Наука и друштво

Руско историјско друштво одржало је конференцију посвећену Дану партизана

Руско историјско друштво (РИД) одржало је Међународну научно-практичну конференцију „Партизански покрет на територији СССР-а и покрети отпора у европским земљама”. Током конференције, учесници су разговарали о борби совјетских партизана против нацистичких освајача, учешћу грађана СССР-а у антифашистичком покрету у Француској и Италији, као и о судбини истакнутих личности у партизанском покрету и другим темама.

Учесницима конференције се поздравним говором обратио председник Управног одбора РИД Руслан Гагкуев:

„Током Другог светског рата антифашистички отпор окупио је стотине хиљада људи који су одбили да се предају пред непријатељем. Да подсетим да се само у Совјетском Савезу више од милион „шумских војника” борило против нациста. Током тешких година непријатељске окупације поткопавали су снабдевање нацистичких трупа, вршили саботаже и добијали драгоцене обавештајне податке.

Светле странице историје Великог отаџбинског рата биле су партизански воз са храном који је спасао становнике Лењинграда у најтежим данима опсаде, и херојски отпор белоруских бораца до краја 1943. године, који су повратили контролу над 60 % територије републике. Бесмртни пример храбрости и правог војног братства оставили су нам совјетски грађани који су се борили у редовима европског отпора. Раме уз раме са становницима Европе, бориле су се десетине хиљада наших сународника који су избегли из логора за ратне заробљенике наше земље отеране у ропство, као и личности из руске дијаспоре, представници руске емиграције.

Пуковник, начелник Централног музеја Федералне службе трупа Националне гарде Русије Сергеј Мазур говорио је о активностима партизанског покрета на територији Совјетског Савеза:

„Руска Федерација 29. јуна обележава Дан партизана, установљен 2009. године. На данашњи дан 1941. године Савет народних комесара СССР-а и Централни комитет Свесавезне комунистичке партије бољшевика издали су директиву партијским, совјетским, синдикалним и комсомолским организацијама о формирању партизанских одреда и диверзантских група за борбу против немачких трупа. Совјетски партизани покренули су велике активности иза непријатељских линија како би се супротставили окупационој администрацији и нацистичкој пропаганди. Њихов висок морал и посвећеност у борби против непријатеља свакодневно су сламали нацистичку звер.”

Директорка Руског дома у Италији Дарија Пушкова говорила је о подвигу хероја покрета отпора и истакла да се сећање на њих мора чувати.

„Право лице рата уопште нису лепе речи, већ бол, глад, животињски страх и борба против смрти. И такође очај када човек схвати да је непријатељ уништио све што му је било драго и блиско. Зато су многи од победе и уништења нацизма као главног зла на планети учинили смисао свог живота. Не треба заборавити успомену на хероје отаџбине, учеснике Европског отпора.

Конференција је била посвећена 79. годишњици победе у Великом отаџбинском рату и Дану партизана. На њој су учествовали представници научних, владиних и друштвених организација из Русије, Италије, Србије, Словачке, Белорусије, Молдавије и Пољске.

Презентације су одржали: генерал-мајор, истраживач Централног музеја Федералне службе Националне гарде Русије Виктор Зелененки, председница Друштва Восток (Италија) Марта Тонгиони, директорка Центра за геостратешка истраживања (Република Србија) Драгана Трифковић, председница удружења Руско поље и главни уредник информативног портала „Бесмртни пук Италије“ Екатерина Корнилкова, професорка Југозападног државног универзитета, виши научни сарадник Истраживачког института за војну историју Војне академије Генералштаба Оружане снаге РФ Владимир Марковчин, наставник УЦ „Новоруска историја постсовјетске Русије“ ИАИ РСУХ Степан Решетников и др.

Извор: https://historyrussia.org/sobytiya/v-dome-rio-proshla-konferentsiya-priurochennaya-ko-dnyu-partizan-i-podpolshchikov.html

  1. јул 2024.