Наше активности, Одбрана и безбедност

Међународни турнир ОДКБ

У Москви је од 8 до 11. октобра одржан XXI Међународни турнир у комплексним борилачким вештинама међу запосленима у војно-безбедносним структурама земаља чланица ОДКБ. Организатори Међународног турнира били су Федерација кокмплексних борилачких вештина Русије (ФКЕ) и Секретаријат ОДКБ. Руску Федерацију су на такмичењу представљале Федерална служба извршитеља, Министарство одбране, Федерална служба за извршење кривичних санкција и Федерална војска Националне гарде. На турниру су учествовале и екипе Министарства унутрашњих послова Републике Белорусије, Министарства одбране Киргиске Републике, Министарства одбране Републике Таџикистан и Министарства јавне безбедности Вијетнама.

Фото: XXI Међународни ОДКБ турнир у комплексним борилачким вештинама

Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) је регионална међународна организација, основана 2022. године на бази договора из Ташкента из 1992. године, која окупља више постсовјетских држава. Прокламовани циљеви ОДКБ: „јачање мира, међународне и регионалне безбедности и стабилности, заштита на колективној основи независности, територијалног интегритета и суверенитета држава чланица, што државе чланице дају приоритет да се постигне политичким средствима.

Фото: Спортисти из Киргизије и Белорусије на Међународном турниру ОДКБ

Федерација комплесних борилачких вештина (ФКЕ) Русије основана је  2003. године у Москви на оснивачкој конференцији у којој су били представници 49 региона Русије. Тренутно, Федерација укључује 83 регионалне филијале у свим конститутивним ентитетима Руске Федерације.

Фото: Награде Међународног турнира ОДКБ

Комплексне борилачке вештине су настале као домаћи спорт за униформисана лица која немају могућност да стално тренирају, и заснивају се на најприхватљивијим и провереним методама из елитних спортова. Реч је о двострукој дисциплини која се састоји од две рунде, где спортиста у првој рунди демонстрира ударне технике бокса и кик-бокса, а у другој рунди изводи класичне и слободне технике рвања уз технике држања на тлу из самбо рвања. Подела борбе на ударне и рвачке технике омогућила је да се за кратко време обуче службеници за спровођење закона или војно особље да буде подједнако вешту у техникама ударања и рвања.

Фото: Гости турнира са Николајем Бордјужом

Отварању Међународног турнира ОДКБ, присуствовали су руски војни и државни службеници, међу којима генерал-мајор Анатолиј Сафронов, херој Руске Федерације, Николај Бордјужа (генерални секретар ОДКБ 2003-2016) и Валериј Семериков (В.Д. генералног секретара ОДКБ 2018-2019, заменик генералног секретара ОДКБ од 2003.), као и извршни директор Међународне федерације кокмплексних борилачких вештина (МФКЕ) Олег Уфимцев. Међу позваним гостима била је редакција Федералног информативно-политичког часописа „Личност државе“ (Персона Страны), на челу са главним уредником Елизаветом Абрамовом, као и страни новинари из Србије, Канаде, Немачке, Француске и др. Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије и експерт часописа „Личност државе“ заједно са осталим иностраним и домаћим руским новинарима, имала је прилике да током овог догађаја поразговара са дугогодишњим генералним секретаром ОДКБ и актуелним замеником генералног секретара ове организације. Драгана Трифковић је 2014. године прошла обуку кроз програм „Академија ОДКБ“, који је организовао Фонд Горчаков у сарадњи са ОДКБ, а 2016. године је Центар за геостратешке студије организовао низ безбедносних конференција у Београду (Скупштина Србије и Факултет Безбедности БУ), Новом Саду и Нишу, на којима је представљен рад ОДКБ. Србија је у једном периоду док се придржавала војне неутралности узимала учешће у вежбама ОДКБ и присуствовала састанцима у својству посматрача, али се последњих година определила искључиво за сарадњу са евроатлантским организацијама.

Видео: Конференција ОДКБ у Скупштини Србије коју је организовао Центар за геостратешке студије 2016. године

Валериј Семериков, заменик генералног секретара ОДКБ изјавио је новинарима да узимајући у обзир актуелну светску војно-безбедносу и политичку ситуацију, ОДКБ развија нову стратегију колективне безбедности и да су предлози држава чланица ОДКБ добродошли. Такође, он је навео да ОДКБ планира да настави сарадњу, између осталог и на нивоу међународних конференција, позитивно оцењујући резултате ОДКБ конференција у Србији. Драгана Трифковић је поставила питање руководству ОДКБ о плановима сарадње са Србијом, с обзиром на то да након пандемије није било заједничких активности српске и руске војске у формату билатералне војне сарадње или ОДКБ. Заменик генералног секретара ОДКБ је одговорио да је „пандемија утицала на привремену паузу у тесној сарадњи, јер су предузете мере ограничиле могућности учешћа у разним догађајима ОДКБ, као и на организовање заједничких вежби у којима је раније учествовала и Србија. Потом је ситуација почела да се развија у правцу када су се појавили приоритетни задаци које смо морали да решавамо у формату ОДКБ. Тако да тренутну паузу можемо да посматрамо као неоходност организације да реши одређене приоритетне задатке“.

Фото: Награђивање победника Међународног турнира ОДКБ

Трифковић је такође поставила питање како руководство ОДКБ-а гледа на све већу војно-политичку конфронтацију на међународном нивоу и могућност избијања нуклеарног рата. Валериј Семериков је одговорио да је у зони одговорности ОДКБ ситуација добра. Николај Бордјужа, дугогодишњи секретар ОДКБ (2003-2016) који је чест гост руских медија на војно-политичке теме, рекао је да постоји опасност од директног сукоба са НАТО што аутоматски значи и примену нуклеарног оружја. “У Русији постоји прилично велика група политолога која сматра да је потребно применити нуклеарно оружје  у ограниченом виду на неке државе. Знате и да је измењена концепција употребе нуклеарног оружја и ако постојећа опасност по националну безбедност Русије буде озбиљна и доведе у питање опстанак Русије, мислим да ће наш председник донети најтеже одлуке без оклевања.  Неки људи се играју огњем несхватајући да доводе цео свет на ивицу опстанка. Тенденције постоје и сви политиколози са којима разговарам и који су активни у асоцијацији руских аналитичара,  говоре да тенденције иду у том правцу. Није јасно о чему размишљају западни политичари који доносе такве одлуке, јер они могу бити први на удару. Због тога што ће на удару бити центри који доносе политичка решења и војни објекти”, рекао је Николај Бордјужа.

Фото: Учесници Међународног турнира

Делегација новинара присуствовала је и завршници Међународног турнира, када су победницима додељене награде. На XXI Међународном турниру у комплексним борилачким вештинама међу запосленима у војно-безбедносним структурама земаља чланица ОДКБ, такмичило се укупно 120 спортиста (84 мушкарца и 36 жена). Према резултатима турнира у екипној конкуренцији, тим Руске Федерације заузео је 1. место, репрезентација Републике Белорусије је заузела 2. место, а екипа Киргизије 3. место.

Извор: Центар за геостратешке студије

21. октобар 2024.

Упутнице:

https://fke.ru/

https://odkb-csto.org/

https://persona-strany.ru/

Олег Уфимцев: «Лучше встречаться на спортивной площадке, чем на поле боя»! | Федеральный информационно-политического журнала «Персона Страны» (persona-strany.ru)

 

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *