруже виталне и пре свега, медицинске потрепштине и обезбеде хуманитарне потребе, нарочито током пандемије корона вируса, да одобре увоз и дистрибуцију међународне хуманитарне помоћи широм земље.

д) Да укину америчке санкције приватним компанијама које желе да дају значајан допринос обнови земље, посебно основне инфраструктуре, кроз своје пословање у Сирији.

Молимо руску владу и парламент да искористе свој политички ауторитет у решавању следећих питања:

а) Подржати, ојачати и заштитити права хришћана у земљи, као и других етничких група у Сирији, боље укључујући њихова права у устав. Односно, увести законске гаранције државе за хришћанске етничке групе у Сирији, као што су Асирци. Ово укључује, али није ограничено на: слободно исповедање религија, политичко учешће (у свим облицима политичког учешћа), признање матерњег језика Асираца као службеног језика, ширење и подршка институција, економско учешће, очување културе и традиције, поштовање уставне једнакости свих грађана.

б) Посебну пажњу обратити на заштиту хришћанских мањина у спољнополитичким одлукама.

ц) Осигурати да све етничке групе имају политичку заступљеност и буду позване за преговарачки сто како би пронашле политичко решење у Сирији.

д) Заштита културних и традиционалних места хришћана у њиховој историјској домовини, посебно у „безбедносној зони“.

е) Радити на децентрализацији хуманитарне помоћи са локалним актерима цивилног друштва и осигурати да та помоћ дође директно до цивилног становништва.

ф) Проширити и стимулисати економско учешће у Сирији за снабдевање становништва и обнову земље, посебно основне инфраструктуре.

Молимо турску владу и парламент следеће:

а) „План пресељења“ је у супротности са људским правима и опасан је за хришћане који живе у такозваној „безбедносној зони“, дакле људска права на северу Сирије морају бити заштићена, а план пресељења мора бити заустављен.

б) Одмах напустити сиријске територије и не угрожавати мир и сигурност у Сирији.

ц) зауставити инвазију турских снага на северу Сирије и избећи даљње операције без мандата УН.

Молимо немачку владу и парламент:

а) Да подрже, ојачају и заштите права хришћана у земљи, као и других етничких група у Сирији, такође тако што ће се боље обезбедити њихова права у уставу. Односно, уставно-правна гаранција за хришћане у Сирији, као што су Асирци. То нарочито укључује: слободно вероисповести, учешће у политичком животу (у свим облицима политичког учешћа), признање матерњег језика Асираца као службеног језика, ширење и подршка институција, економско учешће, очување културе и традиције, поштовање уставне једнакости свих грађана.

б) Да успоставе конструктиван дијалог са свим етничким групама у Сирији, укључујући хришћанско становништво, и да подстакну разматрања њиховог учешћа у јавном и политичком животу.

ц) Да посебну пажњу обрате на заштиту хришћанских мањина у спољнополитичким одлукама. Да допринесу томе да све етничке групе буду позване за преговарачки сто како би пронашле политичко решење у Сирији.

д) Да искористе председавање ЕУ да се укину економске санкције против Сирије из хуманитарних разлога.

е) Да становништву Сирије пруже виталне и пре свега, медицинске потрепштине и обезбеде хуманитарне потребе, нарочито током пандемије корона вируса, да одобре увоз и дистрибуцију међународне хуманитарне помоћи широм земље.

ф) Да одмах и у потпуности успоставе дипломатске односе између Савезне Републике Немачке и Сиријске Арапске Републике.

г) Да обезбеде значајан допринос реконструкцији основне инфраструктуре у Сирији од стране немачких компанија, као и кроз инвестиције као немачки допринос.

х) Да помогну у укидању санкција ЕУ-а према приватним компанијама које желе да дају значајан допринос обнови земље, посебно основне инфраструктуре, кроз своје пословање у Сирији.

Молимо Европску комисију и Европски парламент:

а) Да подрже, ојачају и заштите права хришћана у земљи, као и других етничких група у Сирији, такође тако што ће се боље обезбедити њихова права у уставу. Односно, уставно-правна гаранција за хришћане у Сирији, као што су Асирци. То нарочито укључује: слободно вероисповести, учешће у политичком животу (у свим облицима политичког учешћа), признање матерњег језика Асираца као службеног језика, ширење и подршка институција, економско учешће, очување културе и традиције, поштовање уставне једнакости свих грађана.

б) Да посебну пажњу обрате на заштиту хришћанских мањина у спољнополитичким одлукама. Да допринесу томе да све етничке групе буду позване за преговарачки сто како би пронашле политичко решење у Сирији.

ц) Да успоставе конструктиван дијалог са свим етничким групама у Сирији, укључујући хришћанско становништво, и да подстакну разматрања њиховог учешћа у јавном и политичком животу.

д) Да укину економске санкције ЕУ против Сирије из хуманитарних разлога.

е) Да становништву Сирије пруже виталне и пре свега, медицинске потрепштине и обезбеде хуманитарне потребе, нарочито током пандемије корона вируса.

ф) Да укину санкције ЕУ приватним компанијама које желе да дају значајан допринос обнови земље, посебно основне инфраструктуре, кроз своје пословање у Сирији.

Ми, чланови Међупарламентарне комисије за људска права који смо потписници овог апела, свесни смо и дубоко забринути због ситуације у области људских права грађана, укључујући и хришћане, у Сирији.

 Чврсто верујемо да свако има право да живи без угњетавања и претњи.

Стога поздрављамо апел МКЉП-а о стању људских права међу грађанима, укључујући хришћане у Сирији, и позивамо владе и парламенте да примене овај документ.

С поштовањем

Чланови Међупарламентарне комисије за људска права:

Валдемар Хердт, председник Комисије за људска права фракције АФД у Бундестагу

Јирген Браун, председник радне групе за људска права АФД фракције у Бундестагу,

Посланици Државне думе Руске Федерације

Сергеј Гаврилов

Иван Сухарев

Посланик Представничког дома Народне скупштине Белорусије

Олег Гајдукевич

Посланик Врховне Раде Украјине

Олег Волошин

Саветник посланичке групе у Скупштини Србије

Драгана Трифковић

као и асирске политичке странке

Више о конференцији "Сирија колевка хришћансктва" погледајте на: Сирија колевка хришћанства

6. Јуни 2020. 

 

 

TAGS:

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal