Саопштење Информативне службе Народног покрета Срба са Косова и Метохије "Отаџбина"

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ најоштрије осуђује судску пресуду Ивану Тодсијевићу од две године затвора зато што је изјавио да у Рачку није било никаквог злочина над албанским цивилима него само регуларна акција полиције Републике Србије према припадницима терористичке ОВК организације.

Нажалост, али тако јесте и ова пресуда показује политички дебакл националне и државне политике према јужној српској покрајини од стране Александра Вучића. Претња „Српске“ или боље рећи квислиншке листе да неће учествовати на локалниим сепаратистичким изборима односно да ће о томе размислити делује тужно и трагикомично. У сличном тону су и претње бојкотом српских судија и српских полицајаца који су део сепаратистичких власти у Приштини. То је претња празном пушком и само представа за грађане Србије јер сви добро знамо да ће и „Српска листа“ учестовати на изборима као што ће се и судије и полицајци вратити на своја радна места. А како и не би, када за свој незаконит рад примају дупле плате и у српском и у сепаратистичком ситему.

Оно што је погубно јесте да једна оваква пресуда, која није ни могла да се замисли пре доласка на власт Александра Вучића, отвара путоказе да ако било који Србин у јужној српској покрајини буде негирао државност самопроглашене републике Косово може добити високу затворску казну.

Ако режим у Београду мисли да да адекватан одговор на ову пресуду под хитно министри и помоћници министара као и посланици у скупштини самопроглашене републике Косово морају да напусте своја радна места. Овакав политички корак показао би и властима у Приштини и ЕУ да Београд неће дозвољавати да се Срби незаконито кажњавају и осуђују због негирања самопроглашене републике Косово. Ипак, Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ већ унапред зна да је власт у Београду кукавичка и да на овакав корак не сме да се одлучи. Много раније је „Српска листа“ најваљивала да ће да напусти скупштину и владу тзв. Косова када је ухапшен и извргнут руглу вођењем као пса улицама Приштине министар у Влади Србије Марко Ђурић па се све завришило само на речима. Такође је „Српска“ или боље рећи квислиншка листа претила да ће напустити скупштину и владу „Косова“ када је уведена стопа од сто одсто, исто када је формирана и војска Косова, па ову сепаратистичку институцију нису напустили. Не би ни сад због овакве пресуде изречене некадашњем министру у влади самопроглашене републике Косово Ивану Тодосијевићу.

Пристојан и адекватан одговор на ову пресуду био би и да се листом сви Срби Косова и Метохије потпишу и кажу да се слажу са изјавом Ивана Тодосијевића и да се свим својим бројем стављају на располагање сепратистичком правосуђу да их осуди. И јадан овакав политички корак би могао да предупреди будуће сличне пресуде косовским Србима. Нажалост, ништа од овога се неће десити јер режим Александра Вучића има превелике обавезе и према Приштини, и према Бриселу, Лондону, Вашингтону да би могао на адекватан начин да се бори за јужну српску покрајину. Искуство ових десет година о томе најбоље говори.

И даље ће Србе осуђивати без обзира на то што је Бриселским споразумом Србија предала правосуђе у руке Приштини, Србе ће и даље да нападају и туку по целом Косову па и северном делу Косовске Митровице, што раније није могло да се замисли, без обзира што је Бриселским споразумом Србија своју полицију предала у руку сепаратитима.

Само одласком ове власти са политичког трона могу се стећи услови да се држава Србија много озбиљније и успешније бори за права Срба на КиМ и поновни повратак Косова и Метохије у окриље своје матице Србије.   

27. август 2021. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal