Интернет конференција „Религијски екстремизам и људска права“ окупила је посланике, стручњаке, верске и јавне личности из Русије, Немачке, Сједињених Држава, Србије и других земаља. Учесници дискусије указали су на потребу борбе против манифестација радикалних и мизантропских идеологија, истовремено подржавајући хуманистичке принципе и поштујући верска осећања грађана.

26. новембра одржана је међународна онлајн конференција „Религијски екстремизам и људска права“, посвећена проблему борбе против верског тероризма и радикализма у савременом свету. У дискусији су, посебно, учествовали посланици Бундестага из „Алтернативе за Немачку“ Валдемар Хердт и Јурген Браун, руски парламентарци Сергеј Гаврилов (Комунистичка партија Руске Федерације), Николај Земтсов (Јединствена Русија) и Иван Сухарев (ЛДПР), председник „Фондације за народну дипломатију“ Алексеј Кочетков. Дискусија је организована на иницијативу Међупарламентарне комисије за људска права, фракције Алтернатива за Немачку уз учешће Фондације за народну дипломатију за развој институција цивилног друштва, Европске хришћанске коалиције и Међународног центра за евроазијске студије.

У својој уводној речи Валдемар Хердт је изјавио да свако треба да има право на слободу вероисповести, али нико не би требало да има право да своја уверења стави изнад веровања других и да их намеће агресијом и насиљем. Према парламентарцу, од суштинске је важности да мигранти из региона стране културе, који бораве у Европи, желе да се интегришу и прихвате европске норме. То се данас не дешава увек. Подржао га је Јурген Браун, који је изнео тезу да верским радикалима треба, без одлагања, отказати гостопримство.

Иван Сухарев, први заменик председника Одбора за развој цивилног друштва, питања јавних и верских удружења, нагласио је да Русија има вековно искуство мирног суживота различитих конфесија, а Николај Земцов позвао је Русију и Немачку на ближу политичку и грађанску сарадњу и нагласио добре односе руских парламентараца са представницима странке „Алтернатива за Немачку“.

Сергеј Гаврилов, шеф Одбора Државне думе за друштвена удружења и верске организације, сматра да верски екстремизам доводи секташку субкултуру до тачке апсурда, манипулишући њеним присталицама и приморавајући их да презиру културне вредности других људи. Нагласио је да су ИСИС, исламисти у Авганистану, секта Фалун Гонг у Кини и Јеховини сведоци подједнако опасни за нашу цивилизацију. Према Гаврилову, разлоге за миграциону кризу и избијање екстремизма у Европи треба тражити у „обојеним револуцијама“ које су се догодиле у земљама Блиског Истока и Северне Африке. Посланик је изразио уверење да је неприхватљиво да државе света користе терористичке организације и верске заједнице за геополитичку борбу међусобно.

Међу учесницима конференције били су и амерички представници - бискуп Пол Мјуреи, заменик председника Одбора за верску слободу и Крис Халверсон, проповедник и учесник Коалиције округлих столова о верским слободама у свету. Они су посебно обратили пажњу на чињеницу да су верски екстремизам и радикализам феномени са којима се суочавају све земље света, укључујући и Сједињене Државе. Они верују да је најефикаснији метод спречавања терористичких напада на верској основи активан рад унутар муслиманских заједница с циљем њихове накнадне интеграције у друштва наших земаља.

Алексеј Кочетков, председник Фондације за народну дипломатију, позвао је да се обрати пажња не само на опасност од исламистичког екстремизма, он је безусловни, већ и на антихришћанске тенденције у идеологији неких десничарских радикалних група, посебно украјинског пука Азов и повезаних политичких структура.

Сви учесници онлајн конференције „Религијски екстремизам и људска права“ сагласили су се о потреби да се разне државе и цивилна друштва заједнички боре против манифестација радикалних и мизантропских идеологија, истовремено подржавајући хуманистичке принципе и поштујући верска осећања грађана.

teleskop-by.org

Са руског превела: Драгана Трифковић

29. Новембар 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal