الجغرافيا السياسية والسياسة

Гузенбауер јуче, данас, сутра

Пише: Миланко Шеклер

Гузенбауер је прихватио да буде саветник првог правника владе Србије задужен за реформе и промоцију Србије у свету. Заиста, ко може боље промовисати Србију у свету од Алфреда Гузенбауера! Тешко да ико то може боље од њега. Па шта прво помислите када чујете Алфред Гузенбауер него Србија. Јер шта бисмо ми да нас је господин Гузенбауер одбио. Па ко би се уопште сетио у свету да Србија постоји. Нико! А можда ни тај Нико не би могао да се сети шта је то и где је Србија. А Ви што мислите да би неко други можда могао то боље, ви ћутите, молим Вас! Шта сте мислили под тим други? Ма немојте више са тим безвезним предлозима.

Да не мислите можда да би неки Србин то могао боље од Гузенбауера! Па он човек једини зна ко су Срби и шта је Србија! Познаје нас ко злу пару! За Гузенбауера смо ми Срби, они што су некада мислили да је Косово и Метохија део Србије, а он нам то годинама неуспешно објашњавао, док одједном неки наши српски нови “стари” политичари нису захваљујући њему највише (изгледа да су код њега тајно узимали додатне часове или сеансе или нешто треће…) прогледали и коначно схватили да су били у тешкој заблуди преко дугих 15 година и да је свет у ствари обојен најлепшим “дугиним бојама”, а не заверама светских моћника против голоруког српског народа и нејачи! И какве то везе има сада, кад су прогледали, и колико је на том путу отварања њихових очију људи морало да страда! Они су увидели грешке, они су се посули пепелом, њима су сви опростили што су их тукли.

То што ми умемо да опростимо, али не и да заборавимо, онима што су нас тукли, е то је проблем свих проблема! А на крају крајева, какве то има везе са данашњим временом у Србији! Они су прогледали, они су спознали, они знају, они су богови! Они знају како да и ми прогледамо и видимо свет истим очима као они. Е за то нам треба Гузенбауер! Он не треба да промовише Србију у белом свету! Гузенбауер треба да промовише Србију у Србији, код нас глупих, заосталих, неписмених, ничим освешћених Срба. Нама у ствари Гузенбауер треба да промовише Србију! Нама гологузима треба Гузенбауер, а не њима! А што се тиче белог света, Гузенбауер је промоцију Србије већ одавно завршио! Он је већ свима у Европи поодавно објаснио да смо ми народ ратних злочинаца, који је геноцидан и који је све време у историји имао само једну жељу, а то је да на штету осталих народа Балкана, ствара своју Велику Србију (додуше и на штету бивше Аустругарске царевине, чији је последњи почивши престолонаследник Ото крстио своје потомке – принчеве у Бечу, Загребу и Будимпешти, своје срце завештао и сахранио у Будимпешти, а тело у Бечу, и све то не значи никакве претензије за разлику од претензија Велике Србије).

Ми смо за њега народ убица и терориста. То је Гузенбауер већ свима објаснио и он нема шта тамо више по белом свету да објашњава. Он је тај део промоције Србије обавио потпуно волонтерски и бесплатно! Али сада за овај део промоције такве Србије у самој Србији, е то не може бесплатно, то ипак морамо ми да платимо! Па шта бисте ви хтели, да нам Гузенбауер објашњава какве смо заостале хуље заробљене у сопственој прошлости за своје паре или за џабе. Е па мало сте се преварили и претерали. То ипак мора да се плати. Осим тога, посебан напор за Гузенбауера је то што за тако обиман рад има мало времена јер је следеће године, 2014, стогодишњица атентата на Франца Фердинанда, а он мора до тада да са нама заврши, то јест да нас до тада потпуно спреми да сами признамо и ко смо и шта смо, и како би свет био безбедно место само да нема Срба!

Али без обзира колико ће нам та Србија о којој ће нам причати Гузенбауер, изгледати чудно, нећемо смети да се крстимо левом руком! Ни десном! Нећемо смети уопште да се крстимо, јер је то заостало и глупо. То једноставно није модерно. Иако Гузенбауер потиче из Аустрије, тог најтврђег хабзбуршког језгра католичанства, крштење неће бити толерисано, поготову не као коментар на оно што нам он буде, не дај боже, радио! Он ће све учинити што је до њега, да и ми остали коначно видимо Србију очима првог правника Србије! И биће нам боље, и све ће нам бити лакше после, и њима и нама.

Дајмо времена Гузенбауеру. Он зна и како и шта треба да нам ради! Он зна и како да нам прође, а да нас најмање боли. Ма ко бре везује Србију за те неспособњаковиће. Ало бре људи, знате ли ви шта је Гузенбауер? Зато Гузенбауер, а не Кустурица, зато Гузенбауер, а не Ђоковић, зато Гузенбауер, а не Дивац, зато Гузенабуер, а не Петер Хандке, тај бедни издајник аустријског народа.

Молим вас да не критикујете одмах. И сами знате да њега цео свет зна као незаобилазног Србина. Може ли се у данашње време причати о Србији, а не поменути Гузенбауер. Може ли се без Гузенбауера? Та немојте молим Вас. Гузенбауер је наше јуче, данас, сутра. Гузенбауер је наше све! Само Гузенбауер зна како, и поред њега први правник Србије. Доста ми је више слушања глупости о томе како је Емир Кустурица одличан промотер Србије! Јесте, аха. Кога он да промовише кад снима филмове који увек постану чувени по целом свету, а и другује са оним потпуним анонимусом и промашеним човеком Марадоном! Замислите да се још ухвати са тим потпуно непознатим Марадоном да промовише Србију! Да нас још у белом свету повезују са тим промашеним и непознатим човеком! Али зато кад негде у бели свет стигне Гузенбауер сви знају ко је и шта је и зашто је ту! Промотер Србије! Него шта.

Тако треба први правниче, први прави правниче Србије. Не дозволи да те остаци некадашње Србије, који се и у теби налазе, ометају на твом правом и једином исправном путу ове земље! Задњи пут, они који су нам објашњавали да је само један пут исправан и да нема другог осим њега, завршили смо да потпуно споредном колосеку историје. Али ти то знаш и не бојиш се. Свака част!

Само напред. Ваљда и нас заостале неко негде чека да опамети. Или нас, Или Вас.

ПС. За Гузенбауера се везују само многобројне финансијске афере, од његове родне Аустрије па све до Казахстана…и то је све… јер за добрим се коњима прашина диже. И еври! Наши!

6. септембар 2013

 

 
المؤلف-الصورة الرمزية

عن Центар за геостратешке студије

مركز الدراسات الجيوستراتيجية غير حكومية و جمعية غير ربحية تأسست في بلغراد في تأسيس الجمعية عقدت على 28.02.2014. وفقا لأحكام المادة.11. و 12. قانون الجمعيات ("الجريدة الرسمية لجمهورية صربسكا" لا.51/09). لفترة غير محددة من الوقت ، من أجل تحقيق الأهداف في مجال البحث العلمي من الجيوستراتيجية العلاقات إعداد الوثائق الاستراتيجية والتحليل والبحث. جمعية تطور وتدعم المشاريع والأنشطة التي تهدف إلى الدولة والمصالح الوطنية صربيا لديه حالة من كيان قانوني ومسجل في السجل وفقا لأحكام القانون. بعثة مركز الدراسات الجيوستراتيجية هو: "نحن نبني المستقبل ، لأن صربيا يستحق ذلك: القيم التي نمثلها هي التي أنشئت خلال التاريخ والثقافة والتقاليد. ونحن نعتقد أنه من دون الماضي لا يوجد مستقبل. لهذا السبب ، من أجل بناء المستقبل ، يجب علينا أن نعرف ماضينا و نعتز تقاليدنا. القيم الحقيقية هي دائما على الارض و المستقبل لا يمكن أن يبنى في اتجاه جيد دون أن الأساس. في وقت التخريبية الجيوسياسية تغيير ، من المهم جعل خيارات حكيمة واتخاذ القرارات الصائبة. ترك كل فرض مشوهة الأفكار الاصطناعي تحث. ونحن نعتقد اعتقادا راسخا بأن صربيا لديه ما يكفي من الجودة والقدرة على تحديد مستقبله ، بغض النظر عن التهديدات والقيود. ونحن ملتزمون الصربي موقف الحق في أن تقرر مستقبلنا ، وإذ تضع في اعتبارها أنه تاريخيا كانت هناك العديد من التحديات والتهديدات والمخاطر التي يجب التغلب عليها. " الرؤية: مركز الدراسات الجيوستراتيجية تطمح في أن تصبح واحدة من المنظمات الرائدة في العالم في مجال الجغرافيا السياسية. وقال انه يريد أيضا أن تصبح العلامة التجارية المحلية. وسوف نحاول أن المصلحة العامة في صربيا الدولية المواضيع وجمع كل المهتمين في حماية الدولة والمصالح الوطنية ، وتعزيز السيادة الحفاظ على السلامة الإقليمية الحفاظ على القيم التقليدية وتعزيز المؤسسات وسيادة القانون. سوف نعمل في اتجاه العثور على مثل التفكير الناس ، سواء في السوق المحلية في العام العالمي. سوف نركز على التعاون الإقليمي و الشبكات ذات الصلة والمنظمات غير الحكومية على الصعيدين الإقليمي والدولي. سوف إطلاق المشاريع على المستوى الدولي لدعم إعادة صربيا و الحفاظ على السلامة الإقليمية. بالتعاون مع وسائل الإعلام المنازل ، وسوف تنفيذ المشاريع التي تركز على تحقيق هذه الأهداف. نقوم بتنظيم التعليم من المهتمين العام من خلال المؤتمرات والموائد المستديرة والندوات. وسوف نحاول أن نجد نموذجا لتطوير المنظمة التي من شأنها أن تمكن تمويل أنشطة المركز. بناء المستقبل معا: إذا كنت ترغب في التعاون معنا ، أو للمساعدة في عمل مركز الدراسات الجيوستراتيجية, يرجى الاتصال بنا عن طريق البريد الإلكتروني: center@geostrategy.rs