Пише: Дејан Мировић

Ванредно стање у Србији је уведено 16 . марта 2020. На конференцији за штампу. Истог дана Вучић је замолио кинеског председника Си Ђипинга да помогне Србији ословљавајући га са „брате и пријатељу“. Пекинг је после пет дана послао један авион са опремом и неколицином лекара. Вучић је лично дочекао авион уз химне, аплаузе и постројене  министре. У емоционалном наступу на аеродрому, српски председник је говорио о „челичном пријатељству“ између Кине и Србије, које ће трајати вековима, брату и пријатељу Сију кога ће дочекати „неколико стотина хиљада људи'“. Премијер Брнабић је предложила подизање споменика Кини.

Пише: Слободан Самарџић

Својевремено је амерички теоретичар међународних односа Роберт Кејген рекао да су Сједињене Државе дошле са Марса, а Европска унија са Венере. Аутор је мислио на божанства рата и мира као метафоре за ова два примера. И заиста, прави тест за модерне политичке заједнице јесте њихова спремност на ванредно стање. Европска унија трећи пут у последњих дванаест година пада на овом испиту. Она данас живи, или животари, са три нерешена проблема, од којих сваки појединачно доводи у питање њене темеље.

Драгана Трифковић за Руску народну линију

Руско-српски односи се често улепшавају како би задовољили потребну форму.

Што се тиче Србије, та форма је неопходна из простог разлога што већина грађана Србије има наклоност ка Русији. Због тога они очекују да се односи са овом пријатељском земљом развијају по свим правцима.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal