Информационо агенство РЕГНУМ објавило је збирку текстова „Косово, Србија и Русија“.  Главни уредник ИА РЕГНУМ Модест Колеров током представљања збирке у прес центру агенције у Москви 23. новембра, изјавио је да је задат РЕГНУМ-а да објасни јавности да Русија никада неће пристати на издају Косова. 

„За мене је ово главни морални задатак. За нашу српску браћу задатак је још озбиљнији – да објаснимо ситуацију целом свету, да истакнемо све акценте и помогнемо, укључујући и нас у Русији, где су активни „апсолутно непоткупљиви“ агенти и пропагандисти председника Србије Александра Вучића“, истакао је Колеров.

Према његовим речима, Вучић шаље сигнале који би требало да покажу да је његова капитулација на Косову усаглашена и са Русијом и са Владимиром Путином, и да тако бар са Путином подели одговорност за капитулацију на Косову, а максимално - додели Путину и Русији целокупну политичку одговорност за предају јужне српске покрајине.

Цео зборник радова на руском и српском језику, можете да преузмете на овом линку

Активности руске новинске агенције РЕГНУМ су веома значајне за онај део српске јавности који се противи отуђењу јужне српске покрајине Косова и Метохије. Ово је изјавила директорка Центра за геостратешке студије (Београд) Драгана Трифковић 23. новембра, током представљања зборника радова „Косово, Србија и Русија” у издању ИА РЕГНУМ.

„РЕГНУМ читаоцима даје прилику да упореде званичан став српских власти о Косову и Метохији са стварним стањем ствари. Ово је посебно важно за Србе који живе у јужном региону, који су потпуно гурнути на маргину јавног живота и њихов глас се тешко чује чак и у Србији“, рекла је Трифковић.

Драгана Трифковић је један од аутора збирке „Косово, Србија и Русија“, коју је у јесен 2021. године објавила ИА РЕГНУМ. Зборник садржи чланке о косовским питањима, који су у различито време објављени на сајту агенције.

У свом излагању на промоцији зборника радова Драгана Трифковић је напоменула: 

"Живимо у времену где су западни утицај довели до тога да се не поштује међународно право и институције, говори се много о демократији, а потпуно се игнорише мишљење и воља народа, отуђене политичке елите не спроводе политику која је у интересу државе и народа који заступају, већ спроводе политику која је у интересу западних центара моћи. Супротстављање таквим рушилачким тенеденцијама је обавеза сваког слободног човека. У том смислу са моје тачке гледишта Русија представља светионик у овим мрачним временима.

Неизмерно сам захвална Русији на подршци коју даје пре свега српском народу у очувању територијалног интегритета наше државе. Косово за Србе значи много више од територије, а то више заправо може да разуме само Русија. Ми се данас налазимо у једној парадоксалној ситуацији, а то је да заправо Русија чува српско Косово од нас самих, или боље прецизно речено од српских власти.

Забринутост која постоји због косовског проблема, како одмиче време, све више прераста у увереност да амерички пројекат косовске независности никада неће бити реализован. На нама је ипак да наставимо као и до сада да указујемо на реалне чињенице".

28. Новембар 2021. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal