Саопштење Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Вакцинација Срба у јужној српској покрајини у пуној мери показује све размере националне издаје председника Србије, иначе главног тајкуна Републике, Александра Вучића.

Ако Срби са Косова и Метохије желе да се вакцинишу морају да иду до Рашке прелазећи пут у једном правцу и до 200 км. Ово се односи пре свега на Србе из Косовског Поморавља и са Брезовице (општина Штрпце). Ако се има у виду да морају и да се ревакцинишу да би заштита била потпуна онда су то већ дупли трошкови за грађане српске националности јужне српске покрајине. Број особа који треба да се вакцинишу није мањи од 100 хиљада јер обухвата и Србе, и Горанце, и Роме и оне Албанце који поштују државу Србију. Транспорт 100 хиљада људи није мала материјална ставка и настао је због председниковог кукавичлука. Довољно је било да се председник владе тзв. Косова Абдулах Хоти само закашље и да председник Србије обустави снабдевање вакцином грађане Косова и Метохије из разлога јер је најобичнија кукавица.

Срби са Косова и Метохије уз сазнање да је њихов председник лажов, лопов, издајник схватили су још и да је права кукавица. Исто онако као што није смео да реагује и омогићи долазак тзв. руског воза на Косово и Метохију, као што је затворио очи на хапшење Марка Ђурића директора Канцеларије за КиМ, пристао на увођење стопе од 100% на робу из централне Србије, тако исто мора и да послуша Приштину и не сме да вакцинише своје грађане у месту живљења јер тиме нарушава државност самопроглашене републике Косово.

И ово није све. Срби са Косова и Метохије гласају као што то ради српска дијаспора у другим државама. Бројање гласова се искључиво врши у Републици Србији а не на месту гласања. Тако је и са Србима на Косову и Метохији. Гласају у месту где живе а бројање се врши у Рашкој. Издавање личних докумената, личних карата, пасоша, саобраћајних и возачких дозвола, извода из матичне књиге рођених и умрлих и осталих докумената Срби из јужне српске покрајине морају да одраде у остатку Србије. Ове „благодети“ Срби су добили после доласка на власт Српске напредне странке и „Аца Србина“ 2012. године. За време „досовске“ власти тога није било.

Верујемо да ће Александар Вучић и за ово необично вакцинисање Срба оптужити Драгана Ђиласа. Већ га чујемо како каже да је исти, још 2011. године договорио са Приштином да се вакцинисање Срба од Ковид 19 врши ван простора јужне српске покрајине. Стога он данас тај договор мора да реализује.

А зашто је то тако? Поданички однос према властима из Приштине Александар Вучић има због своје политичке биографије. Он је некада као посланик у Скупштини Србије говорио да за једног убијеног Србина треба убити 100 Муслимана стога мора да води рачуна да чак и када треба не сме да покаже тврдокоран став. Са друге стране, приморавајући Србе да учествују на локалним и параламентарним сепаратистичким изборима по уставу и закону самопроглашене републике Косово он је искомпликовао живот Срба јер морају да поштују законе Приштине а не Београда. Што је још поразније, српски министри и посланици у скупштини самопроглашене републике Косово учествују у доношењу и спровођењу закона сецесиониста. Зато легализијући и легитимишући власт у Приштини они су у обавези и да поштују сепаратистичке законе који их одвајају од матице. Дванаест година Албанци на Косову и Метохији нису учествовали ни на једним српским изборима, локалним, паралментарним, председничким. То им је омогућило да дођу до политичке позиције коју данас имају.

Овако инфериоран однос који показује председник Србије према Приштини се крије можда у нечему што ми не знамо. Да ли је то финансијска или емотивна компонента остаје да нагађамо.

 
22. јануар 2021.                                                                     

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal