Пише: Драгана Трифковић. директор Центра за геостратешке студије

 

У Кијеву ће уочи Дана независности Украјине 24. августа, бити одржан скуп под називом Кримска платформа. Према речима председника Владимира Зеленског, циљ пројекта је повратак кримског полуострва у састав Украјине. Зеленски је пројекат представио прошле јесени на заседању УН. У фебруару је потписао декрет о мерама усмереним на „де окупацију“ Крима. У оквиру тог документа, такође је наложио влади да организује први састанак у оквиру самита. Како је украјински лидер објаснио, то је "међународна платформа за проналажење и даљу примену сета мера за де окупацију полуострва и заштиту права становника Крима".

По најави министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе, скупу у Кијеву присуствоваће представници САД, Велике Британије, Француске, Канаде, Аустралије, Пољске, Холандије, Немачке, Чешке, Грузије, Турске, Естоније, Литваније, Словачке, Аустрије и др. земаља.

Без сумње, пројекат има потребу да привуче пажњу међународне јавности. Међутим сем тога, нереално је очекивати да ће имати било какве друге ефекте. Украјина нема ни војне ни политичке ни економске моћи, како би могла да врати контролу над овом територијом. Тога је свестан и Кијев, али из других разлога покушава да фокусира пажњу јавности на Украјину. Како показују најновија истраживања, Зеленски убрзано губи рејтинг.

Присетићемо се да су након државног удара у Украјини у фебруару 2014. године, власти Крима и Севастопоља одржале референдум о поновном уједињењу са Русијом. Више од 80% оних који су имали бирачко право је учествовало у томе, 96,7%, односно 95,6%, гласало је за поновно уједињење. Председник Русије Владимир Путин 18. марта 2014. године потписао је споразум о пријему Републике Крим и Севастопоља у састав Руске Федерације, а 21. марта документ је ратификовала Савезна скупштина. Упркос убедљивим резултатима референдума, Кијев је одбио да призна Крим као део Русије.

Овде је неопходно да споменемо и кључну ствар, а то је да је Крим незаконито припојен Украјини за време СССР, те се након распада ове државе „нашао“ у саставу друге земље.

Запад који је организовао државни удар у Украјини, не жели да прихвати чињенице, као ни резултате демократски одржаног референдума. С друге стране, Запад има другачије „принципе“ за Косово, насилно отцепљену територију Србије, на којој није одржан никакав референдум. То је само један од примера политике двоструких стандарда Запада, која ових дана доживљава свој потпуни дебакл.

Украјинске политичке елите желе да преваре сопствене грађане, којима је до сада јасно да ствари не стоје тако како им се презентују.

Иако слави 30. годишњицу независности, Украјина нити је независна нити је слављенички расположена. Агонија која траје дуго у тој држави има велике последице на њене грађане. Отуђене и корумпиране политичке елите Украјине, играју се са судбином сопственог народа и то на карту лажи о европској перспективи и руској агресији. Истовремено ЕУ ни сама не може да се сложи око сопствене будућности. САД нису више у позицији да контролишу цео свет и намећу сопствена правила. Док Русија врло стрпљиво толерише анти-руску пропаганду и провокације које САД и Велика Британија организују против ње.

У  интервјуу који је бивши депутат украјинске Раде, Евгениј Мураев, недавно дао медијима, навео је: „У Украјини САД користе инструмент корупције и администрацију корумпираних чиновника као полугу контроле. Њима дају новац, дозвољавају им да краду, а затим их држе на удици кроз антиуставну вертикалу која је постројена средствима добијених кроз америчке грантове. Говорим о Националном антикорупционом бироу, Специјалном тужилаштву за борбу против корупције и Антикорупционом суду“. Према његовим речима ове институције се користе за уцену оних који су на власти и оних који доносе решења, па их на тај начин Американци држе на удици.

Као разлог Мураев наводи: „Наравно, нас користе за стварање сукоба са Русијом и остваривање њихових (мисли на САД) геополитичких циљева“.

С друге стране, Зеленски треба грађанима Украјине да објасни зашто је изгубио битку за заустављање пројекта Северни ток 2, који ће почетком септембра бити завршен, а до краја године пуштен у употребу. Позицију транзитне државе за руски гас, Украјина је до сада веома добро користила, стичући велика финансијска средства. Међутим, новим руским енергетским пројектима Украјина губи досадашњу јединствену позицију, а тиме и могућност да политички уцењује Русију. Такође, Зеленски грађанима не може да објасни ни неуспех у вези са Донбасом, јер је обећао да ће окончати тај рат. Очигледно је да није испунио ни једно дато обећање. Због тога му не преостаје ништа друго него да скреће пажњу јавности новим обећањима које такође неће испунити, како ће Крим вратити у састав Украјине. У супротном, да није тога, једино што би грађанима Украјине могао да саопшти, то је да их чекају још већи проблеми и даље погоршање животног стандарда.

Украјинско министарство иностраних послова изјављује да ће представници 32 земље и међународне организације допутовати у Кијев на самит. Притом, Кијев поуздано именује само 12 држава и пар организација, чији ће представници свакако учествовати. Од лидера првог нивоа очекује се пет или шест људи. Заправо, „лидери првог нивоа“ номинално речено значи да се очекује на нивоу шефова држава или влада представљање Пољске и балтичких држава, а намамљено је чак и пар високих европских бирократа. Што се тиче Пољске и балтичких земаља, њихово учешће у сваком анти-руском пројекту се подразумева само по себи.

Међу заинтересованима за предстојећи самит је и Турска, која представља проблем за готово све државе у њеном окружењу као главни извозник нестабилности. Наравно, сувишно је спомињати турске претензије и неоосманистичке идеје, које су опште познате. 

Министар спољних послова Турске, Мевлут Чавоушоглу, претходно је потврдио учешће Турске у раду украјинске платформе за реинтеграцију Крима. Турски председник, Реџеп Ердоган, недвосмислено износи став да Турска не признаје Крим као територију Русије и да ће наставити да подржава кримске Татаре. О каквој подршци је реч познато је из докумената СБУ који су својевремено објављени на интернету и који говоре о улози турског агента Мустафе Џемиљева. Потребно је нагласити и чињеницу да Турска развија интензивну војну сарадњу са Украјином којој продаје војну технику.

С друге стране, главни спонзори овог скупа шаљу представника који баш и није на висини задатка. Наиме, из Беле куће је раније саопштено да Џо Бајден и потпредседница Камала Харис, неће учествовати на самиту, већ ће позиције САД заступати министар саобраћаја Питер Бутиџић.

Очигледно је да САД имају много већих проблема него што је то Украјина, нарочито након онаквог бекства из Авганистана при ком њихови дојучерашњи штићеници падају из авиона у лету. Због тога САД траже начин да се ослободе украјинског терета, а та чињеница утиче на погоршање односа Зеленског са западним савезницима. Ово савезништво оптерећено је и умешаношћу председника САД Џоа Бајдена и његове породице у коруптивне афере у Украјини.

Због тога звуче као виц речи председника Зеленског да ће на самиту бити речи и о борби против корупције, јер је тешко разјаснити ко је од кога одговорнији за такав ниво корупције који постоји у Украјини. Да ли саме украјинске политичке елите или њихови западни партнери који их на то подстичу како би могли тиме да их уцењују и остварују затим сопствене политичке циљеве.

Западне силе, иако подстичу Украјину на сукоб са Русијом, саме нису спремне да преузму одговорност. То је постало јасно након пролећног покушаја поновне ескалације сукоба у Донбасу. Русија неће да води рат са Украјином и да проблеме у односима са овом земљом решава војним путем. Слање 100 хиљада војника на границу са Украјином и премештање Каспијске флоте у Црно море, није била порука за Кијев из Москве, већ за Вашингтон и Брисел. Ако се присетимо како је недавно британски брод јуначки побегао када је руска армија испалила ракете у Црном мору, можемо врло сликовито да опишемо америчко-британске игре око Украјине. Русија једноставно не допушта провокације, а Американци или Британци се неће усудити сами да крену на те кораке, на које терају Украјину.

Због тога ће наставити политички и логистички да подржавају украјинско сукобљавање са Русијом, о чему је говорила и Кристина Квин-отправник послова Амбасаде САД у Кијеву на форуму 6. августа који је уприличен у сусрет предстојећем самиту „Кримска платформа“. У свом обраћању изразила је задовољство због потпуног разумевања са британским колегом (који је такође био учесник форума) и заједничког става по питању украјинске проблематике, додавши: „САД ће наставити да шаљу помоћ Украјинцима који страдају од руске окупације. Само за последње две године америчка влада је кроз USAID доставила 2,5 милиона долара за такве програме правне и социјалне помоћи. Такође, ми смо увећали дејство украјинских медија на Криму који се боре против руске дезинформације. USAID је такође обезбедио техничку и логистичку подршку самита Кримска платформа. Поред тога USAID помаже Меџлису кримско-татарског народа да побољша везе са својим бирачима и разради политику у области правосуђа у прелазном периоду“ (говор је објављен на сајту америчке амбасаде у Кијеву на енглеском језику). Из изреченог се недвосмислено види да је реч о директном мешању САД у унутрашња питања Украјине.

Самит Кримска платформа САД подржавају кроз програм „Иницијатива за јачање поверења у Украјини II (USAID-OTI Ukraine Confidence Building Initiative II) који указује подршку заједницама на истоку Украјине ради „јачања поверења у демократске реформе у држави“. Директни финансијер самита је америчка компанија Chemonics International, основана од стране USAID за финансирање програма USAID Transformation Communications Activity in Ukraine (Prime Contract Number 72012120C00003). Према јавним информацијама Владе САД, компанија Chemonics је добила 58.6 милиона долара за посао у Украјини. Током јуна ове године, Chemonics је расписала тендер за израду сајта Кримске платформе, а затим и за израду материјала за промоцију идеја Кримске платформе. Поред америчке стране, улогу у координацији трећих страна и припреми материјала за Кримску платформу има и Council of the European Union. Основне теме којима се бави Кримска платформа су јачање санкција ка Русији, проналажење  економских и правних механизама против Русије, мониторинг „кршења људских права“ и информациона подршка украјинској пропаганди, могућности против дејствовања „руској агресији“, анализа безбедносне ситуације.

Министар спољних послова РФ, Сергеј Лавров, прокоментарисао је предстојећи догађај следећим речима: „За недељу дана одржаће се још једно дивљање – Кримска платформа, на којој ће Запад наставити да подстиче неонацистичка, расистичка осећања савремене украјинске владе“.

Рекло би се да нема шта да се дода.

19. август 2021. 

Упутнице:

http://www.nspm.rs/savremeni-svet/svoj-medju-svojima-ili-kako-dzemiljevu-mrznja-prema-rusiji-bila-ulaznica-za-politicki-vrh-ukrajine.html

https://uwidata.com/20443-the-crimea-platform-a-trap-for-turkey/

https://www.svoboda.org/a/31090607.html

https://www.youtube.com/watch?v=bzRhLTpyIi4

https://ua.usembassy.gov/cda-kviens-remarks-for-inaugural-forum-of-the-expert-network-of-the-crimea-platform/

https://www.chemonics.com/

https://lenta.ru/news/2021/08/14/friends_of_crimea/

 

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal