Геополитика и политика

Драгана Трифкович: для большей части исламского мира Косово-это Сербия

Проблема Косово и Метохии-это вопрос, представляющий наибольший государственный и национальный интерес для Сербии. Он напрямую связан с нарушением международного права и действиями коалиции государств НАТО в то время, когда они были на пике своей власти. С тех пор и по сегодняшний день международные обстоятельства кардинально изменились. В сегодняшних условиях американский проект независимости Косово несостоятельен. Именно по этой причине США прилагают крайние усилия, чтобы положить конец этому вопросу и заставить руководство Сербии через „брюссельскую платформу“ отказаться от своей территории.

Али светски процеси који су у току воде ка рехабилитацији међународног права и косовски сепаратисти губе игру. Иако је већина исламског света била уједињена против Срба за време рата на простору бивше Југославије, НАТО агресија је променила перспективу. Затим су и сами увидели да сукоб цивилизација није само за међурелигијску или међуетничку употребу, већ има општу примену. За време рата у Босни и Херцеговини управо су аутори доктрине „сукоба цивилизација“ довели терористе из Авганистана и других блискоисточних земаља у јединицу „Ел муџахедин“. Када се рат у Југославији завршио, послали су их у Ирак и Сирију да ратују у редовима Исламске државе. Њима су се придружили и радикализовани муслимани са Балкана, које су годинама програмирали у „хуманитарним“ и „верским“ центрима. Највећи проценат (у односу на број становника) бораца са Балкана, у редовима Исламске државе био је са Косова и Метохије, а затим из Босне и Херцеговине. Не треба заборавити и да је сам Бин Ладен, још у време док је био миљеник ЦИА, имао своју мрежу међу Албанцима.

Све што се након тога дешавало на Блиском истоку, од инвазије на Авганистан, Арапског пролећа, уништавања Либије, покретања рата у Сирији и Ираку, довођења на власт „муслиманске браће“ у Египту,  рата у Јемену, покушају покретања рата у Ирану и државног пуча у Турској, Саудијској Арабији, водио је читав исламски свет ка спознаји. Постоје силе које своју снагу и моћ заснивају само на креирању сукоба. Председник Турске Реџеп Ердоган, на јучерашњем митингу који је одржао у знак подршке Палестини, поставио је питање Западу: Да ли ви хоћете рат између крста и полумесеца?

Доктрина „сукоба цивилизација“ јесте пројектована за сукоб хришћана и муслимана у коме би једини победници били они који су осмислили такав пројекат. Тиме би могли да задрже вишевековну светску владавину. Али ово је време историјског прелома. Десило се то да су ствари постале јасне, пре него што је пројекат реализован. Готово читав исламски свет се ујединио против агресије западних сила.

И ту се враћамо на проблем Косова и Метохије. Он и јесте настао захваљујући агресији тих западних сила, а исламски свет је тога врло свестан. Током многобројних посета Блиском истоку, могла сам у то лично да се уверим. Као гост из Србије, била сам свуда добродошла. Без питања и сами домаћини су ми говорили, Косово ће се вратити Србији.

Ипак има и оних који не могу да разумеју због чега већина Срба подржава палестинску страну, када су Срби ратовали са муслиманима у Босни и Херцеговини. Али одговор на то питање управо и лежи у схватању доктрине „сукоба цивилизација“ и томе ко стоји иза ње.

Ко схвата суштину проблема, зна да су и хришћани (посебно православни) и муслимани жртве једне монструозне идеје.

Из тог разлога нису ме изненадиле ни поједине колеге из Турске, које су ми у четири ока рекле: „Жао нам је што смо признали Косово, да сада о томе одлучујемо, никада то не бисмо урадили“.

Како све не би остало на мојим речима, искористила сам прилику на недавној Међународној конференцији да узмем изјаве од колега из Ирака, Палестине и Сирије на тему косовског проблема. Грађани Србије би требало да буду свесни тога да већина људи на Блиском истоку подржава Србију и њен територијални интегритет.

Доктор Абдел Џалил Јасин из Ирака рекао је да је свима у Ираку било тешко када су поделили Југославију и када су одвојили Косово од Србије: „То је био насилни и незаконити акт. То је било мешање НАТО у унутрашње питање Србије. Народ Србије то никада неће заборавити и неће одустати од решавања тог питања, да успостави правду. Све је то било против искрене воље народа који је ту вековима живео заједно са другима. У Југославији су сви живели у миру и међусобно су се уважавали. Ми смо за успостављање правде. Ми смо за успостављње правде, за владавину закона. Људима је то потребно. И док се ви не обједините, вратите своје Косово, никада неће бити мира. Народ ће деценијама тражити повратак своје територије. Ми сви то подржавамо, народи са истока, између осталих и арапски народи, ја представљам народ Ирака и ми то све примамо ближе к срцу јер смо осетили на себи паклене натовске машине које су бомбардовале Ирак. Резулатат тога је преко пола милиона погинулих мирних грађана. Они су поделили Ирак по провинцијама, исто се десило и нама. Због тога ми све то памтимо и знамо на свом примеру. Желимо српском народу да се уједини и биће мира у целом свету“ – напоменуо је др Џалил.

Доктор Рабах Нидал из Палестине одговорио је да међународни империјализам жели да подели државе и да их ослаби: „Када некога слабиш, онда га и контролишеш. Када га слабиш, он је у твојим рукама. И ево шта се сада дешава у свету. Шта се дешава на Косову у Србији, шта се дешава у Украјини, шта се дешава у Палестини, то је једно те исто. У питању је сатанизам. Ја маштом о томе да уопште нема граница на свету, да се све државе отворе једне ка другима и да људи мирно живе“- рекао је др Нидал. На моје питање да ли је Косово за њега као Палестинца део Србије и да ли постоје паралеле у томе како живи палестински народ у својој земљи и како живе Срби на Косову и Метохији, одговорио је: „Да, једнозначно Косово је Србија. Након последњих дешавања у сектору Газе, цео свет је видео и зна како живе Палестинци. Немам више речи. Што се тиче Косова, то је исто“.

Доктор Јасер Алахам из Сирије одговорио је да је за њега питање српског Косова тема која му је блиска због тога што је волео Југославију: „У мојој глави су две вољене земље, Совјетски Савез и Југославија. Мени је жао што се распао Совјетски Савез и такође што су Југославију поделили. За нас Сиријце је српски народ пријатељски, то је народ који ми посебно уважавамо и ценимо. Сиријци подржавају Србе, посебно после агресије која је била 1999. године. После такве агресије која се сручила на Србију, сиријски народ је био и биће уз вас. Што се тиче Косова, ми у Сирији се надамо да ће се вратити на своје место и ми се надамо да ће у том региону бити мира и ће доћи до уједињавања, да ће доћи до правде. Надамо се да ће Срби живети у миру и на високом нивоу. Србија и Сирија слично звуче. Ми вас много волимо и подржавамо и желимо вам вам срећу и успех, Позивамо вас да нас посетите“.

Драгана Трифковић: „Хвала вам много. Ја такође желим да вам предам искрене поздраве у име српског народа. Ми такође много волимо Сиријце и бринемо се за Сирију и веома се поносимо вашом борбом против светског зла, против кога се ви силно борите“.  

Доктор Алахам: „Хвала вам много, ми знамо да српски народ  такође воли сиријски и да је он за правду. Ово је борба за правду, борба свих нас против тероризма коју ви такође водите, као и ми у Сирији“ –  истако је др Алахам.

Ово све треба да увери српски режим да никада не сме да пристане на уцене, насиље и неправду и пристане на уступке по питању српског територијалног интегритета, јер правда нема рок трајања, она је вечна. Из тог разлога како год да се определи званична Србија, то не значи да је то опредељење српског народа, па и свих других народа који сматрају да истина није у сили него у правди. Како радили, тако нам и Бог помогао.

29. октобар 2023. 

 

 

автор-аватар

About Центар за геостратешке студије

Центр геостратегических исследований-это неправительственная и некоммерческая ассоциация, основанная в Белграде на учредительном собрании, состоявшемся 28.02.2014., в соответствии с положениями ст.11. и 12. Закон об ассоциациях ("официальный журнал РС", № 1.51/09). на неопределенный срок для достижения целей в области научного исследования геостратегических отношений и разработки стратегических документов, анализа и исследований. Ассоциация разрабатывает и поддерживает проекты и деятельность, направленные на государственные и национальные интересы Сербии, имеет свойство быть юридическим лицом и внесена в реестр в соответствии с Законом. Миссия Центра геостратегических исследований гласит: "Мы строим будущее, потому что Сербия этого заслуживает: ценности, которые мы отстаиваем, были установлены на основе нашей истории, культуры и традиций. Мы держимся за то, что без прошлого нет будущего. По этой причине, чтобы строить будущее, мы должны знать наше прошлое и развивать наши традиции. Правильные ценности всегда основаны, и будущее без этого фундамента не может быть построено в правильном направлении. Во времена революционных геополитических изменений крайне важно, чтобы мы сделали мудрый выбор и приняли правильные решения. В сторону следует оставить все навязанные и искаженные идеи и искусственные побуждения. Мы твердо верим в то, что Сербия обладает достаточным качеством и потенциалом, чтобы независимо от угроз и ограничений определять свое будущее. Мы привержены сербской точке зрения и праву решать для себя свое будущее, принимая во внимание тот факт, что исторически было много проблем, угроз и опасностей, которые мы преодолели “. Видение: центр геостратегических исследований стремится стать одной из ведущих мировых организаций в области геополитики. Кроме того, он хочет позиционировать себя как отечественный бренд. Мы будем стремиться заинтересовать общественность Сербии международными темами и объединить всех, кто заинтересован в защите государственных и национальных интересов, укреплении суверенитета, сохранении териотриальной целостности, сохранении традиционных ценностей, укреплении институтов и верховенства закона. Мы будем действовать в направлении поиска единомышленников, как в отечественной, так и в мировой общественности. Мы сосредоточимся на региональном сотрудничестве и соединении связанных НПО как на региональном, так и на международном уровне. Мы запустим проекты на международном уровне для поддержки репозиционирования Сербии и сохранения территориальной целостности. В сотрудничестве с медиа-домами мы будем реализовывать проекты, ориентированные на эти цели. Мы организуем обучение заинтересованной общественности посредством конференций, круглых столов и семинаров. Мы будем стремиться найти модель для развития организации, которая также позволила бы финансировать деятельность Центра. Строим будущее вместе: Если вы заинтересованы в сотрудничестве с нами или в содействии работе Центра геостратегических исследований, пожалуйста, свяжитесь с нами по электронной почте: center@geostrategy.rs

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *