Уместо да 20. октобра ода пошту војницима совјетске армије који су погинули у акцијама ослобађања Београда, председник Србије Александар Вучић је положио цвеће на споменик Незнаном јунаку на Авали, који је подигнут између два рата, у част свих погинулих неидентификованих војника. 

Имена совјетских војника који су ослобађали Београд су позната и налазе се уклесана на спомен таблама у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда 1944.

Овакав потез председника Србије је још један у низу његових потеза, који иде на штету вековним српско-руским односима и пријатељству две земље. 

Руска Федерација са поносом прославља празнике победе совјетске војске у Другом светском рату и на тај начин одаје поштовање жртвама које су погинуле у овом сукобу. 

Подсетићемо се да је преко 25 милиона Совјета погинуло у Другом светском рату, међу којима највише цивила, али и велики број војника који је ослобађао не само Совјетски Савез већ и европске земље од нацистичких дивизија. 

Поставља се питање због чега Александар Вучић нема поштовања према погинулим војницима Црвене армије који су погинули у ослобађању Београда?

О томе је за Србин.инфо говорила Драгана Трифковић, директор Центра за  геостратешке студије.

1. Новембар 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal