Геополитика и политика

Гузенбауер јуче, данас, сутра

Пише: Миланко Шеклер

Гузенбауер је прихватио да буде саветник првог правника владе Србије задужен за реформе и промоцију Србије у свету. Заиста, ко може боље промовисати Србију у свету од Алфреда Гузенбауера! Тешко да ико то може боље од њега. Па шта прво помислите када чујете Алфред Гузенбауер него Србија. Јер шта бисмо ми да нас је господин Гузенбауер одбио. Па ко би се уопште сетио у свету да Србија постоји. Нико! А можда ни тај Нико не би могао да се сети шта је то и где је Србија. А Ви што мислите да би неко други можда могао то боље, ви ћутите, молим Вас! Шта сте мислили под тим други? Ма немојте више са тим безвезним предлозима.

Да не мислите можда да би неки Србин то могао боље од Гузенбауера! Па он човек једини зна ко су Срби и шта је Србија! Познаје нас ко злу пару! За Гузенбауера смо ми Срби, они што су некада мислили да је Косово и Метохија део Србије, а он нам то годинама неуспешно објашњавао, док одједном неки наши српски нови “стари” политичари нису захваљујући њему највише (изгледа да су код њега тајно узимали додатне часове или сеансе или нешто треће…) прогледали и коначно схватили да су били у тешкој заблуди преко дугих 15 година и да је свет у ствари обојен најлепшим “дугиним бојама”, а не заверама светских моћника против голоруког српског народа и нејачи! И какве то везе има сада, кад су прогледали, и колико је на том путу отварања њихових очију људи морало да страда! Они су увидели грешке, они су се посули пепелом, њима су сви опростили што су их тукли.

То што ми умемо да опростимо, али не и да заборавимо, онима што су нас тукли, е то је проблем свих проблема! А на крају крајева, какве то има везе са данашњим временом у Србији! Они су прогледали, они су спознали, они знају, они су богови! Они знају како да и ми прогледамо и видимо свет истим очима као они. Е за то нам треба Гузенбауер! Он не треба да промовише Србију у белом свету! Гузенбауер треба да промовише Србију у Србији, код нас глупих, заосталих, неписмених, ничим освешћених Срба. Нама у ствари Гузенбауер треба да промовише Србију! Нама гологузима треба Гузенбауер, а не њима! А што се тиче белог света, Гузенбауер је промоцију Србије већ одавно завршио! Он је већ свима у Европи поодавно објаснио да смо ми народ ратних злочинаца, који је геноцидан и који је све време у историји имао само једну жељу, а то је да на штету осталих народа Балкана, ствара своју Велику Србију (додуше и на штету бивше Аустругарске царевине, чији је последњи почивши престолонаследник Ото крстио своје потомке – принчеве у Бечу, Загребу и Будимпешти, своје срце завештао и сахранио у Будимпешти, а тело у Бечу, и све то не значи никакве претензије за разлику од претензија Велике Србије).

Ми смо за њега народ убица и терориста. То је Гузенбауер већ свима објаснио и он нема шта тамо више по белом свету да објашњава. Он је тај део промоције Србије обавио потпуно волонтерски и бесплатно! Али сада за овај део промоције такве Србије у самој Србији, е то не може бесплатно, то ипак морамо ми да платимо! Па шта бисте ви хтели, да нам Гузенбауер објашњава какве смо заостале хуље заробљене у сопственој прошлости за своје паре или за џабе. Е па мало сте се преварили и претерали. То ипак мора да се плати. Осим тога, посебан напор за Гузенбауера је то што за тако обиман рад има мало времена јер је следеће године, 2014, стогодишњица атентата на Франца Фердинанда, а он мора до тада да са нама заврши, то јест да нас до тада потпуно спреми да сами признамо и ко смо и шта смо, и како би свет био безбедно место само да нема Срба!

Али без обзира колико ће нам та Србија о којој ће нам причати Гузенбауер, изгледати чудно, нећемо смети да се крстимо левом руком! Ни десном! Нећемо смети уопште да се крстимо, јер је то заостало и глупо. То једноставно није модерно. Иако Гузенбауер потиче из Аустрије, тог најтврђег хабзбуршког језгра католичанства, крштење неће бити толерисано, поготову не као коментар на оно што нам он буде, не дај боже, радио! Он ће све учинити што је до њега, да и ми остали коначно видимо Србију очима првог правника Србије! И биће нам боље, и све ће нам бити лакше после, и њима и нама.

Дајмо времена Гузенбауеру. Он зна и како и шта треба да нам ради! Он зна и како да нам прође, а да нас најмање боли. Ма ко бре везује Србију за те неспособњаковиће. Ало бре људи, знате ли ви шта је Гузенбауер? Зато Гузенбауер, а не Кустурица, зато Гузенбауер, а не Ђоковић, зато Гузенбауер, а не Дивац, зато Гузенабуер, а не Петер Хандке, тај бедни издајник аустријског народа.

Молим вас да не критикујете одмах. И сами знате да њега цео свет зна као незаобилазног Србина. Може ли се у данашње време причати о Србији, а не поменути Гузенбауер. Може ли се без Гузенбауера? Та немојте молим Вас. Гузенбауер је наше јуче, данас, сутра. Гузенбауер је наше све! Само Гузенбауер зна како, и поред њега први правник Србије. Доста ми је више слушања глупости о томе како је Емир Кустурица одличан промотер Србије! Јесте, аха. Кога он да промовише кад снима филмове који увек постану чувени по целом свету, а и другује са оним потпуним анонимусом и промашеним човеком Марадоном! Замислите да се још ухвати са тим потпуно непознатим Марадоном да промовише Србију! Да нас још у белом свету повезују са тим промашеним и непознатим човеком! Али зато кад негде у бели свет стигне Гузенбауер сви знају ко је и шта је и зашто је ту! Промотер Србије! Него шта.

Тако треба први правниче, први прави правниче Србије. Не дозволи да те остаци некадашње Србије, који се и у теби налазе, ометају на твом правом и једином исправном путу ове земље! Задњи пут, они који су нам објашњавали да је само један пут исправан и да нема другог осим њега, завршили смо да потпуно споредном колосеку историје. Али ти то знаш и не бојиш се. Свака част!

Само напред. Ваљда и нас заостале неко негде чека да опамети. Или нас, Или Вас.

ПС. За Гузенбауера се везују само многобројне финансијске афере, од његове родне Аустрије па све до Казахстана…и то је све… јер за добрим се коњима прашина диже. И еври! Наши!

6. септембар 2013

 

 
author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs