Economia

SPEF 2024: "a fundação de um mundo multipolar é a formação de novos pontos de crescimento"

Међународни економски форум у Санкт Петербургу (СПЕФ) је 27. пут окупио лидере највећих руских и страних компанија, представнике државних органа, политичке и научне заједнице у циљу успостављања пословних контаката, проналажења нових партнера, разговора о перспективним пројектима и размене погледи на актуелна кретања у политици и економији на глобалним и регионалним тржиштима.

Престиж Форума као једног од најзначајнијих пословних догађаја у свету наставља да расте. Форум постаје све применљивији и динамичнији: брзо се доносе одлуке, на основу резултата дискусија, заправо се покрећу нови пројекти и формирају практична решења.

Саветник председника Руске Федерације, извршни секретар Организационог комитета СПЕФ-а Антон Кобјаков је приметио: „Ове године у догађајима Форума учествовало је 21.800 људи из 139 земаља и територија. Овако значајно присуство бројних страних делегација и представника привреде још једном је потврдило да нема говора о било каквој међународној изолацији Русије. Форум је окупио представнике земаља које желе да развијају своје економије у парадигми праведног и мултиполарног света.

Слободу избора политичке и економске оријентације разних светских сила потврђује слоган СПЕФ 2024: „Основа мултиполарног света је формирање нових тачака раста“.

Фото: СПЕФ 2024.

УЧЕСНИЦИ

Упркос санкцијама, Форуму је 2024. године присуствовао рекордан број учесника, који је премашио сличне бројке последњих година. Гости и учесници догађаја окупили су се како би разговарали о међународној трговини и сарадњи, тржиштима продаје, технолошком лидерству и инвестицијама.

У Санкт Петербург су допутовали лидери четири државе: председник Боливије Луис Алберто Арсе Катакора, председник Зимбабвеа Емерсон Дамбудзо Мнангагва, председник Републике Абхазије Аслан Бжанија, председник Републике Српске (Босне и Херцеговине) Милорад Додик.

Гости Форума били су чланови краљевских породица Бахреина и Саудијске Арабије: Абдулах Калифа Салман Алхалифа и Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд.

На догађајима је учествовало више од 120 високих страних званичника: шефови међународних организација и удружења, министри спољних послова, шефови дипломатских мисија, шефови страних градова и региона. Најбројније делегације стигле су из Кине – 192 учесника, УАЕ – 105, Зимбабвеа – 86, Казахстана – 84, Индије – 80, Омана – 75.

Са руске стране, Форуму је присуствовало: 40 високих званичника, 30 руководилаца федералних служби и агенција и 81 руководилац конститутивних субјеката Руске Федерације.

На Форуму је учествовало више од 8.300 представника руског и иностраног бизниса. Страни бизнис на Форуму је представљало више од 480 компанија из 94 земље и територије, руски преко 3.300 компанија.

По први пут на Форуму су учествовали представници кључних компанија и организација дијамантске (рударске) индустрије из афричких и јужноазијских земаља.

Водеће аутомобилске корпорације у Кини и њихове руске дивизије биле су широко заступљене међу учесницима СПЕФ-а 2024.

О незапамћеном интересовању домаћих и страних медија сведочи и број новинара који су пратили догађаје Форума – више од 4.216 људи из 34 земље.

Фото: СПЕФ 2024.

ПЛЕНАРНА СЕДНИЦА

Кључни догађај Форума била је пленарна седница на којој су говорили председник Русије Владимир Путин и шефови страних држава: Боливије – Луис Алберто Арсе Катакора и Зимбабвеа – Емерсон Дамбудзо Мнангагва.

Владимир Путин је у свом говору изнео структурне промене које ће активно подржати влада, истакао достигнућа руске економије и постојеће проблеме у земљи и свету, а такође је говорио о широком спектру геополитичких питања, дотичући се тема сарадње у оквиру БРИКС-а.

Шеф руске државе је нагласио: „Сигуран сам: како у савременим условима тако и дугорочно, улога, тежина и, рећи ћу више, будућност држава зависе од тога колико ефикасно могу да одговоре на глобалне изазове, реализују унутрашњи потенцијал, користе своје конкурентске предности и нивелишу слабости, одржавају и јачају партнерства са другим земљама.”

Лидери Боливије и Зимбабвеа одржали су презентације и дотакли се питања актуелне међународне агенде.

Фото: Председник Владимир Путин, СПЕФ 2024.

ПОСЛОВНИ ПРОГРАМ

Бројне расправе о пословном програму одвијале су се у оквиру четири тематска блока: „Руска економија: циљеви и задаци новог циклуса“; „Транзиција на мултиполарни модел светске економије“; „Технологије које обезбеђују лидерство“; „Здраво друштво, традиционалне вредности и друштвени развој су приоритети државе”.

Главни тренд овогодишњег програма била је тема националног суверенитета у политичким, економским и културним односима. Већина разговора тицала се економских приоритета; начини трговинске, технолошке, научне и индустријске сарадње; финансијска култура као покретач привредног развоја; дигитална е-трговина; банкарске услуге; обезбеђивање глобалне прехрамбене безбедности у светлу економских ограничења које намећу земље колективног Запада и друге области које се односе на привреду.

На првој платформи говорило се о питањима технолошког суверенитета, новим векторима међународног партнерства, дигиталној трговини и преференцијама плаћања у националним валутама.

Током дискусије на другој платформи разговарано је о приступима остваривању националних развојних циљева, покренута су кључна питања развоја туризма, будућности малих градова и инфраструктуре.

Трећа платформа је укључивала дискусије о питањима дигиталне трансформације, биометрије, индустријског рударства, вештачке интелигенције и сајбер безбедности.

На четвртој платформи разговарало се о питањима здравствено-штедљивих технологија, улагања у демографију, људским ресурсима и професијама будућности. Здравље нације изабрано је за једну од приоритетних области унутрашње политике.

За референцу:

У оквиру интензивног пословног програма, одржано је преко 380 догађаја на индустријским и тематским платформама Форума. Више од хиљаду људи наступило је у својству говорника, експерата и модератора сесија.

Фото: СПЕФ 2024.

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

Важно место у програму је дато активној међународној сарадњи у циљу развоја равноправне интеракције са земљама у развоју.

Руски и страни гости Форума активно су учествовали у догађајима као што су руско-афричка конференција „Вода је вреднија од злата“, седница ЕАЕУ-АСЕАН, пословни дијалози са представницима Азербејџана, Бразила, Венецуеле, Индије, Казахстана, Кине, Киргистане, Омане, Јужне Африке, афричких и латиноамеричких земаља.

Посебна пажња на Форуму је посвећена новим могућностима трговинске и економске сарадње земаља БРИКС-а у вези са планираним проширењем асоцијације. Како су приметили стручњаци, данас чланице БРИКС-а већ чине више од трећине светске економије. На Форуму се разговарало о начинима изградње независног система међународних финансијских трансакција, перспективним транспортним коридорима, сарадњи у дигиталној економији и још много тога.

Одвојене дискусије биле су посвећене перспективама развоја пословних партнерстава у оквиру Шангајске организације за сарадњу, укључујући у области транспорта, енергетике и зелене економије.

У оквиру Економског форума организован је и богат културни и спортски програм за све учеснике.

Фото: СПЕФ 2024.

Више о СПЕФ прочитајте на: Recap of SPIEF 2024 (forumspb.com)

24. јули 2024.

autor-avatar

Sobre Центар за геостратешке студије

Centro de geo-estratégica de estudos é uma organização não-governamental e uma associação sem fins lucrativos, fundada em Belgrado, na assembléia de fundação realizada no 28.02.2014. em conformidade com o disposto no art.11. e 12. Lei sobre associações ("Diário Oficial do Rs", não.51/09). por um período indefinido de tempo, a fim de atingir os objetivos no campo de investigação de geo-estratégica de relações e elaboração de documentos estratégicos, análise e pesquisa. A associação desenvolve e apoia projetos e atividades que visam o estado e os interesses nacionais da Sérvia, tem o status de uma entidade jurídica e é registado no registo, em conformidade com a lei. A missão do Centro de geo-estratégica de estudos é: "estamos construindo o futuro, porque a Sérvia merece-lo: os valores que representam são estabelecidas através de nossa história, cultura e tradição. Acreditamos que sem passado não há futuro. Por esta razão, a fim de construir o futuro, precisamos conhecer o nosso passado e valorizar nossas tradições. Os verdadeiros valores são sempre fundamentado e o futuro não pode ser construído em uma boa direção, sem que a fundação. Em um momento de disruptiva geopolítica mudança, é fundamental fazer escolhas inteligentes e tomar as decisões certas. Deixar de ir a todos imposta e idéias distorcidas e artificial insta. Acreditamos firmemente que a Sérvia tem bastante qualidade e potencial para determinar o seu próprio futuro, independentemente de ameaças e limitações. Estamos comprometidos com o sérvio posição e o direito de decidir o nosso próprio futuro, tendo em mente o fato de que, historicamente, tem havido muitos desafios, ameaças e perigos, que temos que superar. " Visão: o Centro de geo-estratégica de estudos aspira a tornar-se uma das principais empresas do mundo no campo da geopolítica. Ele também quer se tornar uma marca local. Vamos tentar interesse público, na Sérvia, em temas internacionais e reunir todos os interessados na proteção do estado e os interesses nacionais, fortalecendo a soberania, a preservação da integridade territorial, a preservação de valores tradicionais, fortalecimento das instituições e do estado de direito. Vamos agir no sentido de encontrar pessoas afins, tanto no mercado doméstico e no mundo público. Vamos concentrar-nos sobre a cooperação regional e a rede de Ongs relacionadas, tanto no nível regional e internacional. Vamos lançar projectos a nível internacional para apoiar o reposicionamento da Sérvia e a preservação da integridade territorial. Em cooperação com os órgãos de comunicação, vamos implementar projetos que estão focados sobre estes objetivos. Vamos organizar a educação do público interessado, através de conferências, mesas-redondas e seminários. Vamos tentar encontrar um modelo para o desenvolvimento da organização que permita o financiamento das atividades do Centro. Construir um futuro juntos: Se você está interessado em colaborar connosco, ou para ajudar o trabalho do Centro de geo-estratégica de estudos, por favor, contate-nos pelo e-mail: center@geostrategy.rs

Deixe um comentário

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *