Врховни вођа Ирана, ајатолах Али Хамнеји позвао је француску омладину да доведе у питање такозвани разлог који подупире подршку француског председника Емануела Макрона за увреду против пророка ислама у име „слободе говора“.

Обраћајући се младима, верски вођа Ирана је саветовао: „Питајте свог председника зашто подржава вређање Божјег посланика у име слободе изражавања.“

„Да ли слобода изражавања значи увреду, посебно свете личности?“ питао је ајатолах Хамнеји.

US Rep. Ilhan Omar (D-MN) (L) talks with Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) during a rally with fellow Democrats before voting on H.R. 1, or the People Act, on the East Steps of the US Capitol on March 08, 2019 in Washington, DC. (AFP photo)

Макрон је подржао приказивање карикатура пророка Мухамеда, које вређају осећања исламских верника. „Француска се никада неће одрећи карикатура“, изјавио је Макрон.

Француски учитељ који је убиен у терористичком нападу, приказивао је на часовима деци карикатуре пророка Мухамеда, позивајући се на „промовисање слободе“.

Учитеља Семјуела Патија убио је 18-годишњи чеченски нападач. Коментаришући напад, Макрон је описао ислам као религију „у кризи“ широм света, покушавајући да сугерише да је нападача мотивисала вера, а не радикализам.

Макрон је инсистирао на свом ставу, изјавивши: „Никада нећемо попустити“. Ирански вођа је назвао дрскост француског државника „глупим чином“ који служи да увреди разум самих људи, који су га изгласали за власт.

У међувремену, ајатолах Хамнеји питао је како то - из перспективе Француске - да је преиспитивање холокауста „злочин“ који захтева казнене мере, док би вређање пророка Мухамеда могло бити одобрено.

Дволичност француског шефа државе изазвала је реакције муслимана широм света, с тим што су бројне муслиманске државе и народи издали осуђујуће изјаве против Макрона или изразили своје незадовољство на протестима.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров критиковао је председника Француске Емануела Макрона због тога што је подржао приказивање карикатура пророка Мухамеда, рекавши да својим поступцима „распирује ватру, уместо да је гаси“ и да почиње да личи на терористу.

Кадиров је позвао Макрона „да обустави провокације и нападе на веру док још није касно“.

Руски ММА борац Хабиб Нурмагомедов, пореклом из Дагестана, објавио је претње француском председнику Емануелу Макрону на друштвеним мрежама.

„Нека ти Свемогући унакази лице и свима који под слоганом слободе говора вређају осећаје више од једне и по милијарде муслиманских верника. Нека их Алах осрамоти на овом свету и у будућем. Алах је брз у обрачунима, а то ћете видети. Ми смо муслимани, волимо свог пророка Мухамеда (нека је мир и Божији благослов на њега) више него своје мајке, очеве, децу, жене и све људе који су нам блиски срцу. Верујте ми, ове провокације ће им се вратити“, написао је Хабиб на Инстаграму.

Протести против анти-исламске политике француског председника одржани су у Пакистану, Бангладешу, Либану и Палестини. 

У многим европским градовима је муслиманска заједница такође организовала протесте, па су се поруке које осуђују вређање исламских верника могле чути у Берлину, Москви, Лиону и другим градовима. 

Директор Центра за геостратешке студије, Драгана Трифковић, дала је кратку изјаву за вести Слободне Србије, уз поруку да вређање верских осећања људи изазива мржњу и подстиче тероризам.

"Француска држава би морала да има потпуно другачији приступ у решавању конфликта, који постоји у француском друштву"- изјавила је Драгана Трифковић. 

1. Новембар 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal