Прошле недеље је одиграна утикамица за пласман на Европско првенство између Србије и Норвешке. Репрезентација Србије је савладала Норвешку са 2:1. Оно што је међутим оставило лош утисак су коментари норвешког државног емитера НРК који је Србе окарактерисао као агресивне. 

Према речима Норвежанина Кристиана Каша, НРК је норвешка верзија РТС-а која је у вестима за децу, Супер Вести или Supernytt на норвешком, злоупотребила децу која немају предуслове да коментаришу српске фудбалере.

Кристиан Каш је у вези са тим контактирао Амбасаду Републике Србије у Ослу, како би препоручио да Амбасада реагује поводом стигматизације Срба. Такође он је упутио писмо Радиодифузном савету које преносимо:

Поштовани г. Ерик Скаруд (Erik Skarrud).

Желим да радиодифузни савет обради жалбу против НРК Supernytt-а због стигматизације Срба. Вероватно нисам међу онима који гледају Supernytt најредовније, али када погледам емисије, забринут сам због начина на који се деца користе за пропаганду коју немају предуслове да разумеју, када је реч о спектру тема у којима се деца лако обликују према плану одраслих.

Јуче смо могли да видимо да су водитељка Рагнхилд Телисе Кристоферсен (Ragnhild Telise Kristoffersen) и репортерка Ингрид Хеиер Јорстад (Ingrid Heier Jorstad) користиле грубе генерализације против Срба. Када погледамо Erling Braut Haaland како се препире са фудбалерима и добија шамар, није реч о српском фудбалеру већ холандском играчу Jeffrey Gouweleeuw из немачког тима Аугсбург. Слике српских фудбалера се не разликују од онога што се дешава на већини утакмица у Норвешкој. Зашто онда НРК Supernytt стигматизује читаву групу људи како би створила програм са једноставном реториком за децу?

***

Подсетићемо јавност да је Норвежанин Кристиан Каш као представник међународног контигента КФОР-а, боравио на Косову и Метохији након бомбардовања Србије 1999. године. По завршетку уговора са КФОР-ом Карш је регистровао сајт www.sorryserbia.com а затим и www.ohrabrenje.com и постао активан у одбрани српских позиција. Каш се залаже са откривање истине о сукобу на Косову и Метохији и позадини западне агресије на Србију. 

16. Октобар 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal