Геополитика и политика, Наше активности

Форум „Истина и морал – стратешки ресурс народне дипломатије“ окупио је у Белгороду представнике из 40 земаља

Око 100 страних учесника из 40 земаља посетило је од 10-14 октобра Белгород ради учешћа на III међународном форуму „Истина и морал – стратешки ресурс народне дипломатије“. Форум је отворен на Белгородском државном технолошком универзитету по имену В. Г. Шухов.

Организатори – Евроазијска народна скупштина и БГТУ имена В.Г. Шухов уз подршку Министарства иностраних послова Русије, Министарства науке и високог образовања Руске Федерације, Россотрудничества, Асоцијације арапских универзитета, Института за културну дипломатију (УАЕ), владе Белгородске области и водећих универзитета у региону.

Форум је почео Пленарном сесијом која је била подељена у два дела: „Истина и морал – стратешки ресурс народне дипломатије“ и „Етика понашања и нови протоколи за интеракцију међународног бизниса“. Модератор је била Јулија Петрова, заменик генералног секретара Скупштине народа Евроазије, професор, доктор економских наука. У име Организационог одбора Јулија Игоревна је поздравила и захвалила се свим учесницима Форума, партнерима и пријатељима Скупштине на подршци, сарадњи и међусобном поштовању.

„Данас су се на платформи универзитета окупили представници четрдесетак земаља не само евроазијског континента, већ и целог света. Велика нам је част и радост што смо данас сви заједно овде у тако тешком тренутку на месту једног од најцењенијих универзитета у Руској Федерацији – Белгородског државног технолошког универзитета имена В.Г. Шухова. Током година постојања овог универзитета, постао је дом за хиљаде страних студената који су задржали љубав према белгородској земљи, љубав према нашој земљи, љубав према универзитету и чланови су међународног братства“, рекла је професорка.

Генерални секретар Скупштине народа Евроазије Андреј Бељањинов захвалио је управи Белгорода и руководству универзитета на домаћинству и организацији догађаја који ће се одржати у оквиру Форума и истакао да је све што се ових дана дешава на локацијама градских универзитета првенствено посвећено младима.

„Главни људи на данашњем форуму су млади људи и студенти. Наша и ваша будућност је у вашим рукама“, обратио се присутнима генерални секретар Скупштине. Он је напоменуо да је данас потребно више пажње посветити развоју народне дипломатије због чињенице да се губи поверење у владе и политичаре у свету. Андреј Бељанинов је такође истакао значајну улогу образовања, које омогућава да се размишља глобално, решава комплексне проблеме на свеобухватан начин и од суштинског је значаја за успостављање и одржавање чврстих веза међу народима и међу државама.

„Овакав догађај је сада неопходан јер је у великој мери у различитим земљама изгубљено поверење у владе и политичаре. Нећу именовати земље, нећу именовати политичаре, али овако је сада устројена наша Земља. Зато се у великој мери обраћам студентима, који студирају на тако дивном универзитету, стичете знање, научите да мислите глобално, решавате проблеме свеобухватно и систематски… Свака земља, сваки регион је јединствен. Овде не може постојати стандардни приступ“, рекао је он.

Основни циљ Форума је разматрање питања хуманитарне модернизације у евроазијском контексту и развијање иновативних метода сарадње у областима науке, образовања, културе и бизниса у оквиру народне дипломатије.

Форум ће постати кључна платформа за формирање актуелних приступа стварању специфичних механизама за изградњу заједничке будућности засноване на принципима једнакости и међусобног поштовања. Посебна пажња посвећена је овим питањима у говору Александре Очирове, амбасадора добре воље Унеска, копредседавајуће Генералног савета Скупштине народа Евроазије, члана Државне комисије Руске Федерације за Унеско.

„Тема Форума заслужује посебну пажњу, мислим да ће се на основу резултата онога што ће се овде расправљати и предлагати појавити документи, јер без њих је немогуће решити проблеме који данас постоје у свету. Наравно, на свим цивилизацијским платформама, форумима и конференцијама данас се највише расправља тема о очувању живота и цивилизације на Земљи. Друга страна овог проблема је потреба да се разуме све што се дешавало и дешава у свету“, рекла је Александра Васиљевна, напомињући да све теме које су назначене на дневном реду захтевају свест и дубоко разумевање.

„Као што знате, УН и Унеско су више пута постављали питање формирања планетарне свести, а овај задатак још није решен због своје тежине. Дакле, све што је данас на дневном реду захтева управо ту свест… Још једном бих скренула пажњу на то да је хуманитарна модернизација посебна, нерефлектована тема. Савремене хуманистичке науке су престале да размишљају и анализирају свет у категоријама. Категорије су јединствена ствар коју су развили сви философски системи. Огроман је списак имена на Истоку и Западу који су дефинисали своје истине, своје векторе развоја. Њихова храброст и радозналост нису увек завршили позитивно за њихове животе, међутим, човечанство и даље користи ове студије и открића. Мислим да је термин који је овде употребљен – „народна дипломатија“ – прилика да се придружим овој листи, јер глас враћања правде не треба да се чује само са платформи државних удара и барикада. Најважније је схватање да је континуитет основна стратешка свега, где се мисао постепено претварала у законе, претварала се у категорије, претварала се у књиге, у музику, у културу“, рекла је копредседавајућа Генералног савета, Александра Очирова.

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије представила је учесницима Форума рад Центра и истакла колико је у данашње време важно да се ангажују сви ресурси, а посебно народна дипломатија, како би се успоставила сарадња на различитим нивоима између различитих држава. Народна дипломатија је средство којим могу да се превазиђу многобројни проблеми које је у садашњим условима немогуће решавати путем званичне дипломатије. 

Током пленарне седнице говорило је више од 30 учесника Форума из Абхазије, Бахреина, Египта, Индије, Индонезије, Јордана, Кеније, УАЕ, Русије, Србије, Сирије, Судана и др. Све говоре објединила је једна заједничка идеја – потреба да се прошири интеракција коришћењем свих расположивих механизама, укључујући и област народне дипломатије.

Неколико белгородских универзитета је укључено у форум: Белгородски државни технолошки универзитет. В. Г. Шухова, Белгородски државни универзитет, Белгородски универзитет за сарадњу, економију и право. Сви они су заинтересовани за развој партнерства између универзитета и земаља.

Планирано је да форум јавне дипломатије достигне глобални ниво. Већ крајем фебруара 2024. одржаће се у Уједињеним Арапским Емиратима. Овакви састанци ће се одржавати у Белгороду два пута годишње, а у Дубаију годишње.

17. октобар 2023.

Упутнице: 

http://eurasia-assembly.org/ru/news/forum-istina-i-nravstvennost-strategicheskiy-resurs-obshchestvennoy-diplomatii-sobral-v

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *