У московском Дому друштвених организација је у четвртак 22. јула одржан округли сто „Балкан и Кавказ, могућности, развоја сарадње“.

Организатор округлог стола био је Центар за геостратешке студије из Београда уз подршку Координационог савета невладиних организација Русије.

Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије рекла је да Центар за геостратешке студије жели да иницира развој сарадње између Балкана и Кавказа интензивирањем контаката и дискусија, што би требало да доведе до конкретних предлога како побољшати економску, културну, политичку и било коју другу сарадњу. „На основу ових предлога, желели бисмо да покренемо механизам који би допринео примени добрих идеја усмерених на развој сарадње између Балкана и Кавказа“- истакла је Драгана Трифковић.

Поред Драгане Трифковић, генералног директора Центра за геостратешке студије, модератор округлог стола била је Татјана Стојановић, новинар ИА Регнум.

У раду округлог стола учествовали су: Георгије Мурадов испред Црноморске асоцијације за међународну сарадњу, Саид-Магомед Баширов, заменик министра Чеченске Републике за националну политику, спољне односе, штампу и информације, Георги Енгелхардт, научни истраживач, Одељење за савремену историју Централне и Југоисточне Европе, Институт за славистику, Руска академија наука, Шота Апхаидзе, директор Кавкаског центра за исламске студије, Ајнура Ханмагомедова, помоћник депутата Државне думе.

Председавајући Президијума Црноморске асоцијације за међународну сарадњу, Георгије Мурадов, упознао је учеснике стола са актуелном ситуацијом у региону Црног мора. Предложио је да се платформа за сарадњу базира на три основе: борби против санкционе политике која више штете наноси западним земљама него Русији,  спречавању војно-политичких конфликата и социјалном аспекту.  

Заменик министра Чеченске Републике за националну политику, спољне односе, штампу и информације, Саид-Магомед Баширов, истакао је да руководство Чеченије поздравља иницијативу и изражава жељу за развојем сарадње. Он је учеснике конференције упознао са пропагандном кампањом и санкционом политиком која се води против Републике Чеченије.

Делегација информационо-политичког часописа „Личност земље“ у саставу: Елизавета Абрамова, главни уредник часописа, Роман Перевезенцев, експерт часописа, Мехти Логунов, експерт часописа и Данил Фоменко, прес-секретар часописа, узела је учешћа у раду округлог стола. Елизавета Абрамова, главни уредник часописа истакла је да „Личност земље“ подржава идеју о развоју пријатељских односа Балкана и Кавказа и да на информационом пољу  ову идеју треба промовисати.

Представници редакционог колегијума „Руска политикологија“:  Андреј Горохов,главни уредник часописа и докторанд политичких наука Московског државног универзитета. М.В. Ломоносов, Игор Егоров - истраживач и политички стратег, студент постдипломских студија Московског државног универзитета  М.В. Ломоносов, Егор Дибров, политиколог и студент постдипломских студија  државног универзитета  М.В. Ломоносов, Мурад Абдулаев, члан Америчке асоцијације политичких наука, такође су узели учешћа у раду округлог стола.

Учесницима округлог стола представила се и организација Аллатра која је дошла у великој делегацији. Јуриј Некрасов из организације Алаатра, позвао је све учеснике конференције да се придруже пројекту „Креативно друштво“ и учествују у раду конференције која се одржава 24. јула у он-лајн формату.

Драгана Трифковић, генерални директор Центар за геостратешке студије позвала је све учеснике округлог стола да за своје предлоге на тему развоја сарадње Балкана и Кавказа контактирају Центар за геостратешке студије у било ком тренутку.

23. јул 2021.

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal