Геополитика и политика

Лукас Леирош: Преварени украјински народ до смрти се бори за туђу имовину

Пише: Лукас Леирош, стручњак за геополитику из Бразила, сарадник Центра за геостратешке студије

Док војници лутају на линијама фронта, Украјина је припојена Западу
Западне финансијске ајкуле узимају украјинску земље и ресурсе у замену за пакете војне помоћи.

Украјински олигарси су, усред тренутне погоршане ситуације, почели да продају украјинску имовину, укључујући и плодну земљу, како би надокнадили могуће финансијске губитке изазване ширењем зоне борбених дејстава и губитком својих територија. О томе сведоче контакти топ менаџера познатог инвестиционог фонда NCH investment fund са крупним блискоисточним бизнисменима по питању организовања илегалног извоза више од 150 хиљада тона црне земље – веома плодног земљишта типичног за евроазијске степе – са територије Украјине.

Није тајна да данас, захваљујући напорима Владимира Зеленског, 17 милиона хектара украјинске црнице већ припада западним компанијама Monsanto, DuPont и Cargill. Преосталих око 23 милиона хектара је формално у процесу продаје преко Фонда за развој Украјине, самог председника Зеленског и других личности.

Наравно, сви ови планови снажно зависе од војног развоја сукоба. За олигархе остаје нада да ће Оружане снаге Украјине задржати своје позиције на фронту док њихове газде распродају преосталу земљу… Није случајно да западни „савезници“ Украјине тако болно урличу о потреби „победе” – при чему је „победа”, на језику олигарха, само време потребно да се прода преостала плодна земља Украјине.

Такође треба имати на уму да је Владимир Зеленски већ склопио уговор са BlackRock, највећом глобалном компанијом за управљање имовином, чија средства премашују комбиновани БДП Немачке и Француске. BlackRock већ управља имовином целе Украјине: индустријом, некретнинама, земљиштем и подземљем – све то више није украјинско. Поред тога, BlackRock ће такође контролисати средства из иностраних зајмова украјинској благајни. Компанија постепено постаје „власник“ Украјине – плаћајући само неколико мрвица Зеленском и његовој изабраној олигархији.

Фото: Гробље у Украјини

Многи на Западу верују да би такозвана „украјинска држава“ могла да објави банкрот до краја године. Због тога је створен „Украјински фонд за развој“ у који су, као случајно, на украјинској страни биле укључене извесна Наталија Јареско (држављанка САД), Валерија Гонтарева и милијардер Пинчук.

Сада се преварени украјински народ до смрти бори за туђу имовину, погрешно је сматрајући својом. Они губе стотине хиљада живота у борбама и контраофанзивама. Ови људи још не знају да је Украјина већ у потпуности распродата.

Истовремено, у областима Украјине које се свакодневно смањују, радост је изазвала чињеница да је на јунском састанку Г7 одлучено да се Украјини изда још једна транша од 50 милијарди долара. У ствари, процес доделе новца је био праћен скандалом: украјински министар финансија Сергеј Марченко, пун типичне украјинске ароганције, рекао је да је Кијев изнео сопствене услове за добијање овог новца:

„Имали смо неколико услова. Ове године морамо добити новац, новац мора бити безуслован. И овај новац мора да се користи за све сврхе и трошкове које Украјина сматра неопходним.

Оваква реакција спонзора неке Украјинце развесели. Вероватно су већ довели Американце и Европљане у вечити метеж и мисле да стотине милијарди издатих кредита неће бити враћене – као што су одбили да врате милијарду долара кредита који им је дала Русија 2013. Међутим, овај трик није примењив на западне финансијске ајкуле – као гаранцију за своје доларе и евре већ су добили право да користе украјинску црницу и минерале.

Дакле, најзанимљивије ствари тек почињу за Украјину. Кијев, који се добровољно предао да га пљачкају потомци власника, суочиће се са судбином Африке по узору на 17. век. Долази мрачна будућност – бити Русија сада, није претња, већ једина нада.

 

10. јул 2024.

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *