Геополитика и политика

Документарни филм Драгане Трифковић о Донбасу ушао је у ужи избор руског филмског фестивала „Линија фронта“

Документарни филм Драгане Трифковић „Сведочанства из ратног Донбаса“ (УЗНАВАЕМОЕ НАТО: СВИДЕТЕЛЬСТВА ИЗ ДОНБАССА)

у продукцији Центра за геостратешке студије и ТВ Славија инфо, ушао је у ужи избор руског филмског фестивала „Линија фронта“. Филм говори о личним искуствима Срба који су по различитим основама боравили у ратној зони Донбаса од 2014. године до данас.

Ова тема није превише заокупљала светску, а посебно западну јавност, све до почетка руске специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине. Страдање рускојезичног становништва, погибију деце, језив злочин у Одеси, забрану руског језика и културе, кршење људских права и спровођење систематског насиља украјинског режима над становницима источне Украјине, западни медији су готово у потпуности прећутали. Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије говори у документарном филму о утисцима које је стекла приликом боравка у ратној зони Донбаса. Од 2014. године до данас она је посећивала ратну зону у континуитету и истраживала догађаје у Доњецку, Луганску, Мариупољу, Изјуму и другим местима, у својству истраживача војних конфликата, војног репортера и посматрача. Поред Драгане Трифковић, у филму је говорио Дејан Мировић, професор међународног права Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Он је као стручњак за међународно право више пута боравио у Донбасу за време трајања ратних сукоба, где је надгледао спровођење избора и референдума. Његове стручне анализе о томе да ли је Русија имала право да покрене војну операцију у Украјини, посебно су биле драгоцене за овај документарни филм. Дејан Берић, најпознатији српски добровољац који је стекао многобројна одликовања и признања за учешће у рату, говорио је у филму о проблемима који долазе од стране српског режима који на све могуће начине жели да спречи одлазак српских добровољаца на ратиште. Из тог разлога Берић је на мети многобројних напада који долазе из Београда по налогу западних служби. Татјана Стојановић, новинар руских медија, скренула је пажњу је најважније моменте из интервјуа које је радила са пострадалим становницима Донбаса и анализирала догађаје који су на њу оставили највећи утисак. Она је такође више пута боравила у ратној зони у последњих две године. Директор ТВ Славија инфо, Љубомир Стефановић осврнуо се на своје посете Доњецку и Мариупољу, где је могао да се увери о страдању цивила, као и о веродостојности чињеница које западни медији прећуткују. Оно што је за руску публику најинтересантније, то је да су у филму анализирани догађаји за време сукоба на подручју бивше Југославије – утицај страних фактора, специјалне операције, пропаганда и друге методе, које Запад користи и у Украјини као интегрални део специјалног рата против Русије. 

Дугометражни документарни филм „Сведочанства из ратног Донбаса“ биће премијерно приказан на великом платну у оквиру фестивала „Линија фронта“, 30. новембра у биоскопу Хоризонт у Ростову на Дону. Филм траје укупно 82 минута и садржи оригиналне снимке и фотографије аутора из зоне борбених дејстава. Оригинални језик филма је српски, а за руску публику је урађена синхронизација филма на руски језик. Режију и сценарио овог филма потписује Драгана Трифковић, а поред ње на филму су радили Љубомир Стефановић као сниматељ и тим стручних сарадника из Центра за геостратешке студије. Организација Возрождение уступила је један видео снимак за овај документарни филм и помогла продуцентима у промоцији филма на интернет медијима. Аутор филма Драгана Трифковић, дала је многобројне интервјуе руским медијима поводом документарног филма о Донбасу. Новинар Аинис Петкус премијерно је приказао филм за публику у балтичким земљама на каналу Перспектива. Такође, политиколог Шота Апхаидзе је помогао аутору филма у промоцији на многобројним интернет медијима у Русији, Грузији и другим земљама. Сви заинтересовани могу да погледају цео документарни филм на следећем линку:

24. новембар 2023. 

 

 

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *