Геополитика и политика

Од исламског тима до исламског банкарства

Русија је мултинационална и мултирелигијска земља. Због тога нам је изузетно важно да пронађемо што више заједничких тачака и уложимо заједничке напоре за постизање заједничких циљева. И, наравно, да демонстрирамо наше јединство, каже Марат Кабаев, председник Међународне скупштине исламског бизниса (МСИБ). Један је од иницијатора стварања исламског руског хокејашког тима.

На идеју о стварању исламског тима дошли смо заједно да Борисом Скриником, председником Руске федерације хокеја са лоптом (руског хокеја), и Албертом Алијевим, мојим саветником.

Хокеј са лоптом носи популарни назив РУСКИ ХОКЕЈ – национални спорт за нашу земљу, а муслимани су значајан део руске популације. Осим тога, тим Московске патријаршије већ га успешно игра. Па смо помислили: зашто не бисмо направили тим који би укључивао теологе, бизнисмене и спортисте који исповедају ислам? И видимо да су многи наши саверници активно подржали ову иницијативу“, рекао је Марат Кабаев.

Исламски тим мора да покаже целом свету да су муслимани равноправни грађани Русије, да сруши стереотипе које исламофоби покушавају да наметну како би забили клин међу народима Русије. Поред тога, спортска такмичења су диван начин да се покажу најбоље карактерне особине и лични квалитети. Ако, наравно, играте поштено.

Марат Кабаев је напоменуо да, експериментално, исламски тим и тим Московске патријаршије неће играти међусобно, већ поделом списка на пола, са мешовитим тимом. „Надамо се да ће наши заједнички тренинзи и игре постати пример успешне међуверске интеракције и међусобног поштовања. И, наравно, привући ће пажњу навијача, и младих уопште, на религију. Показаћемо да је вера оно што нам даје снагу и срж нашег живота.

Исламски тим играће у зеленим униформама. Али униформа за мешовити тим се још увек развија. Највероватније ће се играчи надметати у огртачима у бојама руске заставе преко сопствених униформи. Ове пелерине се дају током тренинга када се тим подели на пола и играчи играју једни против других. Назив међурелигијског тима такође још није одобрен. Размишља се о имену „Вера“ – јер је управо то главни обједињујући елемент овог тима. За сада ће у њој бити православци и муслимани, али се играчи надају да ће им се после првих мечева придружити и представници јеврејског духовништва, као и будисти.

Марат Кабаев је такође нагласио да су исламски тим и међурелигијски тим само први кораци у изградњи међурелигијске равнотеже у друштву. Други важан подухват биће ширење исламског банкарства широм Русије. Ово је начин обављања банкарских активности који се заснива на поштовању верских правила шеријата. Главна забрана се тиче прихода од камата – забрањени су за било какве трансакције. Банкама је такође строго забрањено харам (арап. харам значи забрањено или недозвољено) улагање, тј. забрањена подручја: производња алкохола, дувана, коцкање и друга предузећа упитна са становишта традиционалног морала. И, генерално, због одсуства изнуђивачких камата, исламско банкарство изгледа прилично атрактивно.

Рад на постепеном увођењу исламског банкарства спроводи се од 2016. године. А 2018. године МСИБ је заједно са Сбербанком и Исламском банком за развој одржао форум „Русија – гарант партнерства“. Председник Русије В.В. Путин је у августу потписао закон о спровођењу експеримента за увођење исламског банкарства у Дагестану, Чеченији, Башкирији и Татарстану. И сада се овај пројекат успешно спроводи.

„Исламско банкарство успешно постоји не само у исламским државама, већ и у низу европских земаља. На пример, у Великој Британији. Али ово се не рекламира. Такве банке се називају алтернативне, партнерске. А ако тако огромна земља као што је Русија отворено изјави да се исламско банкарство слободно развија на њеној територији, онда ће то изазвати велико поштовање у муслиманском свету и шок у Европи и САД“, сматра Марат Кабаев. И нада се да ће захваљујући спорту бити могуће популарисати исламско банкарство и показати његове предности и заслуге.

Извор: Личност државе/ Вера Жердева

Са руског превела: Драгана Трифковић

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *