Geopolítica e política

Драгана Трифковић: Утицај израелско-палестинског сукоба на динамику руско-украјинског сукоба

Конференција на Државном универзитету у Индонезији: Операција Олује Ал-Акса и геополитички земљотрес

Догађаји од 7. октобра ове године су уздрмали цео свет и пре свега разбили мит о снази израелске војске и њених специјалних служби. Очигледно је да је то била врло добро осмишљена акција, али постоје недоумице о томе ко ју је осмислио. Када говоримо о радикалној организацији Хамас, она је била основна уз подршку Муслиманске браће, а много се говори о њиховим везама са самим Израелом и другим глобалистичким структурама које стварају конфликте у целом свету и остварују своје стратешке планове тим путем. Један од изузетних америчких мислилаца, Пол Крејг Робертс је на ту тему навео да у нападу Хамаса види сличности са 11. септембром и рушењем кула близнакиња. Он износи сумњу у том смислу да је америчка национална безбедност претрпела пораз у свим аспектима, за шта нико није сносио одговорност у Америци. Исто се десило и са Израелом, али питање је да ли је то заиста тотални пропуст безбедносног система или се ради о операцијама које имају стратешке циљеве.

Рушење кула близнакиња је Американцима био повод за проглашавање наводног рата против тероризма и инвазију на Блиски исток. Али сведоци смо тога да су америчке операције заправо створиле међународну терористичу мрежу и дестабилизовале овај регион. Пол Крејг Робертс наводи и то да су терористичку Исламску државу створили Вашингтон и Мосад.

Циљ израелских операција може да буде етничко чишћење Палестине, а можда и окупација Либана. Да би се такав сценарио спречио, неопходно је да дође до јединствене подршке муслиманских земаља Палестини. Али иако је дошло до детанта односа између појединих муслиманских земаља, пре свега Ирана и Саудијске Арабије, не може се говорити о томе да је јединство постигнуто.

Пре неколико дана на самиту у Ријаду се окупило 57 лидера муслиманских земаља, али могли смо да чујемо само осуде и дипломатски захтев да „УН донесу одлучну и обавезујућу одлуку која би прекинула агресију и борбе које се воде у појасу Газе између Израела и Хамаса“. Сматрам да терор коју гледамо у Гази, страдање цивила и највише деце, захтева много одлучније кораке. Рецимо није прошао ни предлог председника Сирије Башара ал Асада да арапске земље које су признале Израел прекину све дипломатске односе, а Алжир и Либија су предложиле прекид испоруке нафте и гаса не само Израелу, већ и онима који подржавају агресију на Газу. Реч је о томе да многе муслиманске земље играју двоструку игру, и док са једне стране износе критике на рачун дејстава Израела, са друге стране настављају са њим да сарађују. Овде бих споменула Турску и Азербејџан које интензивно сарађују са Израелом. Проблем је у томе да су одређене муслиманске земље чврсто интегрисане са глобалистичким структурама дубоке државе или колективног Запада, како год да назовемо.

Да се вратимо на глобална питања и упоредимо утицај израелско-палестинског конфликта на динамику руско-украјинског конфликта. Међународна заједница се налази у фази трансформације глобалне архитектуре и преласка из монополарног светског поредка у мултиполарни. Међутим глобалистичке структуре запада по сваку цену желе да задрже стари поредак, што није могуће. Оне у том смислу изазивају конфликте како би спречиле развој мултиполарног света. Рат у Украјини је само део таквих намера, а очигледно и распиривање сукоба на Блиском истоку. Пре неколико дана је Џорџ Фридман, оснивач америчке приватне обавештајне организације Стратфора, иначе емигрант из југо-источне Европе јеврејског порекла изразито русофобских ставова, изјавио да је чуо како се Србија припрема за рат, споменувши да су САД и НАТО бомбардовале Србију због Косова. Косово је јужна српска покрајина коју су САД и НАТО насилно одвојиле подржавајући сепаратизам и тероризам. Шта ова изјава говори и његова убеђеност да ће се овај сукоб проширити на цео Балкан? О томе да глобалистичке структуре желе да изазову што већи број сукоба. То потврђује и изјава секретара Савета безбедности Русије Николаја Патрушева „САД распирују сукобе у близини граница Руске Федерације и Кине и покушавају да гурну Русију против Европе“. Како је приметио Патрушев, они очекују да ће подстицањем сукоба, као што је то био случај после два светска рата, поново моћи да реше нагомилане проблеме своје привреде, укључујући и проблеме огромног јавног дуга, који је у Сједињеним Државама достигао више од 30 трилиона долара. Међутим у два светска рата која су се водила у историји коју знамо, није било нуклеарног оружја, интерконтиненталних балистичких ракета или хиперсоничног оружја које данас постоји и које поседују силе као што су Русија и Кина са којима Сједињене Америчке Државе воде вишедимензионалну стратешку борбу. Дакле у оба светска рата Велика Британија и Сједињене Америчке Државе су биле у геополитичкој предности и осећале су се безбедно. Данас то више није случај, али овде већ говоримо о потенцијалном нуклеарном рату.

Када говоримо о Украјини, та држава је уништена и опустошена због америчког егзибиционизма и потребе да ову државу искористи као платформу за рат против Русије. Сједињене Америчке Државе и колективни Запад који сателитски следи америчку политику интервенционизма, уложио је стотине милијарди долара у рат Украјинаца против Русије. САД и НАТО су доживели слом у Украјини. Сећамо се најављиване украјинске контраофанзиве још од маја ове године. Русија је лоцирала и уништила сво оружје које је Запад допремио у Украјину. Фокус светске јавности, пре свега западних глобалистичких медија, сада је потпуно померен са Украјине на Газу. Украјински режим је свестан тога да је изгубио рат. Већ дуже време он прибегава терору над цивилима, у немогућности да војно напредује. Колективни Запад је у потпуности био на страни Украјине, али када је реч о Палестини, ситуација је другачија. У европским земљама су одржани многобројни протести подршке Палестини, иако су власти тих држава редом подржале Израел. У Сједињеним Америчким Државама је слична ситуација. На Западу живи много емиграната са Блиског истока и других муслиманских земаља, али евидентно је и да грађани европских држава већински подржавају палестинску страну. То владајуће елите директно ставља у противоречност са сопственим грађанима. Негативан однос према Израелу све више долази до изражаја у западној јавности. На шта то може да указује, на то да долази до потпуног преокрета где јавност на Западу већински стаје насупрот интереса америчких глобалистичких елита, што до сада није био случај.

По мојој процени сукоб у Палестини ће се такође завршити поразом америчке политике где је Израел био амерички стратешки савезник од великог значаја. Израел ће у најбољем случају за њих пристати на формирање палестинске државе са главним градом у Источном Јерусалиму. Као што је познато Резолуција 181 Генералне скупштине УН из 29. новембра 1947. године дефинисала је формирање две независне државе на територији Палестине која је до тада била под британском контролом. Али да би до тога дошло потребно је да муслиманске земље упуте снажну подршку Палестини. Русија је покренула специјалну војну операцију како би заштитила своје становништво у Украјини, јер би у супротном оно доживело погром и етничко чишћење.

У сваком случају, намере западних глобалистичких структура су да наставе са изазивањем и проширивањем конфликта у складу са сопственом доктрином сукоба цивилизација. Питање је колико ће за то још имати снаге и са друге стране колико је стрпљење Русије и Кине.

20. новембар 2023. 

 

autor-avatar

Sobre Центар за геостратешке студије

Centro de geo-estratégica de estudos é uma organização não-governamental e uma associação sem fins lucrativos, fundada em Belgrado, na assembléia de fundação realizada no 28.02.2014. em conformidade com o disposto no art.11. e 12. Lei sobre associações ("Diário Oficial do Rs", não.51/09). por um período indefinido de tempo, a fim de atingir os objetivos no campo de investigação de geo-estratégica de relações e elaboração de documentos estratégicos, análise e pesquisa. A associação desenvolve e apoia projetos e atividades que visam o estado e os interesses nacionais da Sérvia, tem o status de uma entidade jurídica e é registado no registo, em conformidade com a lei. A missão do Centro de geo-estratégica de estudos é: "estamos construindo o futuro, porque a Sérvia merece-lo: os valores que representam são estabelecidas através de nossa história, cultura e tradição. Acreditamos que sem passado não há futuro. Por esta razão, a fim de construir o futuro, precisamos conhecer o nosso passado e valorizar nossas tradições. Os verdadeiros valores são sempre fundamentado e o futuro não pode ser construído em uma boa direção, sem que a fundação. Em um momento de disruptiva geopolítica mudança, é fundamental fazer escolhas inteligentes e tomar as decisões certas. Deixar de ir a todos imposta e idéias distorcidas e artificial insta. Acreditamos firmemente que a Sérvia tem bastante qualidade e potencial para determinar o seu próprio futuro, independentemente de ameaças e limitações. Estamos comprometidos com o sérvio posição e o direito de decidir o nosso próprio futuro, tendo em mente o fato de que, historicamente, tem havido muitos desafios, ameaças e perigos, que temos que superar. " Visão: o Centro de geo-estratégica de estudos aspira a tornar-se uma das principais empresas do mundo no campo da geopolítica. Ele também quer se tornar uma marca local. Vamos tentar interesse público, na Sérvia, em temas internacionais e reunir todos os interessados na proteção do estado e os interesses nacionais, fortalecendo a soberania, a preservação da integridade territorial, a preservação de valores tradicionais, fortalecimento das instituições e do estado de direito. Vamos agir no sentido de encontrar pessoas afins, tanto no mercado doméstico e no mundo público. Vamos concentrar-nos sobre a cooperação regional e a rede de Ongs relacionadas, tanto no nível regional e internacional. Vamos lançar projectos a nível internacional para apoiar o reposicionamento da Sérvia e a preservação da integridade territorial. Em cooperação com os órgãos de comunicação, vamos implementar projetos que estão focados sobre estes objetivos. Vamos organizar a educação do público interessado, através de conferências, mesas-redondas e seminários. Vamos tentar encontrar um modelo para o desenvolvimento da organização que permita o financiamento das atividades do Centro. Construir um futuro juntos: Se você está interessado em colaborar connosco, ou para ajudar o trabalho do Centro de geo-estratégica de estudos, por favor, contate-nos pelo e-mail: center@geostrategy.rs

Deixe um comentário

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *