Члан Вишег савета Сверуског покрета „Силна Русија“, заменик председника Координационог савета невладиних организација Русије, Максим Бардин, на округлом столу „Изборна кампања за председничке изборе у САД: од номинације до дебате“, одржаног у Дому друштвених организација, изразио је мишљење да се Доналд Трамп на месту америчког председника показао као највећи популиста и демагог.

Током изборних дебата које су се одржавале 2016. године, Доналд Трамп је говорио о изградњи зида у пограничним областима, намеравао је да исели УН из свог сталног седишта у Њујорку, смањи војни контингент у Ираку, Сирији и Авганистану, промени структуру финансирања европских седишта НАТО-а.

Прошле су четири године и већина ових чврстих обећања, најављених током предизборне кампање, нису испуњена. Да, данас Доналд Трамп има велики број обожавалаца како у Сједињеним Државама, тако и у другим земљама, укључујући и Русију. У исто време, ми посматрамо популистичку реторику која није спроведена у пракси, објаснио је стручњак.

По мишљењу говорника, америчка председничка предизборна кампања одвија се у веома тешкој ситуацији и шаље алармантне сигнале читавом свету. Кандидати отворено, пред целим светом, прете један другом. Један од политичара позива војску да његовог опонента избаци из Беле куће. Штавише, оба кандидата у својим говорима указују да неће признати победу конкурента. Шта то значи? Да ли кандидати упозоравају на спремност да организују масовне протесте попут белоруских? А многи финансијски, технолошки и политички токови везани су за амерички политички систем. Шта ће се у овом случају догодити са многим земљама које су део свог суверенитета пренеле на иностраног партнера? - пита учесник округлог стола.

Стручњак је подсетио и да се у Сједињеним Државама председник не бира свенародним гласањем, већ кроз сложен изборни процес, који је већ 2016. године показао одређене недостатке. „Питање избора следећег председника САД неће бити коначно решено 3. новембра. Тог дана, грађани у различитим државама пренеће одговорност на бираче на које ће можда вршити притисак да промене одлуку у корист другог кандидата“, рекао је Максим Бардин.

Дуго се амерички политички систем позиционирао као нека врста општег модела демократије. Политички шаблони су поновљени у другим земљама. Руски студенти су својевремено пажљиво проучавали америчке стандарде. Али времена се мењају. Тренутно би представљање америчког изборног система као неке врсте стандарда било у најмању руку чудно, резимирао је представник Силне Русије.

Раније је Друштвена служба новости писала да Трамп планира да у догледној будућности закључи договор са Руском Федерацијом о контроли нуклеарног арсенала.

Ове информације су Акиос-у пружили упућени извори. Према новинској агенцији, Бела кућа верује да са Москвом већ постоји договор о фундаменталним питањима.

www.osnmedia.ru

Са руског превела Драгана Трифковић

16. октобар 2020.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal