Наука и друштво

Руско историјско друштво одржало је конференцију посвећену Дану партизана

Руско историјско друштво (РИД) одржало је Међународну научно-практичну конференцију „Партизански покрет на територији СССР-а и покрети отпора у европским земљама”. Током конференције, учесници су разговарали о борби совјетских партизана против нацистичких освајача, учешћу грађана СССР-а у антифашистичком покрету у Француској и Италији, као и о судбини истакнутих личности у партизанском покрету и другим темама.

Учесницима конференције се поздравним говором обратио председник Управног одбора РИД Руслан Гагкуев:

„Током Другог светског рата антифашистички отпор окупио је стотине хиљада људи који су одбили да се предају пред непријатељем. Да подсетим да се само у Совјетском Савезу више од милион „шумских војника” борило против нациста. Током тешких година непријатељске окупације поткопавали су снабдевање нацистичких трупа, вршили саботаже и добијали драгоцене обавештајне податке.

Светле странице историје Великог отаџбинског рата биле су партизански воз са храном који је спасао становнике Лењинграда у најтежим данима опсаде, и херојски отпор белоруских бораца до краја 1943. године, који су повратили контролу над 60 % територије републике. Бесмртни пример храбрости и правог војног братства оставили су нам совјетски грађани који су се борили у редовима европског отпора. Раме уз раме са становницима Европе, бориле су се десетине хиљада наших сународника који су избегли из логора за ратне заробљенике наше земље отеране у ропство, као и личности из руске дијаспоре, представници руске емиграције.

Пуковник, начелник Централног музеја Федералне службе трупа Националне гарде Русије Сергеј Мазур говорио је о активностима партизанског покрета на територији Совјетског Савеза:

„Руска Федерација 29. јуна обележава Дан партизана, установљен 2009. године. На данашњи дан 1941. године Савет народних комесара СССР-а и Централни комитет Свесавезне комунистичке партије бољшевика издали су директиву партијским, совјетским, синдикалним и комсомолским организацијама о формирању партизанских одреда и диверзантских група за борбу против немачких трупа. Совјетски партизани покренули су велике активности иза непријатељских линија како би се супротставили окупационој администрацији и нацистичкој пропаганди. Њихов висок морал и посвећеност у борби против непријатеља свакодневно су сламали нацистичку звер.”

Директорка Руског дома у Италији Дарија Пушкова говорила је о подвигу хероја покрета отпора и истакла да се сећање на њих мора чувати.

„Право лице рата уопште нису лепе речи, већ бол, глад, животињски страх и борба против смрти. И такође очај када човек схвати да је непријатељ уништио све што му је било драго и блиско. Зато су многи од победе и уништења нацизма као главног зла на планети учинили смисао свог живота. Не треба заборавити успомену на хероје отаџбине, учеснике Европског отпора.

Конференција је била посвећена 79. годишњици победе у Великом отаџбинском рату и Дану партизана. На њој су учествовали представници научних, владиних и друштвених организација из Русије, Италије, Србије, Словачке, Белорусије, Молдавије и Пољске.

Презентације су одржали: генерал-мајор, истраживач Централног музеја Федералне службе Националне гарде Русије Виктор Зелененки, председница Друштва Восток (Италија) Марта Тонгиони, директорка Центра за геостратешка истраживања (Република Србија) Драгана Трифковић, председница удружења Руско поље и главни уредник информативног портала „Бесмртни пук Италије“ Екатерина Корнилкова, професорка Југозападног државног универзитета, виши научни сарадник Истраживачког института за војну историју Војне академије Генералштаба Оружане снаге РФ Владимир Марковчин, наставник УЦ „Новоруска историја постсовјетске Русије“ ИАИ РСУХ Степан Решетников и др.

Извор: https://historyrussia.org/sobytiya/v-dome-rio-proshla-konferentsiya-priurochennaya-ko-dnyu-partizan-i-podpolshchikov.html

  1. јул 2024.
author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *