У најновијем издању емисије "Без цензуре" гости су били новинар Зоран Остојић, председница Европског покрета Срба са КиМ Рада Трајковић и директор Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић. Тема емисије - Косово и нон-пејпер понуда.

За Зорана Остојића нон-пејпер није званични предлог међународне заједнице и од њега се одричу чак и потенцијални аутори. Овај облик дипломатског саобраћаја није новина, али јасно је да не постоји спремност великих сила да се на Балкану мењају границе. Сви значајни фактори у свету одустали су од стварања великих држава на Балкану, па тако по Остојићу неће бити ни Велике Србије ни Велике Албаније. За Драгану Трифковић ово је само један од покушаја да се српско руководство примора да призна независност Косова. Трифковић подсећа да је председник Србије Александар Вучић изјавио да је нон-пејпер понуда прихватљива за Србију осим у оном делу који се односи на признавање Косова, што значи да подела Косова и промена граница јесте још увек опција за српско руководство. Она истиче да Русија чврсто стоји на позицијама резолуције 1244 која гарантује останак Космета унутар државноправног система републике Србије.

Рада Трајковић упозорава да је договор власти у Приштини и Београду могућ јер њихова подземља јако добро сарађују што угрожава безбедност целог региона. Понуда преко нон-пејпера угрожава мир на Балкану јер свака промена граница подразумева нове сукобе. Срби са Косова и Метохије са зебњом су дочекали овај план наводи Трајковић и сматра да су једино евроинтеграције пут који и Србију и Косово води ка помирењу и стабилизацији. Ако желите да сазнате колико нон-пејпера има и зашто резолуција 1244 није испуњена до краја погледајте најновије издање емисије "Без цензуре".

КТВ Зрењанин/НСПМ

26. мај 2021.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal