Руски став поводом Косова остаје непромењен и ослања се на међународно-правне оквире, фиксиране у резолуцији СБ УН 1244. Тако је Одељење за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије 6. новембра одговорило на молбу руске информационе агенције EADaily да прецизира став Русије у односу на идеју разграничења између Срба и косовских Албанаца.

„Решење, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине, треба да буде узајамно прихватљиво, да одговара међународном праву, да добије одобрење СБ УН и да буде реално оствариво. Неопходно је такође обезбедити широку подршку међународне заједнице”, стоји у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Одељење за информисање и штампу сматра деструктивним вештачко форсирање такозване „коначне нормализације” између Београда и Приштине из побуда далеких од истинских интереса достизања стабилног регулисања и њено повезивање са било каквим вештачким роковима. „Треба да буде осигурана потпуна реализација раније постигнутих споразума”, подвлачи се у саопштењу.

Подсећамо да је раније члан Савета Федерације Алексеј Пушков у интервјуу београдском листу „Политика” изјавио да не види разлог да Русија негодује против српског плана за Косово, чак ако се ради и о разграничењу. „Никада нисам чуо да је Москва била против решења која предлаже српска власт”, казао је сенатор.

 

Превод са руског: Татјана Стојановић

eadaily.com

11. Новембар 2018. 

Кто мы

Центар за геостратешке студије је  ... један од оснивача

Удружења новинара „Евроазијски форум новинара“, као и „Немачког центра за евроазијске

студије“. Објављује ауторске текстове у српским, руским, немачким и француским медијима.

Будимо у контакту

Наши офисы

Adresa
Knez Mihajlova 10, Београд
+381641234567
info (@) geostrategy.rs
Россия
Тверская 4, Москва, Рocсия
+7601234567
inforussia (@) geostrategy.rs

Друзья сайта

Youtube kanal