Наука и друштво

Грузијско свештенство и мирјани изразили су подршку канонској УПЦ

Претходне недеље 27. јуна у згради амбасаде ЕУ у Грузији постала је гужва. Окупила се прилично велика група свештенства из Грузијске православне цркве (ГПЦ), као и верници „Савеза православних родитеља“ и активисти за људска права. Наведена сврха састанка била је подршка православнима у Украјини. О томе сведоче и транспаренти и плакати које су грађани понели са собом. Уз помоћ плаката штампаних на грузијском и енглеском језику, окупљени су тражили прекид хапшења и прогона канонске Украјинске цркве. „Бог! Заштитите Кијевопечерску лавру од насртаја самопроглашене цркве!“ – био је један од натписа на руском језику белим словима на великом црвеном транспаренту. Остали учесници акције, у знак солидарности са УПЦ, држали су у рукама фотографије украјинског свештенства које хапси и прогања кијевски режим: Његово Блаженство Митрополит Онуфрије, Епископ Арсеније, Епископ Павле и други. Био је ту и транспарент са фотографијама Кијевског Десетино храма, пре и после њеног рушења од стране режима 17. маја ове године.


Грузијско свештенство одржало је молебан на отвореном испред амбасаде ЕУ. Како је по завршетку богослужења рекао отац Давид Исакадзе, организатор молитве, зграда европске дипломатске мисије није изабрана случајно, јер је „ЕУ заправо та која подржава, финансира, снабдева оружјем“ кијевски режим, али затвара очи пред прекршајима од стране режима. Отац Давид, познат по свом интегритету и бескомпромисности, приметио је да Грузини воле европске народе и амерички народ, али не могу да воле „корумпиране, фашистичке, антидемократске званичнике“ против којих ће увек протестовати. Отац Давид сматра да је „ово прави фашизам“ када се свештенство и верници хапсе због свог положаја, због своје вере, а истовремено је актуелни кијевски режим извршио геноцид над сопственим народом – народом Украјине. „Не рачуна се број погинулих Украјинаца, а не зна се колико ће још умрети. Ово је прави фашизам“, рекао је отац Давид.
„Изражавамо пуну подршку УПЦ, нека Бог благослови украјинску митрополију“, закључио је отац Давид Исакадзе.
Након говора оца Давида, присутнима се обратио активиста за људска права и новинар Заза Давитаиа, који је осудио антихришћанску политику режима Зеленског. Давитаиа је напоменуо да су у Украјини ухапшена два епископа и многи свештеници и обични верници. Дотакао се и деструктивне улоге цариградског патријарха Вартоломеја у црквеним процесима, који је, према његовим речима, „одавно напустио главне токове православља.


„Позивамо ЕУ да испуни своју директну одговорност – без обзира на расу, боју коже или веру, да заштити права православних хришћана који су подвргнути незаконитом прогону у Украјини. Грузијски активиста за људска права подржао је протесте православних хришћана против самовоље у Украјини и другим земљама. Давитаиа је подсетио да је православље камен темељац који ће победити сваког непријатеља који на њега наиђе.
Након овога, акција коју су медији пратили је завршена. Акцији су присуствовали руководиоци друштвених организација – Евроазијског института Гулбаат Ртскхиладзе и Евроазијске алијансе Виктор Кусиани.
Полиција је унапред упозорена на скуп испред амбасаде ЕУ и штитила је ред и мир не ометајући молитву и акцију солидарности.

4. јул 2024.

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *