地缘政治而政治

Нови клин пројекат: Албанија ствара јаничарску државу – „Суверена држава Бекташијског реда

Дана 23. септембра 2024. године, на Генералној скупштини УН у Њујорку, албански премијер Еди Рама најавио је да земља планира да успостави суверену државу за бекташијске муслимане у главном граду Тирани.

Бекташи су значајна појава у духовном животу Албаније. Ово је муслимански суфијски ред основан у 13. веку. Он је близак шиизму, а истовремено садржи елементе хришћанства. Најлибералнија грана ислама. О степену утицаја његовог вође, поглавара Светског бекташијског реда, бабе Мондија, сведочи и то што се сматра за част имати аудијенцију код њега. А 2016. године Баба Мондија је примио папа Фрања.

Премијер Еди Рама је изјавио да жели да припадницима шиитског суфијског „Бекташијског реда“ да сопствену енклаву, сличну Ватикану, која ће се звати „Суверена држава Бекташијског реда“.

Планирана „Суверена држава реда Бекташија“ би била најмања држава на свету, која би контролисала подручје отприлике четвртину величине Ватикана (27 хектара). Предложена држава ће се налазити у јефтиној стамбеној зони на истоку Тиране.

У почетку, ред је уједињавао јаничаре Османског царства. Сви јаничари били су бекташи. Према Еди Рами, „циљ нове државе је да промовише толерантну верзију ислама“. Нова држава неће успоставити никаква рестриктивна верска правила (тј. Шеријат), алкохол ће тамо бити дозвољен, а жене неће морати да носе хиџаб.

Шеф државе биће актуелни бекташијски лидер, бивши официр албанске војске, Едмонд Брахимај (Баба Монди). Баба Монди је план назвао „чудом“ и нада се признању од стране Сједињених Држава и западних земаља.

Фото: Баба Монди, међу Бекташима је познат и као Хаџи Деде Баба (dzen.ru)

Бекташи чине око 5% становништва (2,8 милиона) Албаније, према попису из 2023. године. Дакле, присталице овог покрета чине мањину међу онима који исповедају традиционални ислам, чији удео у земљи достиже 57%.

Ако се ови планови остваре, онда ће ово бити већ трећа албанска држава и одмах ће се поставити питање признања од стране других држава и чланства у УН.

Бекташијски ред, који је основао Персијанац из Хорезма Хаџи Бекташ (умро 1271.) близак је шиизму (због поштовања Алија, зета пророка) и садржи елементе хришћанства (покрштавање). Бекташи такође читају Јеванђеље и поштују хришћанске свеце. На пример, бекташи су поштовали православног светитеља Козму Етолског (1714-1779) због његових пророчанстава, у којима је предвиђао све невоље савременог света, појаву авиона, аутомобила, моћног оружја и катастрофе које ће западна цивилизација. донети човечанству.
Мустафа Кемал (Ататурк) је протерао бекташијски ред из Турске, након чега су се настанили у Албанији. Дакле, 1925. године, након што је Кемал Ататурк дошао на власт у Турској, део бекташијске заједнице био је приморан да напусти Турску и пресели се у Албанију, где су званично признати. Сада, према неким проценама, у свету живи између 7 и 20 милиона Бекташија, углавном у Албанији, Турској, Северној Македонији, Косову и Босни.

Како је албански премијер Еди Рама изјавио на Генералној скупштини УН, приликом стварања суверене државе за бекташе, Албанија делује у оквиру своје политике умерености, толеранције и мирног суживота свих вера.

Фото: Бекташи у Тирани 

Бекташи нису баш муслимани. Ово је суфијски ред који комбинује поглед на свет ислама, хришћанства, па чак и будизма. Родно место суфизма и бекташијске идеологије је Иран. Постоји мишљење да су у почетку све прве Османлије биле суфије – бекташије, а тек у 16. веку државни сунитски ислам постаје доминантан у Османском царству.

Бекташи су осудили насиље над Јерменима.

Речи њиховог духовника о Русији и Русима: “Лава Толстоја сматрамо бекташом. И сигурни смо да је такав био. И када сам прочитао „Ход кроз муке“ Алексеја Толстоја, видео сам аналогије са својом унутрашњом потрагом”.
Ипак, верујемо да је ред Бекташи најтајновитији и најутицајнији суфијски ред на свету. Штавише, постоји нека контрадикција у речима и делима. Ред је финансирао Хитлера. Иако можемо да претпоставимо да је ово део плана за борбу против модерне канибалистичке цивилизације.

Из бекташијских заповести: Не постоји ниједна нација или народ који је виши од своје врсте.

Филип Гардинер, британски писац, у својој књизи „Тајна друштва“ из 2007. године скренуо је пажњу на везу између Бекташијског реда и немачког нацизма. Веза између Хитлера и Бекташијског реда успоставља се кроз личност Рудолфа Глауера, који је ушао у историју као барон Рудолф фон Себотендорф. Имагинарни барон је дошао у контакт са бекташима преко масонских ложа. И ту лежи одговор на одређену загонетку. Писали смо да су управо темплари започели оснивање масонских ложа. Истовремено, темплари су првобитно били повезани са суфијама.

Бекташије једни другима честитају Божић. И на Васкрс долазе у цркву и узвикују „Христос Воскресе!”
Имају и нешто попут обреда крштења.

资料来源: Албания создаст янычарское государство – «Суверенное государство ордена Бекташи». | Путь Востока. | Дзен (dzen.ru)

Превод са руског: Центар за геостратешке студије

22. октобар 2024.

说明:

Гюль Баба (отец роз) Орден Бекташи и деревянный меч Фаттиха Мехмеда. Годовщине падения Константинополя посвящается. | Путь Востока. | Дзен (dzen.ru)

Бекташи: «Турция виновата в пролитой крови невинных армян!» (regnum.ru)

 

提交人的头像

关于Центар за геостратешке студије

中心的地缘战略研究是一个非政府和非营利协会成立于贝尔格莱德成立大会举行28.02.2014. 按照规定的技术。11. 和12。 法律协会联合会("官方公报Rs",没有。51/09). 无限期的时间,以实现的目标在科学研究领域的地缘战略关系和准备的战略文件、分析和研究。 该协会开发和支持的项目和活动旨在国家和国家利益的塞尔维亚,有的状态的一个法律实体和在登记册登记在按照法律的规定。 特派团的中心的地缘战略研究是:"我们正在建设的未来,因为塞尔维亚应得的:价值观,我们表示的建立,通过我们的历史、文化和传统。 我们认为,如果没有过去,没有未来。 由于这个原因,为了建立未来,我们必须知道我们的过去,珍惜我们的传统。 真正的价值是直接地,且未来不能建立在良好的方向,而不是基础。 在一个时间破坏性的地缘政治变革,至关重要的是作出明智的选择和做出正确的决定。 让我们去的所有规定和扭曲思想和人工的敦促。 我们坚定地认为,塞尔维亚具有足够质量和潜力来确定自己的未来,无论威胁和限制。 我们致力于塞尔维亚的地位和权利决定我们自己的未来,同时铭记的事实,即从历史上看已经有很多的挑战、威胁和危险,我们必须克服的。 " 愿景:本中心的地缘战略的研究,希望成为一个世界领先组织在该领域的地缘政治。 他也希望成为当地的品牌。 我们将努力感兴趣的公众在塞尔维亚在国际议题和收集所有那些有兴趣在保护国家利益和国家利益,加强主权、维持领土完整,保护传统价值观、加强机构和法治。 我们将采取行动的方向寻找志同道合的人,无论是在国内和全世界的公众。 我们将重点放在区域合作和网络的相关非政府组织、在区域一级和国际一级。 我们将启动项目在国际一级支持重新定位的塞尔维亚和维护领土完整。 在合作与媒体的房子,我们将实施的项目都集中在这些目标。 我们将组织的教育感兴趣的公众通过会议、圆桌会议和研讨会。 我们将试图找到一个模型,用于发展的组织,使资助活动的中心。 建立一个共同的未来: 如果你有兴趣与我们合作,或帮助的工作中心的地缘战略研究中,请通过电子邮件: center@geostrategy.rs

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注