На Дан руске науке 8. фебруара, у брјанском огранку Академије при председнику РФ (РАНХиГС) почео је Фестивал науке - 2021. У оквиру фестивала организују се отворена предавања, састанци, округли столови и други догађаји. Међу њима - серија предавања познатог српског политиколога, директора Центра за геостратешке студије (Београд) Драгане Трифковић. Предавања су одржана 22-24. марта.

Отварајући серију предавања, директор брјанске филијале РАНХиГС-а Сергеј Шачнев рекао је: „Предавања Драгане Трифковић одржавају се на трагичан датум - почетак НАТО агресије на Југославију 24. марта 1999. Непријатељства су трајала до 10. јуна 1999. Данас је геополитичка ситуација другачија и западне земље морају да рачунају са Русијом. Надам се да ће такве трагедије у будућности постати немогуће".

Драгана Трифковић одржала је шест предавања на следеће теме: "Западна пропаганда у спорту на примеру Новака Ђоковића", „Ковид кризни менаџмент, како су се снашле различите државе", "Радикализација ислама на простору бивше Југославије", „Сукоб великих сила на Балкану “," Бомбардовање Југославије, 22. годишњица", "Људска права на Косову и Метохији, двоструки стандарди Запада". Показало се да су предавања информативно богата, стручњак је навео пуно статистичких података, позивајући се на изворе на различитим језицима. Говорник се осврнуо на искуство водећих истраживача, укључујући западне.

Драгана Трифковић се посебно дотакла концепата америчког политиколога Семјуела Хантингтона, који је тврдио да следећи светски рат неће бити сукоб држава, већ сукоб цивилизација. "1996. објавио је књигу Сукоб цивилизација и трансформација светског поретка, у којој је развио ову тезу. Распад Југославије, започет 1991. године, праћен је међунационалним сукобима, које је Хунтингтон узео за пример да докаже своју тезу. Међутим, чињеница је да су западне силе такође играле важну улогу у југословенским сукобима, не само политичку, већ и војну", нагласио је научни истраживач.

Разговарано је о улози Русије у ситуацији на Балкану. Према српском политикологу, однос снага на полуострву у великој мери зависи од позиција наше земље. Светску геополитичку стабилност између осталог обезбеђује руска спољна политика. „Дестабилизација Блиског истока може утицати на поновљену дестабилизацију Балкана, што ће у великој мери зависити од тога како се спроводе планови великих сила. Англосаксонске снаге, које су појачале своје присуство на Балкану деведесетих година, не одобравају ни повратак руског утицаја ни ширење кинеског присуства у региону “, рекла је Драгана Трифковић.

Директор филијале у Брјанску Сергеи Шачнев истакао је да студенте Председничке академије увек одликује њихова жеља да сазнају више него што је предвиђено наставним планом и програмом: „И иако данас на интернету има много информација, то није увек поуздан извор информисања. Предавања Драгане Трифковић омогућавају вам да из прве руке сазнате о трагичним догађајима повезаним с распадом Југославије “.

Предавања су изазвала велику пажњу студената и професора филијале, покренула су многа питања и бурне дискусије.

25. март 2021.

БР РАНХиГС

https://www.ranepa.ru/

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal